16 °C Budapest

Elitklub - széles tömegeknek

Pénzcentrum
2005. november 29. 11:34

Az elmúlt 10 év sikere egyértelműen igazolja: jó döntést hoztunk, amikor úgy döntöttünk, hogy az MKB önálló szereplőként jelenik meg a nyugdíjpénztári piacon - nyilatkozta Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója az MKB Önkéntes Nyugdíjpénztár 10 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

 
Az elmúlt 10 év sikere egyértelműen igazolja: jó döntést hoztunk, amikor úgy döntöttünk, hogy az MKB önálló szereplőként jelenik meg a nyugdíjpénztári piacon - nyilatkozta Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója az MKB Önkéntes Nyugdíjpénztár 10 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.
Lehoczky László ügyvezető igazgató elmondta, az MKB önkéntes és a magánnyugdíjpénztár összesített taglétszáma elérte a 130 ezer főt, amivel a hazai piac 5. legnagyobb szereplőjének számítanak. A pénztári ágak között az önkéntes pénztári ág az erősebb, itt a közelmúltban köszönthették a 100 ezredik pénztártagot. Az önkéntes ágon a kezelt vagyon meghaladja a 70 milliárd forintot, amivel a hazai piac harmadik legnagyobb szereplőjének számít az MKB.
A bankcsoport korábbi általános üzletpolitikája az önkéntes pénztárnál is visszaköszön – a nagy pénztárak között itt a legmagasabb az egy főre jutó vagyon. Az átlagosnál jobban szituált, befektetéseikre nagyobb gondot fordító ügyfelek komoly kihívást állítottak a pénztár elé: olyan befektetési politika kialakítására ösztönözték a pénztárt, amely hosszú távon képes fenntartani ezt a bizalmat. Ennek az elvárásnak a pénztárak mindeddig maximálisan megfeleltek: az MKB Önkéntes Nyugdíjpénztár az elmúlt 10 év alatt 16,07 százalékos átlaghozamot ért el, szemben a 11,18 százalékos átlagos inflációs mutatóval. A hét éve indult  Magánnyugdíjpénztár indulása óta 11,81 százalékos átlaghozammal büszkélkedhet a pénzromlás 8,54 százalékos mértékével szemben.
(Az elmúlt öt év átlaghozama az önkéntes ágban 8,76%, a magán ágban pedig9,26 %)
Lehoczky László hangsúlyozta: az ügyfélkör elvárja, hogy a társaság ne vegyen részt a kiemelkedő hozamait meglovagoló esetenként nagy kockázatot is vállaló kampányokban. A szakember szerint a rövid távú hozamokra épülő kommunikáció káros, mert a vagyonkezelőket is rövid célkitűzések megfogalmazására sarkallja, ami ellentétes a pénztárak hosszú távú alapcéljával.
Az ügyfelek hozzáértése szükségessé teszi, hogy a pénztár vezetése a versenytársaknál is aktívabban alakítsa befektetési politikáját. A pénztár vezetése ennek jegyében a jövő évtől alapvető változásokat léptet életbe: az eddig szinte kizárólag magyar állampapírokba és a Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipekbe fektető pénztár a külföldi befektetési lehetőségek felé nyit. Lehoczky László szerint a pénztáraktól megkövetelt biztonsági szinteket tiszteletben tartva befogadnak a portfólióba külföldi – elsősorban uniós – állampapírokat is, de befektetéseikben helyet kapnak majd olyan szintetikus termékek is, mint például a különféle fedezeti ügyletek. Az MKB Nyugdíjpénztár a vagyonkezelőjével, az MKB Bankkal egyetértésben az ingatlanbefektetésekben is gondolkodik.
A költségoldalon az MKB nyugdíjpénztárai eddig is a piaci átlagnál alacsonyabb díjtételek mellett gazdálkodtak: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) kimutatásai szerint 2004-ben az önkéntes ágon 1,14, a magánpénztári ágban 1,83 százalékos az egy vagyoni egységre jutó teljes költség súlya. Az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ágának költségstruktúrája regresszív: a nagyobb befizetésekhez kisebb költségek társulnak. Lehoczky László szerint a tőke- és pénzpiaci környezethez gyorsan alkalmazkodó befektetési politika, valamint a költségek szigorú kontrollja révén az MKB pénztárai nyugodtan várják a jövő évben megjelenő nagy versenytárs, a „negyedik pillér” néven emlegetett befektetési forma által gerjesztett versenyt. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ügyfeleink jelentős része számára a negyedik pillér ne alternatíva, hanem kiegészítő lehetőség legyen” – vélekedik az ügyvezető igazgató.

Az MKB Nyugdíjpénztár ugyanakkor nem elitklub – a csatlakozás bárki számára nyitott. Az új ügyfelek kezdetektől élvezhetik a 10 éves  múlt előnyeit – legyen szó itt a befektetési politikáról, avagy a jelentős vagyon kapcsán egyre olcsóbbá váló költségszerkezetről. A pénztártagok a közvetlen előnyökön felül a bankcsoporton belül is kedvezményekben részesülnek: az MKB Bank speciális számla-kondíciókat kínál a pénztártagoknak, míg a beruházásban gondolkodóknak a bank és az MKB-Euroleasing kedvezményes kamatozású hiteltermékei segíthetnek.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?