Szalay-Berzeviczy 10 milliárd forintra számít

Pénzcentrum
2005. december 27. 11:16

Sikerként értékeli a tőzsde elnöke a negyedik nyugdíjpillér, a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) jövő évi bevezetését, s 2006-ban mintegy 10,5 milliárd forintnyi, hosszú távú megtakarításra számít a számlákon.

 
Sikerként értékeli a tőzsde elnöke a negyedik nyugdíjpillér, a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) jövő évi bevezetését, s 2006-ban mintegy 10,5 milliárd forintnyi, hosszú távú megtakarításra számít a számlákon.
Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöke elmondta: 2006. január 1-jétől évi 660 ezer forint hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítást "dotál" az állam minden személyi jövedelemadót fizető állampolgár számára. A harmadik pillér, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után már évek óta igénybe vehető a 30 százalék, de legfeljebb 100 ezer forintos adó-visszatérítés, ami most, a nyesz bevezetésével, a befizetések 30 százalék, de évi legfeljebb 100 ezer forintos állami hozzájárulással egészül ki.
Így összesen évente és személyenként 660 ezer forintra növekedett az az "optimális", a harmadik és a negyedik pillérbe befizetendő összeg, amellyel az állami támogatást maximálisan kihasználható.
A negyedik pillér nem konkurense az önkéntes pénztáraknak Szalay-Berzeviczy Attila szerint, hanem csupán további, alternatív, megtakarításra ösztönző lehetőség. Előnye, hogy tudatos befektetői magatartásra ösztönöz, mivel a számla tulajdonosa szabadon eldöntheti, milyen értékpapírba - részvénybe, kötvénybe, befektetési jegybe - fekteti a jövőbeli nyugdíjának kiegészítésére szánt összeget. A számlán keletkezett árfolyam-nyereséget nem terheli majd a 2007-ben bevezetésre kerülő árfolyam-nyereségadó sem.
A negyedik és a harmadik pillért "tűzfallal" választották el a egymástól - hangsúlyozza a tőzsdeelnök, tehát nincs átjárási lehetőség az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíj-előtakarékossági számlák között, ami válasz azokra a félelmekre, amelyek szerint a negyedik pillér "elszipkázhatja" a nyugdíjas éveikre takarékoskodókat az önkéntes kasszáktól.
A napokban elfogadott, a nyugdíj-előtakarékossági számla bevezetését kimondó törvény szerint a nyesz éves számlavezetési díja a portfólió 1 százaléka, de minimum 2 ezer forint, minden tőkebefizetés utáni vásárlási tranzakció díjmentes, minden további tranzakcióért a számlavezető bank saját kondíciós listája alapján számítja fel díjat.

 (forrás: MTI)

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 26. 18:45
Bankkártya nélkül nem érdemes bankszámláról beszélni, ez szükséges a kártyás vásárlásokhoz, illetve...
MEDIA1  |  2024. február 26. 16:09
Varga Zs. András, a Kúria elnöke feloldotta a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat fe...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem