2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma
HR Centrum

Ők a koronaválság újabb áldozatai: egyre kevesebb igény van a munkájukra Magyarországon


A késedelmes fizetések miatt 250-280 milliárdra emelkedhet év végére a lánctartozások összege az építőiparban. Az építőipar lassulását elsőként a segédmunkások érezhetik meg, akikre egyre kevesebb az igény.

Az építőipari vállalkozások által kiállított számlák negyedét, ötödét nem fizetik ki határidőre, a követelések 6-7 százaléka pedig tartósan vita tárgyát képezi. Ha ez a helyzet továbbra is fennmarad, az év végére az építőipari lánctartozások összege elérheti a 250-280 milliárd forintot - közölte az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a cégek beszámolói alapján. A számlákat az állami és önkormányzati megrendelések esetében is egyre többször fizetik ki késedelmesen, ami komoly gondot jelent a vállalkozásoknak, az ÉVOSZ ezért továbbra is szorgalmazza az Államkincstár gyorsított kifizetéseit.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke arról is beszámolt: a járvánnyal összefüggő, vírusos megbetegedések május második felében sem történtek az építőiparban, a tervezői, kivitelezési munkákat nem akadályozták. Az építőipar teljesítőképessége is adott, a tervezői, kivitelezési, háttéripari, beszállítói kapacitás rendelkezésre áll.

Az idén az ágazat így 4500 - 5000 milliárd forint nagyságrendben tudna teljesíteni, ha folyamatosan lennének megrendelések. Csakhogy jelenleg az új projektek előkészítésének lelassulása, az új szerződések csökkenése okozza a legnagyobb gondot. Tavaly májushoz képest 20 százalékkal csökkent az építőipar megrendelésállománya: számos, már előkészített projekt nem indul el, a legnagyobb mértékben a települési önkormányzatok megrendelései estek vissza. Emiatt nagyjából 6 százalékkal maradhat el az év első öt hónapjának építőipari teljesítménye a tavalyitól.

Júniustól várhatóan egyre több cégnek kell igazítania kapacitását, ami nagyobb mértékű létszámleépítést hozhat az ágazatban.  Az álláskeresők száma már most növekszik az építőiparban, de a betanított munkások, szakmunkások és mérnökök más vállalkozásoknál még találnak munkát.

A segédmunkásokra viszont egyre kisebb az igény.

A kijárási korlátozások megszűnésével sem számítanak rövidtávon az építési piac élénkülésére, az ÉVOSZ is csak a lakásfelújítások, karbantartási munkák növekedésével számol. Ennek kapcsán a szakszövetség rámutatott: miután megszületett a döntés, hogy az idei tanév távoktatásban fejeződik be, a nyári iskolafelújítási, karbantartási munkákat akár május végétől meg lehet kezdeni. Az ÉVOSZ ezért szorgalmazza többek között egy nyári iskolai rekonstrukciós pályázati program elindítását, amely főként a mikró- és kisvállalkozások számára biztosíthatna munkát. Javasolják továbbá azt is, hogy a kormány gyorsítsa fel a megvalósítani tervezett létesítmények előkészítését és lebonyolítását.   

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

perfekt
2020. 07. 10. 08:42
MILYEN OKJ SZÁMÍT A FELVÉTELIN? – VÁLASSZON A KÉPZÉSI KÍNÁLATUNKBÓL!

A ponthatárok kihirdetése után nem minden jelentkező feltétlenül boldog. Ha idén nem jött össze...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk