17 °C Budapest

Támadnak a biztosítók

Pénzcentrum
2005. december 5. 10:48

A négypárti támogatásnak köszönhetően már januártól indulhat a negyedik pillér néven elhíresült, új nyugdíj előtakarékossági program. A biztosító társaságok azonban mozgósítják lobbierejüket, mivel a törvényjavaslat jelenlegi formája háttérbe szorítja őket.

 
 
A biztosítók megpróbálnak módosító javaslatot eljuttatni a parlament elé, hogy ők is vezethessenek nyugdíj-előtakarékossági számlát. A társaságok úgy vélik, hogy ha nyugdíj célú előtakarékosságot kívánnak bevezetni, akkor célszerű lenne minél több ponton elérhetővé tenni az emberek számára ezt a terméket, ebben pedig a biztosítók kiterjedt hálózata is segíthetne.
A módosító indítványok benyújtásával azonban sietni kell, ugyanis a parlamenti menetrend szerint a héten lezajlik az előtakarékossági számlákról szóló törvénytervezet általános és részletes vitája, két hét múlva pedig várhatóan elfogadja az Országgyűlés az új jogszabályt.
A tervezet szerint nyugdíj-előtakarékossági számlát ( amely valójában egy pénz-, egy letéti és egy értékpapírszámlát foglal magába) befektetési vállalkozások és bankok vezethetnek majd. Noha a nyugdíjpénztárak is kimaradtak a számlavezetői körből, az ő fellépésüket az határozza meg, hogy melyik érdekcsoporthoz tartoznak.
A bankok mindenesetre elégedettek, ugyanis várhatóan januártól indul a program és ez valójában, egy új lakossági termék piacának a felosztását jelenti. Várhatóan a teljes magyar bankszektor országos fiókhálózatában elérhető lesz majd az új konstrukció, ugyanis a BÉT mögé felsorakozott az OTP, a HVB és az Erste is, így a többi piaci szereplő sem engedheti meg magának, hogy ne kínáljon majd ilyen terméket.
A számlán lévő pénz nem kamatozik úgy, mint egy bankbetét, hanem a tulajdonosnak kell eldöntenie, hogy milyen instrumentumban tartja a pénzét. Nagy előnye a számlának, hogy a megszerzett kamat vagy hozam adómentes. A számlához kapcsolódóan a további jó hír az, hogy a kormányzat megduplázza a nyugdíjpénztári megtakarításokhoz kapcsolódó adókedvezményt, így jövőre lehetőség lesz összesen kétszázezer forint kedvezmény kihasználására.
(forrás: Világgazdaság)
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm