2017. november 25. szombat Katalin

Minimum félmilliós nettó, ingyen szállás: idősgondozókat keresnek

Rugalmas munkaidő, határozatlan idejű munkaszerződés közvetlen a munkaadóval, munkáltatói egészségügyi és nyugdíjgondoskodás, legalább 30 nap szabadság és havonta minimum fél millió forintos fizetés. Elsőre azt gondolhatja az ember, túl jól hangzik ez ahhoz, hogy igaz legyen. Pedig mindez nem álom, ha valaki hajlandó itt hagyni Magyarországot és Németországba, Ausztriába vagy Nagy-Britanniába költözni.

Nem kell sokáig keresgélnie az interneten annak, aki egészségügyi végzettséggel külföldön szeretne munkát vállalni: pillanatok alatt több száz álláshirdetést találhat. Hatalmas a kereslet, így a magyar szakképzett ápolók válogathatnak is. Rugalmas munkaidő, határozatlan idejű munkaszerződés közvetlen a munkaadóval, munkáltatói egészségügyi és nyugdíjgondoskodás, legalább 30 nap szabadság és minimum havi nettó 1500 eurós, vagyis közel félmilliós fizetés. A legtöbb helyen a kiutazás költségeit is fedezi a cég, vagy legalábbis a leendő munkavállaló a legtöbb esetben kap utazási hozzájárulást.

Nagy-Britanniában pedig még többet lehet keresni. Az oxfordi székhelyű Oxford Aunts Care idősek otthonában például 8 hétre 4928 fontot, vagyis több, mint 1,7 millió forintot fizetnek, és a szállás mellé teljes ellátást is biztosítanak.

A legtöbb munkához viszont elengedhetetlen a középszintű nyelvtudás, és a szakirányú végzettség. Ugyanakkor az oxfordi intézménynél azt írják, gondozás vagy ápolás területén szerzett gyakorlatot (önkéntes gondozói munkával szerzett gyakorlatot) is elfogad a cég. A jogosítványt szintén sok helyen elvárják.

Külföldön sincs kolbászból a kerítés

Ha valaki mindezt olvasva úgy döntene, azonnal csomagol és költözik nyugatra, azért érdemes észben tartani, hogy noha első látásra a körülmények és a fizetések is jobbak, mint Magyarországon, az élet külföldön sem csupa móka és kacagás. Erről egy Ausztriában, Linz mellett dolgozó magyar nő, Márti is beszélt a Pénzcentrumnak júliusban.

Nem volt tisztálkodási lehetőség, nem volt rendes ágyam sem, csak egy napozóágy

- mesélt az első ausztriai gondozói munkájáról. Utána egy olyan osztrák családhoz került, ahol a férjen kívül gyakorlatilag mindenki beteg volt. A körülmények az előző helyhez képest klasszisokkal jobbak volt: külön lakrész, saját zuhanyzó, WC, rendes ellátás. Csakhogy a hölggyel, akit ápolt, voltak konfliktusai, aztán amikor harmadik alkalommal ment, nem kapta meg a fizetését.

A következő hely még rosszabb volt: egy idős, demens nénit kellett ápolnia. Nem volt külön bejáratú szobája, a tisztálkodási feltételek sem voltak ideálisak, és szörnyű volt a koszt. Viszont arra nem volt lehetősége, hogy kimenjen, és valahol máshol reggelizzen, ebédeljen vagy vacsorázzon, ugyanis a házat nem hagyhatta el.

A legtöbb helyen ugyanis az idősgondozás mellett a háztartási feladatokat is el kell végezni.

Ezt a legtöbb hirdetésben fel is tüntetik. Havi 1610 eurós fizetésért keresnek például szakember egy Kölnben élő 85 éves úr mellé. Itt még jók is a feltételek: hiába kell házimunkát végezni, nincs éjszakai munkavégzés, a gondozónak nem kell emelnie sem a bácsit.

Találtunk viszont olyan álláshirdetést is, ahol a fentinél kevesebb pénzért, havi 1520 euróért keresnek gondozót egy 93 éves hölgy mellé, akinek például éjszaka is segíteni kell. Egy 78 éves, ágyban fekvő, mozogni már nem tudó nő gondozásáért pedig 1475 eurót fizetnének.

Azt viszont Márti példája is jól mutatja, hogy érdemes próbálkozni: lehet, hogy elsőre nem az ideális munkahelyet találja meg valaki, de külföldön több a lehetőség, folyamatosan keresik a szakembereket. Arra a kérdésre, hogy vajon miért keresik ennyire a külföldi munkaerőt, Márti azt mondta, egy osztrák szakember kétszer több fizetést kérne, mint amennyit neki fizetnek, és szigorúan csak a beteggel foglalkozna. Azt, hogy ő pontosan mennyit keres, nem szerette volna elárulni. Úgy fogalmazott, nagyságrendileg a kétszerese annak, mint amennyit ugyan ezért a munkáért Magyarországon adnának.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) az egyéni bérek és keresetek legfrissebb, 2016-ra vonatkozó, foglalkozások szerinti bontásban megtalálható adatai szerint

egy ápoló, szakápoló havi bruttó fizetése 215410, a szociális gondozók, szakgondozók pedig még ennél is kevesebbet, havi bruttó 179035 forintot keresnek Magyarországon.

Ez a fizetés viszont bőven az átlagfizetés alatt van. A KSH adatai szerint ugyanis idén júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete 290 450 forint volt.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.
Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Biztos, hogy ide akarsz utazni? Térképen a világ legveszélyesebb országai

Az International SOS and Control Risks idén is összegyűjtötte, hogy a világ országaiba való utazás mekkora veszélyeket rejt a nyaralni vágyóknak. Az eredmények alapján érdemes lehet átgondolni, ki...
 

Egy tipp, amivel rendet varázsolhatsz a hűtőszekrényedben

Inkább be sem nézel a hűtőbe, mert akkora ott az összevisszaság? Szerencsére egy használt tojástartó segítségével könnyedén megoldható ez a probléma, így a hűtő polcai újra rendezettek lehetnek. ...
NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

11.23-11.29
Országos

Interspar

11.23-11.29
Országos

Tesco

11.23-11.29
Országos

Lidl

11.23-11.29
Országos

Aldi

11.23-11.29
Országos

Auchan

11.23-11.29
Országos

Interspar

Játékkatalógus
11.22-12.24
Országos

Lidl

Játékkatalógus
11.16-12.24
Országos

  Ajánlatunk