Elitklub - széles tömegeknek

Pénzcentrum
2005. november 29. 11:34

Az elmúlt 10 év sikere egyértelműen igazolja: jó döntést hoztunk, amikor úgy döntöttünk, hogy az MKB önálló szereplőként jelenik meg a nyugdíjpénztári piacon - nyilatkozta Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója az MKB Önkéntes Nyugdíjpénztár 10 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

 
Az elmúlt 10 év sikere egyértelműen igazolja: jó döntést hoztunk, amikor úgy döntöttünk, hogy az MKB önálló szereplőként jelenik meg a nyugdíjpénztári piacon - nyilatkozta Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója az MKB Önkéntes Nyugdíjpénztár 10 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.
Lehoczky László ügyvezető igazgató elmondta, az MKB önkéntes és a magánnyugdíjpénztár összesített taglétszáma elérte a 130 ezer főt, amivel a hazai piac 5. legnagyobb szereplőjének számítanak. A pénztári ágak között az önkéntes pénztári ág az erősebb, itt a közelmúltban köszönthették a 100 ezredik pénztártagot. Az önkéntes ágon a kezelt vagyon meghaladja a 70 milliárd forintot, amivel a hazai piac harmadik legnagyobb szereplőjének számít az MKB.
A bankcsoport korábbi általános üzletpolitikája az önkéntes pénztárnál is visszaköszön – a nagy pénztárak között itt a legmagasabb az egy főre jutó vagyon. Az átlagosnál jobban szituált, befektetéseikre nagyobb gondot fordító ügyfelek komoly kihívást állítottak a pénztár elé: olyan befektetési politika kialakítására ösztönözték a pénztárt, amely hosszú távon képes fenntartani ezt a bizalmat. Ennek az elvárásnak a pénztárak mindeddig maximálisan megfeleltek: az MKB Önkéntes Nyugdíjpénztár az elmúlt 10 év alatt 16,07 százalékos átlaghozamot ért el, szemben a 11,18 százalékos átlagos inflációs mutatóval. A hét éve indult  Magánnyugdíjpénztár indulása óta 11,81 százalékos átlaghozammal büszkélkedhet a pénzromlás 8,54 százalékos mértékével szemben.
(Az elmúlt öt év átlaghozama az önkéntes ágban 8,76%, a magán ágban pedig9,26 %)
Lehoczky László hangsúlyozta: az ügyfélkör elvárja, hogy a társaság ne vegyen részt a kiemelkedő hozamait meglovagoló esetenként nagy kockázatot is vállaló kampányokban. A szakember szerint a rövid távú hozamokra épülő kommunikáció káros, mert a vagyonkezelőket is rövid célkitűzések megfogalmazására sarkallja, ami ellentétes a pénztárak hosszú távú alapcéljával.
Az ügyfelek hozzáértése szükségessé teszi, hogy a pénztár vezetése a versenytársaknál is aktívabban alakítsa befektetési politikáját. A pénztár vezetése ennek jegyében a jövő évtől alapvető változásokat léptet életbe: az eddig szinte kizárólag magyar állampapírokba és a Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipekbe fektető pénztár a külföldi befektetési lehetőségek felé nyit. Lehoczky László szerint a pénztáraktól megkövetelt biztonsági szinteket tiszteletben tartva befogadnak a portfólióba külföldi – elsősorban uniós – állampapírokat is, de befektetéseikben helyet kapnak majd olyan szintetikus termékek is, mint például a különféle fedezeti ügyletek. Az MKB Nyugdíjpénztár a vagyonkezelőjével, az MKB Bankkal egyetértésben az ingatlanbefektetésekben is gondolkodik.
A költségoldalon az MKB nyugdíjpénztárai eddig is a piaci átlagnál alacsonyabb díjtételek mellett gazdálkodtak: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) kimutatásai szerint 2004-ben az önkéntes ágon 1,14, a magánpénztári ágban 1,83 százalékos az egy vagyoni egységre jutó teljes költség súlya. Az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ágának költségstruktúrája regresszív: a nagyobb befizetésekhez kisebb költségek társulnak. Lehoczky László szerint a tőke- és pénzpiaci környezethez gyorsan alkalmazkodó befektetési politika, valamint a költségek szigorú kontrollja révén az MKB pénztárai nyugodtan várják a jövő évben megjelenő nagy versenytárs, a „negyedik pillér” néven emlegetett befektetési forma által gerjesztett versenyt. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ügyfeleink jelentős része számára a negyedik pillér ne alternatíva, hanem kiegészítő lehetőség legyen” – vélekedik az ügyvezető igazgató.

Az MKB Nyugdíjpénztár ugyanakkor nem elitklub – a csatlakozás bárki számára nyitott. Az új ügyfelek kezdetektől élvezhetik a 10 éves  múlt előnyeit – legyen szó itt a befektetési politikáról, avagy a jelentős vagyon kapcsán egyre olcsóbbá váló költségszerkezetről. A pénztártagok a közvetlen előnyökön felül a bankcsoporton belül is kedvezményekben részesülnek: az MKB Bank speciális számla-kondíciókat kínál a pénztártagoknak, míg a beruházásban gondolkodóknak a bank és az MKB-Euroleasing kedvezményes kamatozású hiteltermékei segíthetnek.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?