21 °C Budapest

Bokros: "Még nem fejeződött be a nyugdíjreform"- jöhet az ötödik pillér !

Pénzcentrum
2005. szeptember 29. 11:40

A Generali - Providencia Biztosító Rt. mai sajtótájékoztatóján Bokros Lajos elmondta, hogy a nyugdíjrendszer további megreformálása elkerülhetetlen, különben a hagyományos felosztó-kirovó rendszer válságba kerülhet.

 
 
A Generali – Providencia Biztosító Rt. mai sajtótájékoztatóján Bokros Lajos elmondta, hogy a nyugdíjrendszer további megreformálása elkerülhetetlen, különben a hagyományos felosztó-kirovó rendszer válságba kerülhet.
 
Bokros Lajos elmondása alapján: Magyarországi nyugdíjrendszer első pillérében jelentős problémát képvisel a népesség elöregedése ami azt jelenti, hogy az egyre csökkenő aktív népesség fizeti az egyre növekvő nyugdíjaskorú lakosság járulékát, valamint a megváltozott foglalkoztatási szokások (minimálbéres vállalkozói társadalom) miatt egyre kevesebb a „közös kasszába” befolyt összeg Az elmúlt években történtek parametrikus változtatások a nyugdíjrendszer ezen ágában (nyugdíjkorhatár emelése, normál helyettesítési ráta csökkentése) de a legsúlyosabb problémát az jelenti, hogy nincs közvetlen kapcsolat a befizetések és a kifizetések között. Emiatt nem lehet tudni, hogy hány ”potyautas” van a rendszerben.
Az ötpilléres megoldás
Az ötpilléres elgondolás első, (helyesebben nulladik) eleme azaz állampolgári jogon járó nyugdíj lenne ami nem is a társadalombiztosítási alapból lenne fedezve hanem az adóbevételekből.
A második pillér a hagyományos felosztó-kirovó rendszerként működne de egyéni számlás megoldással. Az egyéni számlás állami nyugdíj svéd modell alapján működik, mindenkinek a befizetése nyílván van tartva és ezen befizetések után van meghatározva a nyugdíj mértéke. Ez a kifizetési rendszer  évenként újraindexálható egy előre rögzített matematikai modell alapján (amit a mindenkori kormány nem változtathat bármikor). Ebbe a pillérbe kizárólag az öregségi nyugdíjrendszer tartozik és nem sorolhatók ide a rokkantsági és létminimumhoz kapcsolódó nyugdíjak sem. Kevéssé közismert az a tény, hogy az állami nyugdíj számításának az alapja nem a zárókereset, hanem az életkereset, és a munkavállalói nyugdíjjáruléknak és ezáltal a nyugdíjnak is plafonja van ( bár a munkáltatói TB járuléknak nincs). Ez azt jelenti, hogy évente maximum 6 millió forintos keresetig vonják a nyugdíjjárulékot, majd mikor a járadék megállapítására kerül a sor akkor is csak azt a jövedelmet veszik figyelembe amelyből a járulék levonásra került. A kormány szempontjából ez azt jelenti, hogy a plafon emelésével azonnal nő a bevételi oldal (fedezve ezáltal a hiányt) de a növekedés a kiadási részen majd csak jó néhány kormányzati ciklussal később jelenik meg.
A harmadik pillérbe tartoznának a kötelező magánnyugdíjpénztárak. 1997-ben mikor bevezették a hárompilléres rendszert akkor választási lehetőséget kínáltak fel a munkavállalóknak (kivéve a pályakezdők nekik kötelező a belépés), és igen sokan is éltek ezzel a lehetőséggel. Alapértelmezésben nem teremt több forrást csak a források elosztását változtatja meg térben és időben. Bevezetésének egyik fontos érve volt, hogy megszünteti a motivációt a jövedelem eltitkolására ( ez eddig nem igazán mutatkozott meg). A magánnyugdíjpénztári rendszer csak akkor válhat függetlenné a demográfiai problémáktól, ha a befektetés nagy része nem kerül vissza a rendszerbe. A jövőben a régi és az új rendszer együttélése politikai jellegű dilemmákat vethet fel, mivel bármelyik rendszerből származó járadékok egymáshoz képest eltérést mutatnak két egyforma tulajdonságú járulékfizető esetén az társadalmi problémákhoz vezethet.
A rendszer negyedik eleme az öngondoskodás amelybe az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer, a mostanában oly sokat emlegetett „negyedik pillér” az értékpapírszámla jellegű megtakarítások és a különböző megtakarítások tartoznak. Ezek a megtakarítási formák általában jelentős adókedvezménnyel támogatott konstrukciók. Az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer befektetési politikája általában konzervatív, igaz létezik választható portfolió, de kevesen élnek vele. Ezen pénztárak a legnagyobb hiányossága, hogy nincs kidolgozott járadékfizetési modell, a törvényi szabályozás körülbelül 90 százaléka a felhalmozási időszakra vonatkozik. Az ötödik pillér az egyéb öregségi ellátásokat jelenti.
A „harmadik pillér” új generációja
A Generali-Providencia Biztosító Rt. a mai napon jelentette be hogy 2005 tavaszán elindította Ezüstkor Nyugdíjprogramját. „A Program elsősorban biztonságával és tervezhetőségével tűnik ki a piacon fellelhető nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségek közül” – emelte ki Paál Zoltán, a Generali személybiztosítási területért felelős igazgatósági tagja.
A Generali: garantált járadékot kínál ügyfeleinek, akár 20 évvel a járadék folyósításának kezdő időpontja előtt. Emellett a tőke védelmét is garantálja azzal, hogy átvállalja a díjfizetést a 67%-ot meghaladó rokkantság esetén akkor is, ha az nem baleset, hanem betegség miatt következik be. Fontos elem, hogy a rokkantság szintjét a biztosító a későbbiekben nem fogja felülvizsgálni, a folyósításhoz elegendő az egyszeri orvosi vélemény.
A járadékhoz kötött megtakarításon kívül a nagyobb hozamot valamivel nagyobb kockázatért vállalók számára a Generali unit-linked terméket kínál. Az ezt igénybevevők direkt erre a célra összeállított Ezüstkor portfoliót választhatnak, amely hosszú távon optimalizálja a befektetés hozamát. Paál a további előnyök között említette, hogy az Ezüstkor Nyugdíjprogramba beépített balesetbiztosítás egyösszegű kifizetést garantál ügyfeleiknek.
Az Ezüstkor Nyugdíjprogram alapvetően a fiatal és középkorú felnőtteket szólítja meg és a szakértők elmondása szerint nem csak a magas jövedelműeknek szól. A biztosító ugyanis minden ajánlatát személyre szabja: a tanácsadók ügyfeleik fizetési körülményeinek megfelelő ajánlati csomagot állítanak össze, amely figyelembe veszi többek között az adott személy pénzügyi helyzetét, korát, sőt a már meglévő biztosításait is. A Programmal együtt fejlesztették ki a Generali szakemberei a piacon egyedi un. Nyugdíjhiány Számoló szoftvert, melynek segítségével a biztosító munkatársai percek alatt képesek ez egyének jövőbeli nyugdíjhiányát kiszámolni és ennek megfelelő személyre szabott szolgáltatási csomagot ajánlani.
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem