Eltúlzott hozamok miatt fizethet az Aegon!

Pénzcentrum
2006. április 13. 11:26

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. április 11-én megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy az AEGON Magyarország Pénztárszolgáltató Rt. nyugdíjpénztári szolgáltatásának hozamára, költségére vonatkozó 2005. évi piaci tájékoztatása a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmába ütközött, ezért a vállalkozást 70 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

 

A versenyfelügyeleti eljárás tárgyát az AEGON nyugdíjpénztári szolgáltatásának hozamára, költségére vonatkozó 2005. évi piaci tájékoztatása képezte: a marasztalás alapját egyrészt azok a megbízottak részére átadott tagtoborzó szórólapok, melyek a reménybeli ügyfeleknek kerültek továbbításra; másrészt a kilépni szándékozó tagok részére megküldött levelek, amelyeket az át/kilépési szándékról történt tudomásszerzést követően juttatnak el postai úton a tagok részére.

 

A versenytörvény szerint a fogyasztók megtévesztésének minősül, ha az áru ára, lényeges tulajdonsága - így különösen összetétele, használata, az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása, valamint kezelése, továbbá az áru eredete, származási helye, beszerzési forrása vagy módja - tekintetében valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, az árut megtévesztésre alkalmas árujelzővel látják el, vagy az áru lényeges tulajdonságairól bármilyen más, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak. A vállalkozás által használt kifejezéseknek a mindennapi életben, illetőleg a szakmában elfogadott általános jelentése az irányadó annak megállapításánál, hogy a tájékoztatás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas-e.

 

A GVH Versenytanácsa határozatában rámutatott, az AEGON nyugdíjpénztári ágazatára vonatkozó tájékoztatási tevékenysége során a pénztártagok részére megküldött leveleiben, ügyfeleket informáló szórólapjain eredményei, illetve tevékenysége költségvonzatai tekintetében olyan téves, illetve hiányos tájékoztatásokat tett közzé, amelyek kommunikációs gyakorlatának részét képezték, s melyek ily módon alkalmasak voltak a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

A különböző tájékoztatókban közzétett, oszlopdiagramokkal és szövegesen megjelentetett téves hozamadatok, a kiemelkedő hozamra vonatkozó állítások, a sávos költséglevonás tényét elmulasztó tájékoztatás, valamint a legalacsonyabb ill. alacsonyabb költségre vonatkozó állítások alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére.

 

A fentiek alapján a GVH Versenytanácsa a jogsértő vállalkozással szemben 70 millió Ft versenyfelügyeleti bírság szabott ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 10. 17:11
A napilap tettleges becsületsértésre hivatkozva feljelentést tesz a történtek miatt.
Összkép  |  2023. június 10. 16:48
Milyen egy magyar film indiai újragondolása? A Liza, a rókatündér indiai környezetben kevésbé réved...
Kasza Elliott-tal  |  2023. június 10. 07:00
Június elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gy...
Holdblog  |  2023. június 10. 06:59
Május 30-án az Nvidia belépett a legnagyobb vállalatok között is igen exkluzívnak számító klubba, mi...
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16