27 °C Budapest

Támadnak a biztosítók

Pénzcentrum
2005. december 5. 10:48

A négypárti támogatásnak köszönhetően már januártól indulhat a negyedik pillér néven elhíresült, új nyugdíj előtakarékossági program. A biztosító társaságok azonban mozgósítják lobbierejüket, mivel a törvényjavaslat jelenlegi formája háttérbe szorítja őket.

 
 
A biztosítók megpróbálnak módosító javaslatot eljuttatni a parlament elé, hogy ők is vezethessenek nyugdíj-előtakarékossági számlát. A társaságok úgy vélik, hogy ha nyugdíj célú előtakarékosságot kívánnak bevezetni, akkor célszerű lenne minél több ponton elérhetővé tenni az emberek számára ezt a terméket, ebben pedig a biztosítók kiterjedt hálózata is segíthetne.
A módosító indítványok benyújtásával azonban sietni kell, ugyanis a parlamenti menetrend szerint a héten lezajlik az előtakarékossági számlákról szóló törvénytervezet általános és részletes vitája, két hét múlva pedig várhatóan elfogadja az Országgyűlés az új jogszabályt.
A tervezet szerint nyugdíj-előtakarékossági számlát ( amely valójában egy pénz-, egy letéti és egy értékpapírszámlát foglal magába) befektetési vállalkozások és bankok vezethetnek majd. Noha a nyugdíjpénztárak is kimaradtak a számlavezetői körből, az ő fellépésüket az határozza meg, hogy melyik érdekcsoporthoz tartoznak.
A bankok mindenesetre elégedettek, ugyanis várhatóan januártól indul a program és ez valójában, egy új lakossági termék piacának a felosztását jelenti. Várhatóan a teljes magyar bankszektor országos fiókhálózatában elérhető lesz majd az új konstrukció, ugyanis a BÉT mögé felsorakozott az OTP, a HVB és az Erste is, így a többi piaci szereplő sem engedheti meg magának, hogy ne kínáljon majd ilyen terméket.
A számlán lévő pénz nem kamatozik úgy, mint egy bankbetét, hanem a tulajdonosnak kell eldöntenie, hogy milyen instrumentumban tartja a pénzét. Nagy előnye a számlának, hogy a megszerzett kamat vagy hozam adómentes. A számlához kapcsolódóan a további jó hír az, hogy a kormányzat megduplázza a nyugdíjpénztári megtakarításokhoz kapcsolódó adókedvezményt, így jövőre lehetőség lesz összesen kétszázezer forint kedvezmény kihasználására.
(forrás: Világgazdaság)
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?