Kivégzik a nyerőgépeket Magyarországon

Pénzcentrum
2012. október 1. 16:32

Bár korábban egészen más állásponton volt, a kormányzat végleg ellehetetlenítheti a hazai szerencsejáték-szervezők helyzetét. A kabinet legfrissebb döntése szerint ugyanis a nyerőgépek működtetésének teljes megszüntetését javasolja a kormány. Az erről szóló javaslatot a parlament várhatóan már holnap el is fogadhatja.

Friss! Elfogadták a törvényjavaslatot
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn benyújtott törvényjavaslatát 238 igen szavazattal, egy nem és nyolc tartózkodás mellett, kivételes sürgős eljárásban fogadta el az Országgyűlés. Részletek

A pénznyerő játékautomaták működtetésének teljes megszüntetését (a korábbi döntéssel ellentétben a szerver-alapú automatákat is kitiltják - a szerk.) javasolja a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a kabinet rendkívüli ülése után. Lázár János a döntés indokaként elmondta: egyrészt a korábbi intézkedések csak részben érték el azt a célt, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne pénznyerő automatákba dobálják a pénzüket, másrészt súlyos nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban.

Bár a szociális szempontok egyértelműnek tűnnek, nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy az ágazatban dolgozók megélhetése mindenképp árnyalja a képet. Egyes becslések szerint ugyanis az ágazatban több tízezer ember dolgozik - legyen szó konkrétan a vendéglátóhelyek alkalmazottairól, vagy a különböző kapcsolt vállalkozások munkavállalóiról. A Magyar Szerencsejáték Szövetség becslése szerint az ágazat közel negyvenezer munkavállalójáról, és az általuk eltartott közel százötven- kétszázezer családtagról beszélhetünk. A munkahelyek megszűnése pedig negatívan befolyásolhatja a magyar gazdaságot.

Mint ismert a tavaly novemberi játékadó emelése már megtizedelte a magyarországi pénznyerő automatákat: a korábbi ötszörösére, havi 500 ezer forintra emelt adóteher miatt számuk a 2011-es 22 ezerről mára 2 ezerre csökkent.

A kormány lépésének következményeként ugyanis várhatóan tovább csökken a vendéglátóhelyek száma is, pedig a statisztika már most is azt mutatja, hogy egyre több ilyen vállalkozás kényszerül arra, hogy lehúzza a rolót. A Nielsen piackutató vállalat szeptemberi adatai szerint negyedik éve csökken a vendéglátóhelyek száma. Összesen 34 393 vendéglátóipari üzlet működik Magyarországon, 1 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi 34 855. A játékgépek működésének tipikus helyszínei, az ún. italhelyek (sörözők, borozók, pubok) száma is csökkenést mutat: egy év alatt számuk 5025-ről 4745-re esett Magyarországon.

Továbbá egyáltalán nem elhanyagolható a döntés nyomán végbemenő adóbevétel-kiesés sem. A kabinet ugyanis csak idén 37,2 milliárd forint játékadó bevétellel számolt csupán a nyerőgépekből. Igaz, az államtitkár közlése szerint ebből mindössze 21 milliárd forint jött be. Arról ugyanakkor nem szabad megfeledkezni, hogy a megszűnű vendéglátóegységek ennek többszörösét is befizethették az államkasszába egyéb adótételek formájában. A kabinet egyébként a kieső költségvetési bevételeket az online szerencsejáték megadóztatásából fedezné. Arról azonban egyelőre nincs érdemi információ, milyen formában. Mint azt az államtitkár elmondta a kormány döntött arról is, hogy a nem helyhez kötött szerencsejátékokat is szabályozni kívánja. A szabályrendszer kialakításáért Navrasics Tibor és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felel.

A parlament egyébként - kivételes sürgős eljárással - várhatóan már kedden elfogadja a törvényjavaslatot, amely még ebben a hónapban hatályba is léphet. Így "a koncesszióban működő játékkaszinókat leszámítva" a következő hetektől Magyarországon nem működhetnek majd pénznyerő játékgépek - mondta az államtitkár. A jelenleg kiadott engedélyek a törvény hatálybalépését követően hatályukat vesztik. Ma egyébként három koncessziós alapon működő játékkaszinó (Tropicana, Las Vegas, Casino Sopron) van az országban. Az engedélyezéshez ma 1 millárd forintos alaptőkére van szükség, illetve 1000 játékgépnek és 100 kártyasztalnak kell helyet biztosítani az egységekben. Ugyanakkor az államtitkár közlése szerint a jövőben a jelenleginél is szigorúbb feltételekhez kötik majd az alapításukat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megépülhet az Eurovegas?
A közép-kelet európai banki hitelezés hosszú ideje tartó szünetelése és a folyamatos európai problémák ellenére is biztatóan alakul Közép-Európa legnagyobb turisztikai beruházása, az Eurovegas projekt előkészítése. A magyar-osztrák-szlovák hármas határ közelében fekvő Bezenyén Európa legnagyobb szórakoztató központja ugyanis belátható időn belül megvalósul, értesült korábban a Portfolio.hu a fejlesztőktől. Kérdés viszont, hogy az új szabályozási rendszerben is megéri-e majd elindíatani a fejlesztést, illetve, hogy egyáltalán zöld utat kaphat-e a beruházás.

Döbbenten és értetlenül áll a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) a rendkívüli kormányülésen született döntés előtt, miszerint a kormány betiltaná a nyerőgépeket - nyilatkozta az MSzSz elnöke. Schreiber István elmondta: "a jogállamiság alapkövetelménye a jogbiztonság és a kiszámíthatóság, ezért érthetetlen számunkra, hogy az Orbán-kormány által hozott - a magyar bankok rendszerénél is szigorúbb biztonsági szintnek megfelelő - szerver-alapú üzemeltetést, valósidejű hatósági kontrollt biztosító törvényt és júniusi végrehajtási rendeletét, amelyre a piac már fel is készült, miért akarják megszüntetni. Az unió több tagállama jelezte, várják az átlátható, innovatív magyar megoldást a valósidejű ellenőrzésre.

A magyar jogszabályok alapján közel 1200 magyar vállalkozás készült, befektetett, rengeteg pénzt ölt az átállásba; engedély és audit előtt állnak a szerverüzemeltetők, akik az alapján jártak el, amire a jogalkotó lehetőséget adott. Az összes piaci szereplő a kormány által hozott törvény szerint tervezte vállalkozása, alkalmazottai és családja jövőjét. Egyetlen uniós-tagállamban sincs betiltva a helyhez kötött szerencsejáték, ezért nem értjük, miért kell egy eddig komoly költségvetési tételt jelentő ágazati tevékenységet betiltani, a jelenlegi gazdasági, pénzügyi helyzetben - mondta el Schreiber István.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem