2 °C Budapest

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot

MÉG NEM VAGYOK 18 ÉVES

Munkahelyi szex: jól gondold meg, mielőtt ágyba bújsz a főnököddel

2017. január 2. 11:00

A szex része a hétköznapjainknak, így miért pont a munkatársak ne kerülnének gyengéd kapcsolatba egymással? Egy női magazin olvasói főnökükkel megélt szexuális élményeikről számoltak be, a Pénzcentrum viszont arra volt kíváncsi, milyen hatással van a munkavállalók karrierjére és a munkahelyi hangulatra, ha a munkatársak egymással randiznak. Ahogy sokszor tapasztalható, a szex ebben az esetben sem az ágyban kezdődik.

A Women’s Health (Nők Egészsége) magazin közölt nemrég egy összeállítást öt nőről, akik lefeküdtek a főnökükkel. Különböző motivációkkal rendelkeztek és változó volt a kapcsolatuk hossza is, de lássuk történeteiket röviden:

  • Marcy (31 éves) arról számolt be, hogy már az állásinterjún is végig flörtöltek leendő főnökével, akivel két hónap közös munka után feküdtek le egymással. A munkahelyükön semmit nem tudnak kapcsolatukról, de a nő szülei már ismerik választottját, akivel (a nő szerint) össze is fognak házasodni.
  • Liz (29) a vállalati karácsonyi buli után ébredt főnökével egy ágyban. Mindketten kínosnak vélték a reggelt és majdnem egy évig tartott, mire újfent normálisan tudtak viselkedni egymással. Liz azt írta, hogy soha többe nem feküdne le a főnökével.
  • Michelle (33) főnöke nagy nőcsábász hírében állt, így a nő azt kapta amire számított. Az egyéjszakás kalandot nem követte semmi komolyabb. Azt állítja, hogy semmi különös nem volt a dologban, olyan volt, mint bármely egyéjszakás kaland, csak ezúttal ismerte a delikvenst. Arról sajnos nem számolt be, hogy milyen volt a légyott után együtt dolgozni a főnökével.
  • Debby (31) már tudta, hogy fel fog mondani, amikor randira hívta a főnökét. Azt írta róla, hogy amúgy egy tahó volt, de jól nézett ki, így a dolgot egyfajta revansnak fogta fel. Két nappal később felmondott és azóta sem beszélt volt főnökével.
  • Carrie (27) pedig már két éve rendszeresen lefekszik a főnkével. Azt állítja, hogy ettől válik izgalmassá az élete. Azt írta, hogy a munkahelyén nem tud senki a kapcsolatukról, úgy tesznek, mintha még csak barátok sem lennének.

A fenti kapcsolatok sajátja, hogy nem vállalták fel kapcsolatukat munkahelyükön a felek.

Ha képesek vagytok büszkék lenni intim kapcsolatotokra és mindezt átláthatóan kezelitek, akkor lehet pozitív [egy ilyen kapcsolat], minden más esetben ez egy lekicsinyítő választás

- nyilatkozta a lapnak Jennifer Fried házasság- és családterapeuta.

Ugorjunk ágyba a kollégákkal?

A fenti cikken felbuzdulva arra voltunk kíváncsiak, hogy

  • káros-e általánosságban a munkahelyi szex,
  • milyen hatással van a nők illetve a férfiak karrierjére,
  • valamint, hogy mitől válik a munkahelyi szex zaklatássá.

Ezen kérdések megválaszolásához a Szociológia Éves Folyóiratában (Annual Review of Sociology) 1999-ben megjelent átfogó kutatáshoz tudtunk nyúlni, mely az Egyesült Államok-beli helyzetet elemzi.

A tanulmány, melyet három szociológus, Williams, Giuffre, és Dellinger jegyeznek, egyik legérdekesebb megállapítása, hogy míg a munkahelyek általánosságban próbálják szabályozni a munkahelyi szexet, a munkavállalók ellenállnak a szabályozásnak és vétenek e felállított szabályrendszer ellen.

Sokan élvezik a szexualizált munkahelyi légkört, de határokat szabnak, tehát különbséget tesznek az élvezetes, a tolerálható és az elfogadhatatlan munkahelyi szexuális viselkedési formák között. Ezek a határok egyébkén a különböző típusú munkahelyek esetén máshol helyezkednek el. Ebből következik, hogy ugyanaz az eset néhol szexuális zaklatási ügyet indítana el, máshol viszont majdnem, hogy a munkaköri leírás része.

Itthon kevésbé jellemzőek a szex-botrányok, de az Egyesült Államokban több ilyen eset is a média célkeresztjébe került az elmúlt időszakban, elég csak Bill Clinton volt amerikai elnök, és Monica Lewinsky fehér házi gyakornok kapcsolatára gondolnunk.

Az ilyen ügyek, a kutatás szerint, egyébként két részre osztják a közvéleményt. Az egyik szerint a szex nem lehet a munkahelyi környezetnek a része, a másik vélemény viszont azt mondja: felnőtt emberek között minden belefér, ami kölcsönös beleegyezésen alapul.

Itt azonban van egy kis bökkenő. Vannak olyan szexuáliszaklatás-kutatók, akik szerint azok a nők is szexuális zaklatás áldozatai munkahelyi szex esetén, akik önmagukra nem is gondolnak áldozatként. Ezen önámítás miatt ezen kutatók azon az állásponton vannak, hogy a szexualitás nem lehet része a munkahelyi környezetnek.

Hagyjuk a szexualitást...

A feministák szintén megosztottak a témában. A tanulmány két álláspontot mutat be. Az egyik szerint le kell rombolni az erkölcsös, tiszta nő ideálját, és így a munkahelyi szex is része lehet a női szexuális önkifejezésnek.

Másképp közelítenek a kérdéshez a radikális feministák. Szerintük, mivel a nők általában el vannak nyomva a munkahelyeken, ezért a kölcsönös beleegyezésen alapuló szex is zaklatásnak kell, hogy minősüljön. Logikájuk szerint, igazi önkéntes beleegyezés csak egyenlő felek között jöhet létre, így a nők munkahelyi elnyomása gátolja ennek létrejöttét.

Önmagában, teljesen szigorúan értelmezve, egyébként mindkét fenti álláspont támadható. A kutatás azt állapította meg, hogy különbséget kell tenni a munkahelyi szexuális zaklatás vagy erőszak, valamint a mindkét fél által vágyott, élvezetes együttlétek között.

A munkahelyi szexet egyébként viszonylag tágan értelmezi a tanulmány, szerinte már a verbális csipkelődés, az érintés és a szexuális tartalom fogyasztása (tehát pornónézés) is beletartozik.

A munkahelyeken is igaz, ami a magánéletben. Különböző emberektől, különböző mértékű szexuális közeledést fogadtak el egy éttermekről szóló kutatás pincér válaszadói. Ezzel azonban van egy kis probléma. 

Ugyanaz a cselekmény hasonló szociális környezetből származó, egyező szexuális beállítottságú kollégáktól elfogadhatónak számított, míg másoktól már zaklatásnak minősült. E kettős mérce könnyen oda vezethet, hogy a már amúgy is marginalizálódott csoportok (tehát a nemi vagy etnikai kisebbségek) tagjaival szemben gyakrabban fognak szexuális zaklatási eljárások indulni, pedig viselkedésük nem tér el a többségi mintáktól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

... a hanyatló nyugat ópiumának!

Egy, a tanulmány által idézett kutatás azt állapította meg, hogy vannak munkák (például a szolgáltatóiparban), ahol egész egyszerűen a munkaköri leírás része, hogy tűrni kell a szexuális zaklatást. A kutatás idéz egy rendezvényszervező vezetőt, aki kerek perec elmondja, hogy elvárja a női alkalmazottaktól, hogy viseljék el a férfi ügyfelektől érkező szexuális közeledést.

Ilyen környezetben, ha egy nő jelentené az általa megélt zaklatást a vezetőjének, akkor kockáztatná az állása elvesztését, de munkatársaitól sem számíthat sok jóra: a szolgáltatószektorban dívik a “megszoksz vagy megszöksz" gondolkodásmód az alkalmazottak között.

További probléma, hogy akinek munkaköri kötelessége, hogy elviselje az állandó zaklatást, annak elmosódnak a határvonalak a szexuális erőszak és a beleegyezésen alapuló szexualitás között is.

A tanulmány azt állítja, hogy a beleegyezésen alapuló, tehát nem zaklatásnak megélt, munkatársak közötti szexuális kapcsolat nem egyértelmű, hogy pozitív vagy negatív hatással van a munkahelyi hangulatra.

Egyes, a tanulmány által vizsgált kutatások azt állítják, hogy az ilyen helyzet izgalmat csempész a munkába, serkenti a kreativitást és boldogabb irodai környezetet eredményez. Vannak más kutatások azonban, melyek szerint ez a helyzet időt és energiát emészt fel. Megszaporodnak a késések és a pletykák, valamint a munkatársak egymásra kezdenek féltékenyek lenni illetve mindenhol kivételezést gyanítanak.

Az egészségügy, a fagylalt és a szex

A tanulmány egyébként nemcsak a szolgáltatóipart hozta fel példaként, hanem az egészségügyet is, ahol a munkahelyi stressz egyféle ellentételezése az orvosok és nővérek közötti szexuális viselkedés.

A nők és férfiak karrierjére azonban különbözőképpen hathat a munkatárssal folytatott szexuális kapcsolat. Mivel általában a férfiak töltenek be magasabb pozíciókat a vállalatokban, ezért könnyen a nő húzhatja a rövidebbet, ha szervezeti következménye lesz a kapcsolatnak.

Arra sincs egyértelmű minta, hogy mi a teendő munkahelyi kapcsolat esetén. Vannak cégek, ahol elvárják, hogy az ilyen eseteket bejelentsék vagy kerüljék a dolgozók. Ugyanakkor van, hogy csak az számít problémának, ha beosztott-felettes viszony van a gyengéd kapcsolatba került felek között.

Üdítő példának látszik az amerikai fagylaltgyártó Ben & Jerry’s cég gyakorlata. A dolgozóknak szervezett téli napforduló bulikon a cég támogatja a hotel szobák éjszakai használatát, hivatalosan azért, hogy senki ne üljön részegen autóba. A vállalat egyik személyzeti menedzsere azonban úgy nyilatkozott:

Azt várjuk, hogy az alkalmazottaink randiznak, szerelembe esnek, majd egymás partnereivé válnak.

A cégnél természetesen semmilyen korlátozás nincs arra nézve, hogy a dolgozók randizhatnak-e egymással.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A cikkben említett összefoglaló tanulmány hivatkozása: Williams, C., Giuffre, P., & Dellinger, K. (1999). Sexuality in the Workplace: Organizational Control, Sexual Harassment, and the Pursuit of Pleasure. Annual Review of Sociology, 25, 73-93. Retrieved from http://www.jstor.org/stable/223498

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm