A bankok "fekete báránya"

Pénzcentrum
2006. május 2. 09:30

Már öt bank repertoárjában található meg, a negyedik pillérként is emlegetett nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ). Azonban, a pénzintézetek az előre megszabott minimális jutalék miatt nem egyértelműen lelkesednek a termék iránt - írja a Magyar Hírlap.

A NYESZ gyakorlatilag egy megtakarítási számla, amelynek befektetéseiről önállóan dönthet az ügyfél. Bármekkora összeg befizethető rá - számlát nyitni ötezer forinttal lehet -, a felhalmozódó pénzből az ügyfél által meghatározott értékpapírokat vásárol a bank.

Költségek tekintetében a törvény nem ad nagy mozgásteret a bankoknak, ügyfelenként legfeljebb a NYESZ-en jóváírt éves átlagos állomány egy százaléka, maximum kétezer forint éves számlavezetési díj vonható le. Az első megbízás a törvényi szabályozásból adódóan ingyenes. Jelenleg csupán öt bank foglalkozik az új megtakarítási formával: az OTP, a HVB, az MKB, a K&H és az Erste.

Az állam adókedvezménnyel is támogatja az új konstrukciót, ennek mértéke harminc százalék, de nem több évi százezer forintnál. Kedvező, hogy az adókedvezmény a nyugdíjpénztárra és az előtakarékossági számlára külön-külön érvényesíthető - persze annak, akinek mindkettőre jut elegendő pénze. A két állami támogatás maximáláshoz évi 860 ezer forintot kell befizetni, vagyis a mostani konstrukció nem az alacsony jövedelműek öregkori problémáját fogja megoldani.

A tényleges célcsoport a harmincon túli magas jövedelműeké, ők azok akik megengedhetik maguknak, hogy jövedelmük egy részét hosszabb időre lekössék. Az összegyűlt megtakarítást akkor lehet felvenni, ha a számlavezető igazolja, hogy az ügyfél jogosult a nyugdíjra, és a felmondás a számlanyitás adóévét követő harmadik évben vagy az után történt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rendszert kidolgozó Budapesti Értéktőzsde, valamint a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége azt reméli az előtakarékosságtól, hogy növeli majd a jelenleg mindössze négyszázalékos lakossági részesedést a börzén, és ösztönzi a nálunk eddig még hiányzó hosszú távú, államilag támogatott megtakarítási formákat.

Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök szerint az első évben 10,5 milliárd forint megtakarítás keletkezhet, ez körülbelül hetvenezer számlát és százötvenezer forint átlagos megtakarítást jelent.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 1. 20:26
Bennfentes iparági szakértők becslései szerint nagyjából évi 9-11 millió euróba, meccsenként lebontv...
Bankmonitor  |  2023. június 1. 16:31
2023. július 1-től a megtakarításos élet- és nyugdíjbiztosításokat az eddigi 15 százalékos személyi...
Kiszámoló  |  2023. június 1. 10:53
Magyarország költségvetése nagyon nagy bajban van, nagyjából ezer sebből vérzik. Idénre másfél száza...
Holdblog  |  2023. június 1. 09:36
Viszonylag alacsony részvényhányaddal, mérsékelt kockázattal sikerült az utóbbi tíz év legjobb abszo...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 2. péntek
Kármen, Anita
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?