Támadnak a biztosítók

Pénzcentrum
2005. december 5. 10:48

A négypárti támogatásnak köszönhetően már januártól indulhat a negyedik pillér néven elhíresült, új nyugdíj előtakarékossági program. A biztosító társaságok azonban mozgósítják lobbierejüket, mivel a törvényjavaslat jelenlegi formája háttérbe szorítja őket.

 
 
A biztosítók megpróbálnak módosító javaslatot eljuttatni a parlament elé, hogy ők is vezethessenek nyugdíj-előtakarékossági számlát. A társaságok úgy vélik, hogy ha nyugdíj célú előtakarékosságot kívánnak bevezetni, akkor célszerű lenne minél több ponton elérhetővé tenni az emberek számára ezt a terméket, ebben pedig a biztosítók kiterjedt hálózata is segíthetne.
A módosító indítványok benyújtásával azonban sietni kell, ugyanis a parlamenti menetrend szerint a héten lezajlik az előtakarékossági számlákról szóló törvénytervezet általános és részletes vitája, két hét múlva pedig várhatóan elfogadja az Országgyűlés az új jogszabályt.
A tervezet szerint nyugdíj-előtakarékossági számlát ( amely valójában egy pénz-, egy letéti és egy értékpapírszámlát foglal magába) befektetési vállalkozások és bankok vezethetnek majd. Noha a nyugdíjpénztárak is kimaradtak a számlavezetői körből, az ő fellépésüket az határozza meg, hogy melyik érdekcsoporthoz tartoznak.
A bankok mindenesetre elégedettek, ugyanis várhatóan januártól indul a program és ez valójában, egy új lakossági termék piacának a felosztását jelenti. Várhatóan a teljes magyar bankszektor országos fiókhálózatában elérhető lesz majd az új konstrukció, ugyanis a BÉT mögé felsorakozott az OTP, a HVB és az Erste is, így a többi piaci szereplő sem engedheti meg magának, hogy ne kínáljon majd ilyen terméket.
A számlán lévő pénz nem kamatozik úgy, mint egy bankbetét, hanem a tulajdonosnak kell eldöntenie, hogy milyen instrumentumban tartja a pénzét. Nagy előnye a számlának, hogy a megszerzett kamat vagy hozam adómentes. A számlához kapcsolódóan a további jó hír az, hogy a kormányzat megduplázza a nyugdíjpénztári megtakarításokhoz kapcsolódó adókedvezményt, így jövőre lehetőség lesz összesen kétszázezer forint kedvezmény kihasználására.
(forrás: Világgazdaság)
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?