21 °C Budapest

Tét nélküli játék: ezért lép le annyi orvos az országból

2017. augusztus 7. 05:33

Biztos megélhetés, előrelépési lehetőség, megbecsülés - csak néhány ok, amit külföldön dolgozó magyar orvosok feleltek a Pénzcentrumnak arra a kérdésre, mégis miért döntöttek úgy, hogy a határon túl próbálnak szerencsét. A fizetés is sokkal jobb persze, mint itthon, de messze nem ez a legfőbb ok, amiért hátrahagyva szeretteiket, távol Magyarországtól kezdtek új életet.


Én sokáig haza akartam jönni, de ez az utóbbi időben megváltozott. Jövőképed van kint, ami idehaza már nincsen

 - mondja a 30 éves Krisztina, aki már négy éve él Németországban. Idegsebészeti szakirányt választott, de itthon esélye sem lett volna ilyen irányú képzésen részt venni. "Évente 300-350-en végzünk általános orvosként, miközben általában mindössze egy idegsebészeti rezidens hely van Magyarországon" - jegyzi meg. Azt mondja, esélyeit az sem könnyítette meg, hogy balkezes és hogy történetesen nő. Ezért úgy döntött, szerencsét próbál Németországban. "Tét nélküli játék volt: úgy voltam vele, hogy ha a kinti élet nem jön be, itthon bármelyik sürgősségi osztályon azonnal el tudok helyezkedni" - jegyzi meg.

Tavaly a Magyar Orvosi Kamara (MOK) felmérést készített a hazai sürgősségi betegellátó osztályok, röviden SBO-k helyzetéről. Azt állapították meg, hogy az idén januártól élő új előírások teljesítéséhez 460 megfelelő szakképesítéssel bíró orvos hiányzik. 600-ra lenne szükség, miközben csak 140 ilyen van.

A diploma megszerzését követően beiratkozott egy intenzív nyelvtanfolyamra, megszerezte a B2-es német nyelvvizsgát. Mivel korábban részt vett egy egyhónapos tanulmányi úton Bajorországban, azon a környéken szeretett volna elhelyezkedni.

Sok olyan ügynökség van, aki segít a magyar orvosoknak külföldön munkát találni. Első körben ő is ezzel próbálkozott, de nem volt elégedett. "Azt mondták, felejtsem el az idegsebészetet, ebben a tartományban nem fogok tudni rezidensként elhelyezkedni, sőt, azt tanácsolták, felejtsem el a sebészetet is" - mondja Krisztina. Úgyhogy a saját kezébe vette az irányítást: leült a gép elé, és szétküldte a számára megfelelő és szimpatikus klinikáknak az önéletrajzát. Nagyon hamar talált munkát. Egy városi kórházban kezdett el dolgozni, ahol az egyik kollégája spanyol, a másik román volt, az egyik főorvos pedig tanzániai származású.

Az első néhány hónap nem volt könnyű. Már előre jelezte, nincs annyi pénze, hogy az első fizetésig ki tudjon bérelni egy lakást vagy szobát, így a kórház biztosított számára egy alagsori szobát. Ezt egy régi betegszobából alakították át, volt saját fürdőszobája is, konyhája és hűtője viszont nem. Úgy ment ki, hogy a hivatalos orvosi engedélye még nem volt meg.

Így az első 2 hónapban havonta 200 euro fizetést kapott, biztosították számára az ingyenes szállást és naponta 4 és fél eurót kapott, hogy abból finanszírozza az étkezéseket.

Az engedély megszerzése után ez persze változott. Alig egy évet töltött itt, utána Ulmtól kb. 70 kilométerre, szintén egy városi klinikán helyezkedett el. "Az első hely nagyon jó volt, nyelvileg fejlődtem, sokat tanultam, de többre vágytam". A második hely sem tetszett viszont neki, onnan fél év után állt fel és egy az osztrák határhoz közeli településen vállalt munkát. Itt viszont lejárt a szerződése és most átmenetileg egy magánklinikán dolgozik, ahol havonta bruttó 4400 eurót keres.

Nagyjából 2500-at kapok ügyeletek nélkül, de ügyelettel együtt összejön a 2900 euro is

 - mondja. Vagyis ügyeletekkel együtt több mint 880 ezer forintnak megfelelő fizetést kap. "Nincsenek anyagi problémák, nem kell azon agyalni, milyen lakást bérelj ki. Én például havonta 710 eurót fizetek (több mint 215 ezer forint). Ez a lakbér plusz a rezsi, de ehhez jön még az áramfogyasztás. Sok lakásban nincs konyha, valamiért itt ez a szokás. De nem vág földhöz anyagilag, ha valaki úgy dönt, szeretne egyet. Egyszerűen nem jelent problémát egy 1600 eurós kiadás. A múltkor épp elkísértem az egyik kollégámat, és a bútoráruházban a konyhabútor osztályon csak fiatalokat láttam, akik tervezgették, milyen is legyen az új étkező. Na, ilyet Magyarországon nem látsz" - mondja a 30 éves lány.

Nincs állás, ha mégis találsz, akkor nem tanulsz semmit, és rendes fizetést sem kapsz

 - mondja ezt már a 36 éves Tamás, akinek kérésére nevét a cikkben megváltoztattuk. Ő 2008 óta él és dolgozik külföldön. Angliába ment először, ahol belgyógyászati vonalon kezdett dolgozni. Megtetszett neki, és végül ő is Németországban kötött ki. "Megnéztem az európai képzési programokat, és a német tetszett legjobban" - indokolja választását. Most Baden-Württemberg tartományban dolgozik egy városi klinikán belgyógyászként.

"Az volt az álmom, hogy MR-kutató leszek, az orvosi mellé van egy fizikus diplomám, és nem sok hiányzott, hogy meglegyen a programtervező matematikus diplomám is, a képzésnek kb. a 80 százalékát megcsináltam. Négy nagy képzési grémium van Magyarországon, a debreceni, a szegedi, a pécsi és a pesti. Általában 200-250-en végeznek az általánosorvos-képzésben, és grémiumonként 40-50 képzési hely van. Tehát kb. 20 százalék esélyed van arra, hogy állást kapj Magyarországon orvosként. Szóval nem igaz, hogy orvoshiány van, nagyon súlyos többlet és túlképzés van. Egyedül a sürgősségi betegellátó osztályokon lehet elhelyezkedni " - mondja.

Most heti 65-70 órát dolgozik, télen ennél is többet.

A fizetése nettó 4100-4600 euró szokott lenni attól függően, hogy mennyit túlórázik, mennyit mentőzik. A több mint egymillió forintos fizetéséből ráadásul lakhatásra sem kell költenie: a klinika biztosít számára szállást.

Így bőven félre tud tenni, nincsenek anyagi problémái, nem kell gondolkoznia azon, elmegy-e a kollégákkal vacsorázni, vagy elutazzon-e nyaralni.

Nem minden a pénz

A mindennapos munka szintjén abszolút nem érzem, hogy külföldi vagyok, maximálisan tisztelnek, megbecsülnek, anyagilag is - amit kapok, nem rossz a német klinikai fizetésekhez képest

- mondja Tamás. A munkahelyén is támogatják, segítik, van lehetősége fejlődni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Jeleztem, hogy a szakvizsgához még hiányzott 2-3 vizsgálat, és gyakorlatilag egy hét után mindenhez odaengedtek. Még nyomtak is, hogy csináld. Segítettek, hogy meglegyen a szakvizsgám, alám tolták a szükséges vizsgálatokat. Sehol a világon nem kell egyébként annyi vizsgálatot végezni, mint a német belgyógyászoknak a szakvizsgához. Budapesten tudok olyan kollégát, nálam pár évvel fiatalabb, aki kardiológián van ötödik évben, és még nem csinált egyetlen szívultrahangot sem. Én eddig kb. 2000-et csináltam. A sima belgyógyászathoz kell legalább 500. Nagyon erős a képzés. Ha mindent meg akarsz csinálni, soha nem szabad megijedni attól, hogy felállj egy állásból, ha nem kapod meg azt, ami neked kell. Ha megbeszélsz valamit a főnökkel, és nem tartja be, akkor fel kell állni. Fogsz kapni munkát, olyat, ahol a főnök mindent oda fog adni, ami kell. Legalábbis a belgyógyászaton én ezt látom" - magyarázza. Ez is az egyik legfőbb érv, amiért nem is gondolkozik a hazatérésen.

A fiatalokat a képzés kezdetétől bevonják a napi munkába. Már másodéves rezidensként önállóan műthettem rosszindulatú agyi tumort. Ez az itthoni képzési rendszerben egyszerűen elképzelhetetlen

 - meséli lelkesen Krisztina, aki szerint nagyon jó a képzés, jól átgondolt és jól felépített a rendszer. "Ha például a főorvos komplikáltabb agydaganatot operál, már a kezdetektől engedi, hogy a rezidens nyissa fel a koponyát, és azt, hogy ő zárja be. Ez elképesztően izgalmas, és fantasztikus érzés, hogy már egy nagyobb beavatkozás bizonyos részének elvégzését is rád bízzák. csak így lehet tanulni és fejlődni" - magyarázza.

Hálapénz? Ugyan már!

"Hiába van nyelvvizsgád, mikor kimész, nagyjából először meg sem tudsz szólalni. Tartottam attól, hogy lesz ebből gond, beszólnak majd vagy valami, de ilyen itt elképzelhetetlen" - folytatja Krisztina. Mind a két orvos azt mondja, megbecsülik, tisztelik az orvosokat. "Soha senki nem bevándorlózott le" - mondja Krisztina, hozzátéve, nőként is könnyebb érvényesülni. Németországban ugyanis nem számít, hogy férfi vagy nő-e az orvos: elképzelhetetlen, hogy egy kolléga szexuális tartalmú megjegyzést tegyen.

A hálapénz szintén ismeretlen fogalom kint: nincs gyakorlata, de nincs is rá szükség. Mindenki teszi a dolgát, az orvosok sem szorulnak rá, hiszen megfizetik a szaktudásukat.

Nem kell aggódnod, úgyis lesz munkád

"Ha valaki uniós tagállamban szerzett orvosi diplomával rendelkezik, akkor a német központi orvosi kamara egy B2-es nyelvvizsga mellett azonnal kiállítja az orvosi működési engedélyt, kb. egy hónap, mire mindent beadsz. Nekem egy régi, középiskolai felsőfokú nyelvvizsgám volt, nem szakmai, úgyhogy behívtak egy 15 perces nyelvvizsgára, ami abból állt, hogy elolvastattak velem egy cikket, és aztán megkérdezték róla a véleményemet. Látták, hogy ki tudom fejezni magamat németül, azonnal rányomták a stemplit a papíromra. Volt olyan kolléganő, egy román lány, aki 0 nyelvtudással jött ki, és a klinika 6 hónap nyelvtanulást fizetett neki" - feleli Tamás arra a kérdésre, mégis mi kell ahhoz, hogy valaki Németországban vállalhasson állást. Akkora a munkaerőhiány, hogy ha megvan az általános orvosi diploma és a nyelvvizsga, bárki el tud elhelyezkedni. Abban a kórházban, ahol ő dolgozik, a közelmúltban például Szíriából érkező, gyakorlatilag menekültstátuszban lévő orvosokat is felvettek.

Azt, hogy kint nagyon könnyű elhelyezkedni, Péter is megerősíti, aki szintén álnéven szeretett volna szerepelni a cikkben. Ő egy ügynökségen keresztül kapott nagyon rövid idő alatt munkát, jelenleg épp a felmondási idejét tölti egy magyarországi városi kórházban. Azt mondja, nem szeretné, hogy ráismerjenek, mert fél az esetleges retorziótól.

Májusban nyelvvizsgáztam, és július elején már szóltak, hogy van érdeklődő kórház, és most voltam kint interjún. Szeptemberben várhatóan kezdek is

- mondja a rezidens. Ő egy nagyobb, régiós kórházban kezdett el dolgozni az általános orvosi diploma megszerzése után. Hogy pontosan hol, azt nem szeretné elárulni. Ott hamar felmondott, mert a rezidenseknek rengeteg időt kellett a sürgősségi osztályon tölteniük, amit aztán ki sem fizettek. Átment egy városi kórházba, de itt sem találta meg számításait.

"Az egyszer használatos eszközök újrasterilezése itt is ment, ez egy nagyon magyar gyakorlat, mert találtak egy olyan kiskaput, hogy a gyártó azt mondja, hogy rendkívüli esetben négyszer újra lehet sterilezni, és mindenki többször csinálja, mint négy. A sürgősségin néha nincs orvos, vannak olyan műszakok, amikor csak mentőtiszt van. Radiológiai háttér nincs, néha van behívható radiológus, de inkább nincs. Én sebészeti ügyeletet csinálok, mert most az a legújabb irányelv, hogy három hónap után az adott osztályon ügyelhet a rezidens úgy, hogy nincs meg a sürgősségi modulja a szakképzésből" - sorolja, miért akarja itt hagyni a magyar egészségügyet.

Ráadásul nehéz a hálapénzrendszer miatt elég műtéthez is jutni, ami pedig része lenne a szakképzésnek

 - teszi hozzá.  Ő egyébként 5 osztályos ügyelettel egy hónapban, néha 6-tal, nettó 200 ezer, a négy háziorvosi ügyelettel nettó 100 ezer forintot szokott keresni. Vagyis összesen nettó 300 ezer forintot visz haza.

"Nem a pénz az elsődleges oka annak, hogy el akarok innen menni. Tulajdonképpen nálam az verte ki a biztosítékot, hogy Budapestről utasokkal teli távolsági busszal szállítják ide vidékre a vért. A pesti központ kiadja a vért, annak a kocsija kiviszi a buszállomásra, a busz lehozza abba a kórházba, ahol dolgozom, a kórház kocsija kimegy érte a megállóba. Elképesztő, ahogy az is, hogy mentőtiszteknek kell ügyelni hetente 2-3 alkalommal" - mondja elkeseredetten. Nagy reményekkel vág neki Németországnak, azt mondja, ennél biztosan minden jobb lesz, őt már az lenyűgözte, hogy ott minden orvosnak jut saját számítógép, hogy az adminisztrációs feladatokat elvégezze. Az alapbére egyébként 2500 euró lesz, ügyeletekkel akár 3000 eurót is megkeres majd.

Tavaly 615 magyar doktor kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt - írta júliusban a Magyar Nemzet az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataira hivatkozva. A célországok között legnépszerűbb Németország, az Egyesült Királyság és Svédország, de voltak, akik Franciaországot, Spanyolországot vagy Katart választották.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem