0 °C Budapest

Nem kell kamatadót fizetni? - Rájöttünk a megoldásra!

Pénzcentrum
2006. augusztus 18. 08:00

Kamatadó-lázban ég az ország. A pénzintézetek sorra jönnek ki a megoldásokat kínáló termékeikkel, az ügyfelek pedig lázasan számolgatják, hogyan veszíthetnek legkevesebbet a "bolton". A biztosítók sem akarnak lemaradni a versenyben, ezért ők is "visszautasíthatatlan" ajánlatokkal bombázzák ügyfeleiket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Fizess, ha bírsz!- Rés a kamatadó pajzsán

Egy biztos, szeptember 1-jén hatályba lépő Személyi jövedelemadó törvény kamatadóra vonatkozó módosítása érinti az életbiztosításokat is. A 2006. szeptember 1-jén vagy azt követően megkötött életbiztosítások után bizonyos esetekben 20%-os kamatadót kell fizetni. Azonban, számtalan lehetőséget kínálnak a társaságok, hogy ne apadjon a pénztárcánk mérete.

Pontosan a következő esetekben kerül sor adófizetésre: ha egy 10 évnél rövidebb lejáratú életbiztosítás egyösszegű lejárati szolgáltatatása, vagy egy három évnél rövidebb lejáratú nyugdíjbiztosítás egyösszegű lejárati szolgáltatása kerül kifizetésre, illetve maradékjogból, azaz (részleges) visszavásárlásból származó kifizetés esetén, függetlenül a biztosítás tartamától. A haláleseti szolgáltatás után, továbbra sem kell kamatadót fizetni és nem érinti a kamatadó a tíz évre vagy annál hosszabb tartamra megkötött életbiztosításokat sem.

Adott tehát a kérdés: az új helyzetben mely életbiztosításokat érdemes választani? A válasz nem meglepő: érdemes hosszú távú távon gondolkodni. A különböző életcélok megvalósítására eddig is a hosszú távú takarékoskodás, a tíz éves, vagy annál hosszabb tartamú életbiztosítások megkötése volt az egyik legcélravezetőbb eszköz. Mostantól ez még inkább így van: érdemes a hosszabb távú életbiztosításokat választani, hiszen aszeptember 1-jét követően tíz évre, vagy annál hosszabb tartamra kötött életbiztosításokra nem vonatkozik a kamatadó. Érdemes már most gondolkodni és augusztus 31 előtt megkötni egy szerződést.

Ugyanis, további kedvező lehetőség, hogy a 2006. augusztus 31-ig megkötött életbiztosításokhoz tett rendkívüli befizetések után - függetlenül a befizetés időpontjától - nem keletkezik kamatadó kötelezettség visszavásárlási és lejárati kifizetés esetén sem. Amennyiben eseti vagy rendkívüli díjat fizet életbiztosítási szerződésre, ahhoz bármikor, kedvező hozamok jóváírása mellett - a jelenleg hatályos jogzabályok szerint - kamatadó mentesen férhet hozzá.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Azért is fontos ezt tudnunk, mert nem mondható el ugyanez minden hosszú távra szóló megtakarításról: a szeptember 1-jét követően például 10 évre befektetési jegyben, vagy bankbetétben elhelyezett befektetéseket már érinti a kamatadó. Ráadásul, ha pénzemet az egyik befektetési alapból áthelyezem egy másik alapba (akár egy pénzintézet különböző termékei között is), akkor is adófizetési kötelezettségem keletkezik.

A biztosítások további előnye az adókedvezmény, amely a minimum 10 éves futamidejű konstrukcióknál érvényesíthető.

A biztosítók termékkínálatából ,a hagyományos (klasszikus) életbiztosítások, a megtakarításaik tekintetében alacsony kockázatot vállaló ügyfelek számára ajánlhatók, míg a unit-linked biztosítások alkalmasak a kifinomultabb befektetéseket kereső ügyfelek igényeinek kiszolgálására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?