8 °C Budapest

Sosem volt ennyi üres állás Magyarországon: új módszerekkel nyomulnak a cégek

2017. november 3. 11:59

Az egyik legnagyobb online állásportálon még sosem volt olyan magas az álláshirdetések száma, mint 2017-ben. A legtehetségesebb szakemberek gyakorlatilag válogathatnak a munkáltatók között - főleg bizonyos szakmákban. Ez a helyzet átrendezi a munkaerőpiaci viszonyokat: a vállalatoknak például egyre inkább figyelembe kell venniük a dolgozók igényeit. Közben a digitális fejlődés is alakítja a HR-folyamatokat: a jövőben sokkal objektívebbé válhat az állásinterjúztatás, és nagyobb szerephez juthat a mesterséges intelligencia a toborzási folyamatban.

A profi HR-megoldások jelentősége egyre nagyobb a magyar munkaerőpiacon, hiszen a legtöbb ágazatban nehézséget jelent jó szakembert találni. A munkaerőhiány a digitalizációval karöltve erősen meghatározza a közeljövőben a toborzási trendeket. Míg a jelölteket videórobotok fogják versenyeztetni, a munkáltatóknak egyre szélesebb eszköztárból válogatva kell magukat vonzóvá tenniük: a csocsószoba helyett már az irodai erdők és a sétálómeetingek kora jöhet. De meddig kell még önéletrajzot írnunk, hogyan szerezheti meg egy cég a legjobb jelöltet, és hogyan tarthatja meg? Ezekről szólt az idei HR Fest.

Egyre több a betöltetlen állás

Tüzes Imre, a Profession.hu ügyfélkapcsolati és operációs vezetője a rendezvényen elmondta, hogy látványosan növekszik a betöltetlen állások száma Magyarországon:

  • 2017-ben eddig összesen több mint 11 ezer hirdetés került fel az állásközvetítő oldalra;
  • míg tavaly ez a szám épp csak megközelítette a 10 ezret;
  • 2015-ben pedig 7 939 volt.

A növekvő munkaerőhiány mellett a másik fontos tendencia, hogy egyre összetettebbé válik a toborzási folyamat: új technológiák, stratégiák és megoldások törnek be a HR-szakmába a következő években.

A fenti folyamatok fontos következménye, hogy már nemcsak az állásjelentkezők versengenek a munkáltatókért, hanem a munkáltatók is a tehetséges szakemberekért. A jelenlegi munkaerőpiaci környezetben egyre nagyobb jelentősége van az employer brandingnek, vagyis a munkáltatói márka építésének.

Erre az egyik lehetséges eszköz a wellbeing, vagyis jólét mint vállalati stratégia alkalmazása, ami azt jelenti, hogy a cégvezetők és tulajdonosok a tervszámok és teljesítménymutatók mellett a humán oldalra is fókuszálnak, és segítenek megteremteni a munkavállalóknak a testi és lelki egyensúlyt.

Így lehet kedvezni a dolgozóknak

"A wellbeing megoldások a statisztikák szerint egyre inkább szerepet játszanak a munkahelyválasztásban, és a vállalatvezetők közül is egyre többen vannak tisztában ennek a jelentőségével" - véli Faragó István, a Stressz-M alapítója és ügyvezetője. Ide tartoznak például a különféle egészségügyi csomagok, szűrési lehetőségek, edukációs és sportprogramok, illetve az egészségbiztosítás, amelyek kiemelten fontosak lehetnek Magyarországon, hiszen világszinten élen járunk az elhízásban, a dohányzásban, az alkoholfogyasztásban, és egyre jelentősebb probléma a krónikus distressz.

Az egészségügyi és életmód-programoknak köszönhetően bizonyítottan alacsonyabb lesz a távolmaradási arány, ezért éri meg a munkáltatóknak erre figyelmet és pénzt áldozni

 - mondta Zsolnai Gábor, az Union Biztosító vállalati egészségszakértője, hozzátéve, hogy nem jelent megoldást egy-egy sport vagy egészségnap megszervezése, sem pedig egy fitness terem kialakítása. Ehelyett fel kell méri az igényeket és motiválni kell a dolgozókat, a következők biztosítása például kifejezetten javasolt:

  • sétálómeetingek;
  • munkahelyi mozgásórák;
  • relaxációs helyiségek;
  • ergonómikus munkakörnyezet.

A munkáltatói márkaépítés másik módja lehet a kellemes irodai környezet kialakítása: Erdélyi Emőke, a Skanska HR Business Partnere arról beszélt, hogy milyen trendek várhatóak ezen a téren, milyen koncepciók uralják majd a jövő irodáit:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • természettel való szimbiózis;
  • "élő" épületek, amelyek önellátásra képesek víz- és napenergia felhasználásával;
  • önfenntartó épületek, amelyek képesek levegőt előállítani és megtisztítani;
  • illetve a láthatatlan épületek, amelyek például led- vagy tükörfelületüknek köszönhetően beleolvadnak a környezetükbe.

Ezeknek egy része csírájában már ma is jelen van, például a természetközeliség egyre több hazai irodában jelenik meg: találkozhatunk zöld falakkal, természetes anyagokkal, és akár kis irodai erdővel is.

Hamarosan robotok segíthetik a toborzást

A kiválasztással kapcsolatban erősödő igény az állásinterjúztatás minél objektívebbé tétele, amitől már nem is járunk távol. Az automatizáció rövidesen teret nyer a HR területén, és főleg a kiválasztásban lesz kiemelt szerepe - mondta el Jacky Hazan, a világ első automatizált interjúszimulációs rendszerét fejlesztő Intervyo alapítója és ügyvezetője.

Az önéletrajz elkészítése egy skill, amivel nem biztos, hogy minden esetben rendelkezik a pozícióra legalkalmasabb jelölt, az interjúk szubjektív természetéről nem is beszélve. Emellett költség- és időhatékony megoldásokra van szükség, hiszen az önéletrajzok szelektálása és az interjúzás is rengeteg időt vesz igénybe

 - mondta Hazan, majd hozzátette, hogy ezért kezdett el egy videóinterjúztató platform létrehozásán dolgozni. A jövővel kapcsolatban azt gondolja, hogy

  • a HR-menedzsereket nem helyettesíthetik robotok a jövőben, de jelentős technológiai támogatás áll majd rendelkezésükre, ami nagyban meg fogja könnyíteni a munkájukat
  • a hagyományos önéletrajzok helyét hamarosan okosvideó formátumú önéletrajzok veszik át, és okostechnológiák segítségével elemezhető lesz minden, amit a jelölt mond és tesz
  • a HR-folyamatokban komoly szerephez jut a kiterjesztett és virtuális valóság.

A big datának köszönhetően pedig mára az is előrejelezhetővé vált, ha egy munkatárs nagy valószínűséggel fél éven belül felmond, tehát mérni lehet , hogy kik a potenciális elmenők egy vállalatnál.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem