11 °C Budapest

Lekötés nélkül is megúszható a kamatadó? - Az OTP Bank tippjei...

Pénzcentrum
2006. augusztus 21. 08:00

Vészesen közeledik szeptember elseje, a befektetők többsége pedig az utolsó pillanatra hagyta a kamatadóval összefüggő döntések meghozatalát. Megkérdeztük Tokodi Gábort, a legnagyobb hazai hitelintézet, az OTP Bank Lakossági Bankszámla és Betéti Főosztályának igazgatóját, mit érdemes tudni a bevezetendő adóról, hogyan késleltethetjük annak negatív hatását, illetve mit tapasztalt eddig az OTP Bank és mire számítanak az elkövetkező napokban. Mint megtudtuk, akár lekötés nélkül is találhatunk megoldást...

A nagy hajrá még csak most jön?

Érezhető-e már az OTP Banknál, hogy a lekötött betétet preferáló ügyfelek jelentős része átcsoportosítja megtakarításait hosszabb távra, hogy ezzel késleltesse a kamatadó negatív hatását?

Mindenképpen érezhető, rengeteg ügyfelünk jelentkezik és érdeklődik a kamatadóval kapcsolatban. Elsősorban a hosszú távú lekötések irányába mozdultak el az ügyfelek, mindez azt jelenti, hogy a 12 havi akciós betétünket veszik igénybe, mely esetében akár 7 százalék is lehet a kamat. Emellett természetesen mutatkozik érdeklődés a jelzáloglevelek iránt is, melyekkel akár 10 évig is el lehet nyújtani a kamatadómentes periódust, illetve a különböző alapokba is szívesen fektetnek az ügyfelek.

A befektetési alapok esetében tudni kell, hogy amíg nem nyúl hozzá a megtakarításához az ügyfél, addig az gyakorlatilag kamatadómentesen termel hozamot, akár korlátlan ideig is.

Nagyságrendileg mikor nőtt meg az érdeklődés a kamatadóval kapcsolatos megoldások iránt és mire számítanak a szeptember 1-jéig hátralévő időben?

A hosszabb távra történő átcsoportosítás az OTP Bank szintjén is érezhető mértékű, a folyamat tehát elindult, a kezdetet augusztus 2-3. köré tenném. A hirdetések és a kommunikáció augusztus első hetében indult, ám az érdeklődés intenzitásáról tudni kell, hogy az egyre fokozódik, és arra számítunk, hogy ez a folyamat egész augusztusban kitart majd.

Számítanak-e arra, hogy az ügyfelek egy része átvándorol a lekötött betétektől garantált alapok piacára?

Igen, ez valamilyen szinten már meg is indult, az ügyfelek nagy része ugyanis felismerte, hogy ez az a termék, amivel a leghosszabb ideig ki lehet kerülni a kamatadó fizetést. Emellett érdemes tudni, hogy a hosszabb, de meghatározott időtávú megtakarítások elhelyezésére kiválóan alkalmasak a jelzáloglevelek, melyek akár 10 éves futamidőre is menedéket nyújtanak az adó elől.

A bank információs csatornáin mekkora érdeklődés tapasztalható a kamatadóval kapcsolatban?

A fő csatorna továbbra is a fiókhálózat, ahol a forgalom jelentősen megnőtt. Ezt többek között abból látjuk, hogy a fiókokban az ügyfélhívókon a betétes gomb megnyomásának gyakorisága jelentősen megnőtt. Emellett természetes érkeznek kérdések interneten is.

A legtöbben az új adó megfizetésével kapcsolatban érdeklődnek és arra kíváncsiak, hogyan kell majd bevallani a kamatadót. Számukra azt a felvilágosítást adjuk, hogy az ügyfeleknek nincs külön teendőjük, ezt a tételt az adóbevallásban sem kell feltüntetni, a befizetés a bankok feladata.

Különválasztja-e az OTP Bank a már meglévő és a megszerzendő új ügyfelei számára kínált akciós termékeket?

Az OTP Bank a lakossági szegmensben rendkívül jelentős, ügyfélszám tekintetében 60 százalék körüli piaci részesedéssel rendelkezik, de az állományi adatokat figyelembe véve is 40 százalék körüli a szelete, ennek megfelelően csak betétben 1.800 milliárd forintos állománnyal rendelkezünk. Van tehát egy olyan jelentős ügyfélkörünk, akiket meg kell tartani, emellett természetesen szeretnénk új ügyfeleket szerezni. Akcióinkat a meglévő és leendő ügyfeleink számára azonos feltételekkel ajánljuk.

Lekötés nélkül is lehet?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Mikor lehet megtudni, hogy a széles palettáról az ügyfelek milyen arányban választották a különböző befektetési, megtakarítási termékeket és mire számítanak ezen a területen?

Szeptember első heteiben fogjuk látni ezeket a számokat, várakozásaink szerint állomány szempontjából a betéti termékeket fogják a legnagyobb arányban igénybe venni, valószínűsíthetően az alapok játsszák majd a köztes szerepet, míg a hosszabb távú jelzáloglevelek iránt lesz a legalacsonyabb az érdeklődés.

Ebben semmi meglepő nincs, hiszen a jelenlegi betéti adatok is hasonló futamidő-preferenciát tükröznek.

Mit ajánlana egy olyan ügyfélnek, aki a kamatadóról tájékozódva szeretné hosszabb távra befektetni a pénzét, azonban tart attól, hogy ha esetleg mégis hozzá kell nyúlnia megtakarításához, akkor például a kamatveszteség miatt rosszul jön ki az üzletből?

Bontsa részekre a lekötéseit, tehát eszközöljön több kisebb összegű lekötést, illetve szedje szét a portfolióját. Összegtől függően érdemes lehet egyébként mindegyik terméket (betét, befektetési alap, jelzáloglevél) igénybe venni.

Az alapok területén elsősorban az Optima és a Pénzpiaci alap a keresett, amelyek területén szintén érezhető a megnövekedett érdeklődés.

Tapasztalatink szerint egyébként a nagyobb vagyonnal rendelkező ügyfelek szétszedik portfolióikat szem előtt tartva, hogy a betét és a jelzáloglevél esetében előre számszerűsíthető, hogy mekkora hozamhoz fog hozzájutni az ügyfél.

Fontos persze tudni, hogy az alapok rugalmas alternatívát kínálnak az ügyfeleknek, hiszen a szeptember 1-je előtt vásárolt befektetési jegyekből bármikor értékesíthet annyit az ügyfél, amennyi pénzre szüksége van, és mindezt kamatadó-mentesen teheti meg.

Milyen lehetőség kínálkozik azok számára, akik egyáltalán nem szeretnék lekötni a pénzüket?

Ügyfeleink nyithatnak látra szóló megtakarítási betétkönyvet, mely esetében az első tőkésítés december 31-én van. Ez azt jelenti, hogy az év végéig bármikor fizethetnek be, és bármikor vehetnek is ki pénzt belőle az ügyfelek, mindezt kamatadómentesen. Ez a termék is alkalmas tehát arra, hogy egy ideig elkerüljük a kamatadó negatív hatását.

A megtakarítási betétkönyv esetében egy sávos kamatozású termékről beszélhetünk, ahol a legmagasabb sáv 5,5 százalékos, ami látra szóló termékről lévén szó, nagyon jó kamatnak minősül.

Megvan tehát az a termékskálánk, melyből minden ügyfél kiválaszthatja a számára megfelelő megoldást, egészen a 3 hónapos lekötéstől a 10 éves jelzáloglevélig.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm