Szalay-Berzeviczy 10 milliárd forintra számít

Pénzcentrum
2005. december 27. 11:16

Sikerként értékeli a tőzsde elnöke a negyedik nyugdíjpillér, a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) jövő évi bevezetését, s 2006-ban mintegy 10,5 milliárd forintnyi, hosszú távú megtakarításra számít a számlákon.

 
Sikerként értékeli a tőzsde elnöke a negyedik nyugdíjpillér, a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) jövő évi bevezetését, s 2006-ban mintegy 10,5 milliárd forintnyi, hosszú távú megtakarításra számít a számlákon.
Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöke elmondta: 2006. január 1-jétől évi 660 ezer forint hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítást "dotál" az állam minden személyi jövedelemadót fizető állampolgár számára. A harmadik pillér, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után már évek óta igénybe vehető a 30 százalék, de legfeljebb 100 ezer forintos adó-visszatérítés, ami most, a nyesz bevezetésével, a befizetések 30 százalék, de évi legfeljebb 100 ezer forintos állami hozzájárulással egészül ki.
Így összesen évente és személyenként 660 ezer forintra növekedett az az "optimális", a harmadik és a negyedik pillérbe befizetendő összeg, amellyel az állami támogatást maximálisan kihasználható.
A negyedik pillér nem konkurense az önkéntes pénztáraknak Szalay-Berzeviczy Attila szerint, hanem csupán további, alternatív, megtakarításra ösztönző lehetőség. Előnye, hogy tudatos befektetői magatartásra ösztönöz, mivel a számla tulajdonosa szabadon eldöntheti, milyen értékpapírba - részvénybe, kötvénybe, befektetési jegybe - fekteti a jövőbeli nyugdíjának kiegészítésére szánt összeget. A számlán keletkezett árfolyam-nyereséget nem terheli majd a 2007-ben bevezetésre kerülő árfolyam-nyereségadó sem.
A negyedik és a harmadik pillért "tűzfallal" választották el a egymástól - hangsúlyozza a tőzsdeelnök, tehát nincs átjárási lehetőség az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíj-előtakarékossági számlák között, ami válasz azokra a félelmekre, amelyek szerint a negyedik pillér "elszipkázhatja" a nyugdíjas éveikre takarékoskodókat az önkéntes kasszáktól.
A napokban elfogadott, a nyugdíj-előtakarékossági számla bevezetését kimondó törvény szerint a nyesz éves számlavezetési díja a portfólió 1 százaléka, de minimum 2 ezer forint, minden tőkebefizetés utáni vásárlási tranzakció díjmentes, minden további tranzakcióért a számlavezető bank saját kondíciós listája alapján számítja fel díjat.

 (forrás: MTI)

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 16. 21:12
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikbl elbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a hete...
MEDIA1  |  2022. augusztus 16. 19:28
Friderikusz Sándor egy, az RTL Klubon sugárzott riportban arról beszélt, nemet mondott a csatornának...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?