11 °C Budapest

Bokros: "Még nem fejeződött be a nyugdíjreform"- jöhet az ötödik pillér !

Pénzcentrum
2005. szeptember 29. 11:40

A Generali - Providencia Biztosító Rt. mai sajtótájékoztatóján Bokros Lajos elmondta, hogy a nyugdíjrendszer további megreformálása elkerülhetetlen, különben a hagyományos felosztó-kirovó rendszer válságba kerülhet.

 
 
A Generali – Providencia Biztosító Rt. mai sajtótájékoztatóján Bokros Lajos elmondta, hogy a nyugdíjrendszer további megreformálása elkerülhetetlen, különben a hagyományos felosztó-kirovó rendszer válságba kerülhet.
 
Bokros Lajos elmondása alapján: Magyarországi nyugdíjrendszer első pillérében jelentős problémát képvisel a népesség elöregedése ami azt jelenti, hogy az egyre csökkenő aktív népesség fizeti az egyre növekvő nyugdíjaskorú lakosság járulékát, valamint a megváltozott foglalkoztatási szokások (minimálbéres vállalkozói társadalom) miatt egyre kevesebb a „közös kasszába” befolyt összeg Az elmúlt években történtek parametrikus változtatások a nyugdíjrendszer ezen ágában (nyugdíjkorhatár emelése, normál helyettesítési ráta csökkentése) de a legsúlyosabb problémát az jelenti, hogy nincs közvetlen kapcsolat a befizetések és a kifizetések között. Emiatt nem lehet tudni, hogy hány ”potyautas” van a rendszerben.
Az ötpilléres megoldás
Az ötpilléres elgondolás első, (helyesebben nulladik) eleme azaz állampolgári jogon járó nyugdíj lenne ami nem is a társadalombiztosítási alapból lenne fedezve hanem az adóbevételekből.
A második pillér a hagyományos felosztó-kirovó rendszerként működne de egyéni számlás megoldással. Az egyéni számlás állami nyugdíj svéd modell alapján működik, mindenkinek a befizetése nyílván van tartva és ezen befizetések után van meghatározva a nyugdíj mértéke. Ez a kifizetési rendszer  évenként újraindexálható egy előre rögzített matematikai modell alapján (amit a mindenkori kormány nem változtathat bármikor). Ebbe a pillérbe kizárólag az öregségi nyugdíjrendszer tartozik és nem sorolhatók ide a rokkantsági és létminimumhoz kapcsolódó nyugdíjak sem. Kevéssé közismert az a tény, hogy az állami nyugdíj számításának az alapja nem a zárókereset, hanem az életkereset, és a munkavállalói nyugdíjjáruléknak és ezáltal a nyugdíjnak is plafonja van ( bár a munkáltatói TB járuléknak nincs). Ez azt jelenti, hogy évente maximum 6 millió forintos keresetig vonják a nyugdíjjárulékot, majd mikor a járadék megállapítására kerül a sor akkor is csak azt a jövedelmet veszik figyelembe amelyből a járulék levonásra került. A kormány szempontjából ez azt jelenti, hogy a plafon emelésével azonnal nő a bevételi oldal (fedezve ezáltal a hiányt) de a növekedés a kiadási részen majd csak jó néhány kormányzati ciklussal később jelenik meg.
A harmadik pillérbe tartoznának a kötelező magánnyugdíjpénztárak. 1997-ben mikor bevezették a hárompilléres rendszert akkor választási lehetőséget kínáltak fel a munkavállalóknak (kivéve a pályakezdők nekik kötelező a belépés), és igen sokan is éltek ezzel a lehetőséggel. Alapértelmezésben nem teremt több forrást csak a források elosztását változtatja meg térben és időben. Bevezetésének egyik fontos érve volt, hogy megszünteti a motivációt a jövedelem eltitkolására ( ez eddig nem igazán mutatkozott meg). A magánnyugdíjpénztári rendszer csak akkor válhat függetlenné a demográfiai problémáktól, ha a befektetés nagy része nem kerül vissza a rendszerbe. A jövőben a régi és az új rendszer együttélése politikai jellegű dilemmákat vethet fel, mivel bármelyik rendszerből származó járadékok egymáshoz képest eltérést mutatnak két egyforma tulajdonságú járulékfizető esetén az társadalmi problémákhoz vezethet.
A rendszer negyedik eleme az öngondoskodás amelybe az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer, a mostanában oly sokat emlegetett „negyedik pillér” az értékpapírszámla jellegű megtakarítások és a különböző megtakarítások tartoznak. Ezek a megtakarítási formák általában jelentős adókedvezménnyel támogatott konstrukciók. Az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer befektetési politikája általában konzervatív, igaz létezik választható portfolió, de kevesen élnek vele. Ezen pénztárak a legnagyobb hiányossága, hogy nincs kidolgozott járadékfizetési modell, a törvényi szabályozás körülbelül 90 százaléka a felhalmozási időszakra vonatkozik. Az ötödik pillér az egyéb öregségi ellátásokat jelenti.
A „harmadik pillér” új generációja
A Generali-Providencia Biztosító Rt. a mai napon jelentette be hogy 2005 tavaszán elindította Ezüstkor Nyugdíjprogramját. „A Program elsősorban biztonságával és tervezhetőségével tűnik ki a piacon fellelhető nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségek közül” – emelte ki Paál Zoltán, a Generali személybiztosítási területért felelős igazgatósági tagja.
A Generali: garantált járadékot kínál ügyfeleinek, akár 20 évvel a járadék folyósításának kezdő időpontja előtt. Emellett a tőke védelmét is garantálja azzal, hogy átvállalja a díjfizetést a 67%-ot meghaladó rokkantság esetén akkor is, ha az nem baleset, hanem betegség miatt következik be. Fontos elem, hogy a rokkantság szintjét a biztosító a későbbiekben nem fogja felülvizsgálni, a folyósításhoz elegendő az egyszeri orvosi vélemény.
A járadékhoz kötött megtakarításon kívül a nagyobb hozamot valamivel nagyobb kockázatért vállalók számára a Generali unit-linked terméket kínál. Az ezt igénybevevők direkt erre a célra összeállított Ezüstkor portfoliót választhatnak, amely hosszú távon optimalizálja a befektetés hozamát. Paál a további előnyök között említette, hogy az Ezüstkor Nyugdíjprogramba beépített balesetbiztosítás egyösszegű kifizetést garantál ügyfeleiknek.
Az Ezüstkor Nyugdíjprogram alapvetően a fiatal és középkorú felnőtteket szólítja meg és a szakértők elmondása szerint nem csak a magas jövedelműeknek szól. A biztosító ugyanis minden ajánlatát személyre szabja: a tanácsadók ügyfeleik fizetési körülményeinek megfelelő ajánlati csomagot állítanak össze, amely figyelembe veszi többek között az adott személy pénzügyi helyzetét, korát, sőt a már meglévő biztosításait is. A Programmal együtt fejlesztették ki a Generali szakemberei a piacon egyedi un. Nyugdíjhiány Számoló szoftvert, melynek segítségével a biztosító munkatársai percek alatt képesek ez egyének jövőbeli nyugdíjhiányát kiszámolni és ennek megfelelő személyre szabott szolgáltatási csomagot ajánlani.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm