2019. március 26. kedd Emánuel
HR Centrum

Nesze neked nyugati bérek: 10 magyarból 5 az állásinterjúra sem megy el


A Pénzcentrum oldalán 2018 elején elindított interjúsorozatunk keretében a legjelentősebb, a legtöbb embert foglalkoztató hazai vállalatok hr vezetőivel készítünk interjút. Kíváncsiak voltunk véleményükre, tapasztalataikra a munkaerőhiányról, az elvándorlásról, toborzásról és a munkaerő megtartásáról.

2018-ban csúcsra ért a munkaerőhiány, amit a döntéshozók is tisztán látnak, és igyekeznek mindent megtenni azért hogy a társadalom inaktív rétegeit megszólítsák, illetve a tartalékokat mozgósítsák. Erre szolgálnak a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek, mely az aktív, még dolgozni kívánó időseknek nyújt foglalkoztatási lehetőséget, de ezzel párhuzamosan a bölcsődefejlesztésekkel a kismamákat, és különféle kedvezményekkel a még tanulókat is igyekeznek elérni, és a munkaerőpiacra csábítani.

Hivatalosan már 87 700 betöltetlen álláshely volt Magyarországon az idei harmadik negyedévben, ami 20 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. A versenyszférában és a költségvetési szektorban egyaránt dinamikusan növekszik a betöltetlen munkahelyek száma - olvasható a Portfolio elemzésében. A portál számításai szerint azonban a KSH jelentése alulbecsüli a betöltetlen álláshelyek számát, kalkulációik szerint 

280-290 ezer képzett dolgozóra lehet szüksége az országnak.

A tapasztalatok sem mutatnak mást

Szinte nem találkoztunk olyan hr vezetővel, aki ne emiatt panaszkodott volna - egyértelműen ez az elsőszámú problémájuk.

Ugyan eseti visszajelzések az ország minden pontjáról érkeznek be hozzánk, de a munkaerőhiány miatt kialakult általános problémáról főként a nyugati országrészben, illetve Budapesten beszélhetünk

 - mondta el Tóth Tamara, a Monster Magyarország Kft. operatív vezetőjé a Pénzcentrumnak. Az érintett szektorok kapcsán könnyű kiemelni az egészségügyet, építőipart, illetve általában a fizikai típusú munkákat.

Persze nem csak a hiány, hanem a fluktuáció is óriási probléma. Ha egy munkavállaló nem érzi jól magát, nem kap megfelelő támogatást a beilleszkedésben, hiába a magas fizetés, elbizonytalanodhat, és hamar búcsút inthet a cégnek. Erre kínálhat jó megoldást a mentorprogram, mely az új kollégák beillesztését segíti. Egyre több cég foglalkozik ezzel a lehetőséggel.

Nem csak a BKV-nál, a MÁV-nál, de a Richter Gedeonnál is jól bevált módszer a fejpénz: azaz ha valaki egy ismerősét a céghez hozza dolgozni, annak bizonyos idő elteltével komolya bónusz ütheti a markát. 

Új időknek új szelei

De nem csak a munkaerőhiány okoz fejtörést, hanem a most munkába álló Y generáció újabb és újabb igényei is. Ők már egy rugalmasabb munkahelyen szeretnének dolgozni, a digitális világ minden előnyét kihasználva, és ha lehet mindezt jó pénzért. 

Ma már a fiatalok rekvirálják maguknak azt a jogot, hogy ők osszák be az idejüket, hogy önállóan döntsenek erről

 - mondta el Pécsi Judit az UNION Vienna Insurance Group Biztosító HR igazgatója. A pénz a legfiatalabbak számára ma már inkább higiénés faktor. Tudják, hogy van három ajánlata, ennyit minimum meg fog tudni keresni. Ha ez megvan, erre rááll, mint biztos talajra, és innentől az a bizonyos plusz fog dönteni abban, hogy melyik ajánlatot fogadja végül el. Fontos a pénz, de azt biztosra veszik, hogy legalább az alsó fizetési igényüket mindenképpen teljesíteni fogják.

Rugalmatlanok lennénk?

Gyakran éri a hazai munkavállalókat az a vád, hogy rugalmatlanok, nem nyitottak a képzésekre. Pedig az, aki teljesen bezárkózik, és nem képzi magát, annak nagyon hamar be fognak szűkülni az esélyei, főleg, ha olyan munkakörben dolgozik, ami algoritmusokkal leírható, automatizálható. 

A legfontosabb készség a mai világban az, hogy képesek legyünk folyamatosan tanulni és nyitottnak maradni az újdonságokra. Rugalmasnak kell lenni. Ez nem könnyű.

Minden hr-es keresi nagy erőkkel a megoldást, idejük nagy részét az teszi ki, hogy kitalálják, honnan szereznek, és hogyan tartják meg az embereket. Az állami vállalatok elkezdtek nyitni a közösségi oldalak felé, ott próbálnak meg toborozni, de van cég, például az SAP, aki már inkább a meggyőzéses fejvadászathoz fordul, ha speciális tudással rendelkező szakemberre van szüksége. 

Sokan pénzzel és még több pénzzel oldanák meg a problémát, nyilvános bértáblával, de akad gyár, ahol a közmunkásokat próbálják beterelni a gyártósorok mellé. Kreatívnak kell lenni, változtatni kell, az új állapotok és igények újfajta hozzáállást követel meg a Magyarországon jelen lévő nagyvállalatoktól.

Persze azért a magyar munkavállalókba is lehet hibát találni: rengeteg interjút kell lefolytatni a potenciális dolgozókkal, és sokan nincsenek tekintettel arra, hogy megbeszéltek valamit. Vannak, akik el sem mennek, úgy hogy erről nem is tájékoztatják a vállalatot, ahová jelentkeztek. 

Régen tízből egy nem jött el, ma a fele

 - mondta el a Pénzcentrumnak korábban Farkas Gergely, GLS Hungary Kft. ügyvezetője. Sajnos már irodai munkára meghirdetett pozícióknál is egyre inkább ezzel találkoznak. Sokszor el sem lehet érni azokat, akik nem jelennek meg

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,69%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 26 823 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a Cofidis, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Itt a legális hiteltrükk: működik, tízezreket is foghatsz a törlesztőn
Nem mindegy, hogyan kezdesz neki a tartozásaid visszafizetésének.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 03. 25. 09:01
Vállalkozás és gyermekvállalás (1.)

Közismert, hogy a CSED mellett tilos a keresőtevékenység, míg a GYED és a GYES folyósítása alatt...

becklaura
2019. 03. 22. 20:40
2 ok, ami miatt nem tudsz igazán nőies lenni

Miért tud kevés nő nőies lenni? Mi a különbség a jó nő és a nőies nő között? Ilyen kérdések...

hellokarrierista
2019. 03. 22. 11:40
4 szuperhasznos tipp a feltöltődésért

Tolod, csinálod, még csinálod, muszáj, kell, jóó, már csak két hét van a hajtásból, azt már...

legacykft
2019. 03. 22. 09:00
Hogyan készül az igazi vezető?

A vezetői szerephez kötődően sok az elvárás, ezért természetes, hogy sokak számára ez ijesztő....

happyhunter
2019. 03. 21. 23:22
A munkahelyi értékelés művészete

Bevallom nektek, hogy jelenleg a 4. munkahelyemen dolgozom és a klasszikus értelemben vett munkáltatói...

vezetoi-coaching
2019. 03. 21. 21:29
Az együttműködés csapda...

Egy elég hosszú post az à propos... de megéri...:-))) “Az együttműködés csapda: Miért feltételezzük...

coachco
2019. 03. 20. 13:08
Nektek mi az, ami hiányzik az életetekből?

Volt egy nagy felismerésem: nagyon hiányzik nekem néhány dolog! [...] Bővebben!

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.21-03.27
Országos

Spar

03.21-03.27
Országos

Aldi

03.21-03.27
Országos

Lidl

03.21-03.27
Országos

Auchan

03.21-03.27
Országos

Tesco

03.21-03.27
Országos

Interspar

Tavasz
03.13-04.20
Országos

Aldi

Húsvét
03.10-04.14
Országos