-3 °C Budapest

Támadnak a biztosítók

Pénzcentrum
2005. december 5. 10:48

A négypárti támogatásnak köszönhetően már januártól indulhat a negyedik pillér néven elhíresült, új nyugdíj előtakarékossági program. A biztosító társaságok azonban mozgósítják lobbierejüket, mivel a törvényjavaslat jelenlegi formája háttérbe szorítja őket.

 
 
A biztosítók megpróbálnak módosító javaslatot eljuttatni a parlament elé, hogy ők is vezethessenek nyugdíj-előtakarékossági számlát. A társaságok úgy vélik, hogy ha nyugdíj célú előtakarékosságot kívánnak bevezetni, akkor célszerű lenne minél több ponton elérhetővé tenni az emberek számára ezt a terméket, ebben pedig a biztosítók kiterjedt hálózata is segíthetne.
A módosító indítványok benyújtásával azonban sietni kell, ugyanis a parlamenti menetrend szerint a héten lezajlik az előtakarékossági számlákról szóló törvénytervezet általános és részletes vitája, két hét múlva pedig várhatóan elfogadja az Országgyűlés az új jogszabályt.
A tervezet szerint nyugdíj-előtakarékossági számlát ( amely valójában egy pénz-, egy letéti és egy értékpapírszámlát foglal magába) befektetési vállalkozások és bankok vezethetnek majd. Noha a nyugdíjpénztárak is kimaradtak a számlavezetői körből, az ő fellépésüket az határozza meg, hogy melyik érdekcsoporthoz tartoznak.
A bankok mindenesetre elégedettek, ugyanis várhatóan januártól indul a program és ez valójában, egy új lakossági termék piacának a felosztását jelenti. Várhatóan a teljes magyar bankszektor országos fiókhálózatában elérhető lesz majd az új konstrukció, ugyanis a BÉT mögé felsorakozott az OTP, a HVB és az Erste is, így a többi piaci szereplő sem engedheti meg magának, hogy ne kínáljon majd ilyen terméket.
A számlán lévő pénz nem kamatozik úgy, mint egy bankbetét, hanem a tulajdonosnak kell eldöntenie, hogy milyen instrumentumban tartja a pénzét. Nagy előnye a számlának, hogy a megszerzett kamat vagy hozam adómentes. A számlához kapcsolódóan a további jó hír az, hogy a kormányzat megduplázza a nyugdíjpénztári megtakarításokhoz kapcsolódó adókedvezményt, így jövőre lehetőség lesz összesen kétszázezer forint kedvezmény kihasználására.
(forrás: Világgazdaság)
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem