14 °C Budapest

Már januártól spórolhatunk a nyugdíjra

Pénzcentrum
2005. november 29. 11:12

Csak befektetési szolgáltató vezethetne nyugdíj-előtakarékossági számlát a Pénzügyminisztérium által az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat szerint. A konstrukció díját alacsony szinten maximáló irattal egyelőre leginkább a bankok vannak megelégedve.

Csak befektetési szolgáltató vezethetne nyugdíj-előtakarékossági számlát a Pénzügyminisztérium által az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat szerint. A konstrukció díját alacsony szinten maximáló irattal egyelőre leginkább a bankok vannak megelégedve.
Az előzetes hírekhez képest korábban, március helyett már január elsejétől startolhat a sajtóban negyedik pillér néven elhíresült, valójában nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) - amennyiben a Pénzügyminisztérium tegnap benyújtott törvényjavaslatának szövegét fogadja el a Tisztelt Ház. A negyedik pillér kezdeményezői kérésének megfelelően ilyen számlát csak aktív korú személyek nyithatnának. A rajta elhelyezett tőke-, illetve az érte kapott értékpapírok hozama, valamint az erre a számlára utalt adókedvezmény csak akkor adómentes, ha nyugdíjba vonulás után veszi fel az ügyfél az összeget. (Nem derül ki ugyanakkor a javaslat szövegéből, vajon járadékként is felvehető-e a számlán lévő összeg.) A számla nyitásához a gyakorlatban egyszerre kell egy pénzszámlát és egy dematerializált, illetve egy papír alapú értékpapírok vezetésére alkalmas számlát nyitnia az ügyfélnek. Ilyen számlákat ugyanakkor csak olyan szolgáltató vezethet, amely jogosult értékpapír-, letéti és pénzforgalmi számla vezetésére, mivel pénzt és értékpapírt egy számlán vezetni nem lehet. (Ilyen szolgáltatót a bankok között találni legnagyobb számban.)
A benyújtott javaslat a költségekről is rendelkezik, bár nem derül ki, hogy havi vagy éves díjtételekről van-e szó. E szerint a számlavezetés minimális díja kétezer forint, de legfeljebb a számla éves átlagos egyenlegének egy százaléka. A tőkepiaci tranzakciók költsége megfelelne a szolgáltatók általános költségtételeinek, azzal a különbséggel, hogy az ügyfélbefizetések összegének megfelelő minden első tranzakció díjtalan lenne. A nyeszre egyéb nyugdíjszámláról is át lehet majd pénzt utalni - áll a tervezetben. (Nincs szó azonban arról, hogy ugyanez fordítva is lehetséges volna.)
A Szenes Zoltán, a Honvéd Nyugdíjpénztárak ügyvezető igazgatója a pénztárak számára konkurenciának tartja a nyesz bevezetését. A számlavezetésre vonatkozó feltételekről pedig azt mondta, hogy az esélyegyenlőség miatt jobb lenne, ha pénztárak is vezethetnének ilyen számlát, mert így az új törvénnyel egyértelműen csökkennek az önkéntes nyugdíjpénztárak lehetőségei. Elképzelhetőnek tartja, hogy a pénzügyminisztériumi javaslathoz a pénztárak oldaláról a továbbiakban módosító indítvány érkezzen.
Bartók János, az Aegon Nyugdíjpénztár Szervező-szolgáltató Rt. vezérigazgatója nagyon szigorúnak tartja a sok pótlólagos adminisztratív tevékenységgel járó nyeszszámlák költségelőírásait, hiszen a nyugdíjpénztárak költségterhelései ennél magasabbak. A számlavezetés kizárólagossága mintha a bankok azon félelmét testesítené meg, hogy félnek a versenytől, és ezért törvényileg bebetonozzák magukat a többi intézményi befektető elől. A pénztárak részére konkurenciát teremtő banki-befeketetési szolgáltatói termék ugyanakkor kedvező lehet az ügyfeleknek - vélte.
A bankszövetségnél egyértelműen kedvezően nyilatkoztak a javaslatról. Mint megtudtuk, velük az utolsó pillanatban egyeztették a szöveget, amelyben még sikerült egy-két változtatást kieszközölniük - például a számlák díjmentességének elvetését. Ugyanakkor a gyors előkészítés miatt elképzelhető, hagy a szövetségnek lesz még módosító javaslata - bár erről nyilatkozni tegnap még nem tudtak. A bankok a tegnapi szövetségi körkérdés alkalmával kedvezően reagáltak. Többségük szerint a javaslat rendben van, és jó, hogy a piacon már létező elemekből épül fel, ez könnyen kivitelezhetővé teszi - mondták a bankszövetségnél.
Az OTP Pénztárszolgáltató számára a törvényjavaslat végleges szövege még nem ismert. A számla költségeire szerintük az évi minimum 2000 forint, maximum az éves átlagos állomány egy százaléka az első években várhatóan nem elegendő, hosszabb távon azonban megfelelő profitot biztosíthat. A nyereségesség megítéléséhez tudni kellene, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlán nyilvántartott eszközök forgatására milyen korlátok vonatkoznak, illetve ezekhez kapcsolhatók-e költségek. A piacon árharcra nem számít az OTP Pénztárszolgáltató - tudtuk meg, a nyugdíj-előtakarékossági számlák és a nyugdíjpénztárak közti verseny elsősorban a hozam vonatkozásában jelentkezik.
Az adókedvezmény mértéke és kifizetési módja azonos a nyugdíjpénztárakra meghatározottal, amely jelentős egyéni megtakarításokat tesz lehetővé tíz-húsz éves időtáv során.

(forrás: index.hu)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem