4 °C Budapest

Sokba kerülhet a 'macsó' viselkedés

Pénzcentrum
2006. július 27. 13:00

Sigmund Freud osztrák neurológus szerint az embereket és cselekvéseiket az agy tudatalatti része irányítja, korlátozza és határolja be. De hogy kapcsolódik mindez az üzleti élethez és a befektetésekhez? Úgy, hogy emlékeink és tudatalatti világunk befolyásolja döntéseinket, ezáltal hozhatunk jó, vagy éppenséggel rossz határozatokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Freud pszichoanalitikus kutatásaiban kimutatta, hogy az emberek cselekedeteit nagy részben az emlékei határozzák meg, így például az, hogy milyen volt a viszonya gyermekkorában a szüleivel, nagyszüleivel, az iskolában a barátaival, és még sorolhatnánk tovább. Freud-i elszólás az, ha valaki kimond egy szót vagy mondatot, és mást ért alatta. A pszichoanalitikus úgy fogalmazott, hogy "mondasz valamit, de ez alatt az édesanyádat érted". Vagyis, tovább elemezve a kijelentést, bármi, amit mondunk, teszünk vagy gondolunk, azt valaha gyermekkori fejlődésünkkor a szüleink befolyásolták, és így lettünk azzá, amik vagyunk.

Nos, az üzleti életben ez a teória úgy jelentkezik, hogy az 'egot' -azaz a lelkünket- számos érzelem és emlék befolyásolja, olyanok is, amiről nem is gondolnánk, hogy még emlékszünk rá, vagy amelyek nem is fontosak számunkra. Egy adott helyzetben döntéshozatalnál mindig befolyásolja a lényünket a múltunk. Így minden ember más és más módon reagál az impulzusokra és a különböző helyzetekre. Egy közös azonban: az embereket az érzelmek irányítják, nem pedig a racionalitás.

Meglepő lehet az a tény azon férfi olvasóink számára, akik meg vannak győződve arról, hogy mindig a 'józan' eszük vezérlik őket, hogy a tudatalatti világuk és soha be nem vallott titkaik irányítják és határozzák meg minden egyes döntésüket. Az üzleti élet jeles képviselői, a befektetők, mit sem tudnak arról, hogy milyen irracionális is az, amit csinálnak. Csak éppen hajlamosak vagyunk elfelejteni az érzelmi kitöréseket, miközben valamilyen adatot elvesztettünk, vagy értékéből veszített a részvényünk a tőzsdén.

James Hollis szerint - Hollis a Jung-féle irányelvet képviselte, mely a Freud-i mellett a másik legfontosabb- a férfiakat a titkaik befolyásolják, uralják és irányítják egyben. Talán ez magyarázatot ad mindarra, hogy miért válik sok befektetés veszteségessé a rossz döntések által. Mint ahogy Jung is mondta, 'Bejön egy páciens a rendelőmbe eltitkolva valamit, amit senki sem ismer. Ha megtudom, hogy mi a rejtegetett dolog, akkor a kezemben van a gyógyítás kulcsa'. Máskülönben nem tudunk segíteni azokon, akiket nem ismerünk igazán. Valójában a titok az, ami a férfiak számára a belső szabotőr.

Ezzel magyarázható, hogy miért kötnek a teremtés koronái kockázatos üzleteket és tőzsdéznek inkább, minthogy hosszú távú befektetésekbe ruházzanak be. A négy legfontosabb 'titok', ami a férfiak döntéseit befolyásolja, a következő:
· Merev szabályok- minden férfi maximálisan meg akar felelni a családjának, a társadalomnak, a barátainak, a főnökének, és mindenek felett a szerelmének. Ha valamilyen sérelem éri környezete által, akkor már meg is van a probléma: biztosan romlik a teljesítménye a munkában.
· Félelem és paranoia- A világ tele van veszélyekkel- mondja Hollis. A férfiak is félnek olykor és bizonytalanok, csak ezt az érzést elfojtják magukban és 'macsó' viselkedésükkel kompenzálják a tőzsdén.
· Érzelmek elnyomása- a társadalom hibája az, hogy a férfiaknak azt tanítják, hogy fojtsák el érzéseiket és temessék mélyen magukba. Sokkal kiegyensúlyozottabbak azok, akik találnak egy olyan társat, akiben megbíznak és akivel megoszthatják örömüket és gondjukat egyaránt.
· A belső 'nő'- bár egy kicsit furcsán hangzik, de igen, mindenkiben lakozik egy női lélek, ami ugyanúgy irányítja a cselekedeteket, mint az érzelmek. A férfiak félnek ettől a lénytől, letagadják és titokban tartják. Ezért kialakul egy olyan 'macsó' imázs, miszerint a férfiak egyedül is képesek mindent véghez vinni, és nincs szükségük arra, hogy érzéseiket megosszák egy másik emberrel.

Az üzletemberek maguk alatt vágják a fát ezzel a négy elvvel. A befektetésekhez szükséges döntéseket láthatatlanul vezérlik ezek a szempontok. John C. Scott pszichiáter és a Harvard Egyetem professzora az 'Ésszel a pénz felett' című könyvében különböző befektetői típusokat mutat be, és mint kiderül, lényegében az érzelmek által befolyásolt tulajdonságaik különböztetik meg őket.

Vannak olyan típusú egyének, akikben nagyon erősen él a 'csak azért is'. Érzelmeik nagy részben befolyásolják őket, hiszen sokszor hoznak döntést hirtelen felindulásból. Ők azok, akiknek mindig nyerniük kell, de sohasem veszíthetnek. Legalábbis nem vallják be. A lobbanékony 'versenyzők' igen fontos ismérve, hogy egyedül belső megérzésükre hagyatkoznak. Érzelmek és nyers optimizmus az, ami őket irányítja. A szerencsejátékokat kedvelő típusokba azokat soroljuk, akik nagy összegeket kockáztatnak, és ha veszítenek, akkor is biztosak abban, hogy a következő alkalommal nagy summa üt a markukat. A mindenen aggódó befektetők a saját maguk ellenségei az állandó agonizálással és azzal, hogy minden döntést ezerszer gondolnak át. A kockázat-kerülő 'nyertesek' a család érdekeit figyelembe véve nem kockáztatnak, szépen építgetik a jövőjüket. Nem nyernek óriási összegeket, de nem is bukják el pénzüket. Az utolsó típusba azok a szerencsés emberek tartoznak, akik alkalomadtán hatalmas összegekbe fektetnek be, és valahogy mindig pont melléjük áll a szerencse.

Barber kutatásai során kiderítette, hogy a nők sokkal jobb befektetők, mint hímnemű társaik, hiszen sokkal kevesebb kockázatot vállalnak, így kevesebbet is veszítenek. De hiába, a férfiak ragaszkodnak a kockázathoz, és ahhoz, hogy megmutassák, hogy mégis nekik van igazuk, és ez a világ úgy jó, ahogy van.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?