2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert
HR Centrum

Magyarok ezrei vándoroltak ki ősszel: a gigafizetés, tuti meló várja őket


Rengetegen keltek útra, és vállaltak munkát külföldön 2018 őszén. Ebben több mindennek is szerepe lehet: elindult a síszezon, és most igen kedvező feltételekkel lehet például Ausztriában vendéglátózni. Mások pedig a Brexit miatt iparkodnak az Egyesült Királyságba, igyekeznek kihasználni, hogy még szabadon lehet munkát vállalni a briteknél. Ugyanakkor, bár jelen állás szerint a kilépés előtt is kint dolgozó EU-s polgárok maradhatnak, rengeteg magyart zavar a folyamat körüli bizonytalanság.

Újra 110 ezernél is több magyar dolgozik külföldön, a KSH szeptember-novemberi adatai szerint ugyanis honfitársaink megint nyakukba vették a világot: nagyjából 3900-al többen vallották magukat "külföldi telephelyen dolgozónak", mint a hivatal előző adatközlésekor. 2018 elejéhez képest egyébként több mint 14 ezer fős volt az emelkedés.

A növekedés pontos oka nyilván nem ismert, de több tényező is szerepet játszhat benne. Egyfelől sokan csak idénymunkában dolgoznak külföldön, például vendéglátósként a síközpontokban. Náluk jellemzően pont a fenti időszakban indul a munka, a szezon. Ráadásul a mostani szezonban még az eddiginél is egyszerűbb vendéglátós melót találni például Ausztriában, ez is meghozhatta a külföldre vágyó magyarok kedvét.

Lasszóval fogdossák a munkaerőt

Korábban a Pénzcentrum is megírta, hogy nehéz helyzetbe kerültek az osztrák síparadicsomok vendéglátósai, így pedig akár szezon közben is könnyen lehet munkát találni kint. Ugyanis egyszerűen nincs elég ember, a munkáltatók pedig olyan kedvezményekkel is csábítják a pincéreket, szakácsokat, amik eddig nem voltak jellemzőek: mostmár nem csak a szállás és az ellátás jár a fizetés mellé, hanem akár többnapos pihenő is, ami az utóbbi években csak álom volt.

Egy kint dolgozó magyarral is beszéltünk, aki szintén megerősítette, hogy a mostani szezonban valamiért kevesebben jelentkeztek a síparadicsomokba dolgozni, pedig - ahogy ő is mondta - egy szezon alatt rendesen megszedheti magát az ember.

Nem tudni, hányan vannak kint

Hogy pontosan hány magyar dolgozik külföldön, nem lehet tudni. A Portfolio becslése szerint jelenleg 600 ezernél is több magyar élhet jelenleg az Európai Unióban, ugyanakkor augusztusi cikkükben megjegyzik, azok, akik illegálisan dolgoznak külföldön, semmilyen hivatalos statisztikában nem jelennek meg, és arról sincs pontos adat, hányan ingáznak. Márpedig sokan vannak, akik valamely környező országban vállalnak állást, miközben Magyarországon élnek.

Az Eurostat adatai szerint egyébként 2017-ben a magyar munkaképes lakosság (a 20-64 éves korcsoport) kicsit több mint 5 százaléka, 339,3 ezer ember dolgozott egy másik uniós tagállamban.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy még most, a szezon kellős közepén is találni hirdetéseket, amelyekben vendéglátósokat keresnek különféle síterepekre. A havi bér jellemzően 1000-1200 euró (320 - 386 ezer forint) körül van, és ahogyan már említettük, szállás és ellátás is jár a kinti dolgozóknak.

A Brexit miatt is sokan útra kelhettek

Bár az még korántsem dőlt el, hogy az Egyesült Királyság milyen feltételekkel lép ki az EU-ból, annyi biztos: a kilépés után sokkal nehezebb lesz munkát vállalni. Korábban ennek kapcsán több munkaközvetítővel beszéltünk, ők is azt mondták, megélénkült a kereslet az angliai munkák iránt, ugyanakkor sokan nem tudják pontosan, hogy milyen feltételekkel maradhatnának a munkahelyükön a Brexit után. Jelenlegi állás szerint 2020. december 31-ig változatlanul, szabadon vándorolhatnak be az EU-s állampolgárok a szigetországba, csak letelepedési engedélyt kell kérniük - az "átmeneti időszak" márciustól kezdődik, ekkor indul meg hivatalosan a kilépési folyamat. A jelenlegi álláspont szerint a már kint dolgozók maradhatnak majd, csak nekik is letelepedési engedélyt kell kérniük - szóval aki egyszerűen akar munkát vállalni kint, annak iparkodnia kell.

Nem tudni semmit

Tóth Bernadett, az Euwork nemzetközi állásközvetítéssel foglalkozó cég munkatársa a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy összességében nem mondaná, hogy félnek ezek az emberek az Egyesült Királyságban dolgozni, inkább zavarja őket a jelenlegi bizonytalanság és az információ hiány. A Brexit utáni átmeneti időszakról ugyanis eddig csak találgatások, tervezetek vannak ugyanis, de már ezekből látszik, hogy elég korlátozottak lesznek az alacsonyabban képzett külföldiek lehetőségei. Tavaly a Telegraph hozott nyilvánosságra egy bevándorlásügyi tervezetet.

A munkaanyag szerint az alacsonyabban képzett külföldi munkavállalók legfeljebb 11 hónapra szóló tartózkodási engedélyhez juthatnának, korlátozott jogosultságokkal, például nem hozhatnák magukkal családtagjaikat.

Ez csak egy tervezet, de a hírek szerint a britek egy a kanadai és az ausztrál rendszerhez hasonló szisztémát építenének ki, amely nem a származás, hanem a képesítés szerint rangsorolná a munkavállalókat. Ugyanakkor a jelenlegi káoszban már az sem biztos, hogy egyáltalán lesz-e Brexit: a brit kormánynak mindeddig nem sikerült megállapodást kötnie az EU-val és nem úgy tűnik, hogy egyhamar dűlőre jutnának. Szélsőséges forgatókönyvként az úgynevezett "hard Brexit" is számításba jöhet, ennek során a britek bárminemű egyezség nélkül válnának ki az Unióból - ez ugyanakkor egyik félnek sem lenne kedvező. Több brit politikus pedig új Brexit-népszavazást akarna, mondván az előző referendumkor a népesség nem volt teljesen tisztában a következményekkel, "az emberek nem arra szavaztak, hogy rosszabbul éljenek".

Utóbbinak kicsi a valószínűsége, legalábbis Theresa May kormányfő elzárkózik az új népszavazástól, őt pedig nem fogják eltávolítani, sőt tavaly év végén szavazott neki bizalmat a pártja - vélhetően azért, mert senki nem akarja tőle átvenni a kormányzást ebben a helyzetben. Szummázva: egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy márciusban elindul a folyamat, de hogy milyen feltételekkel

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Kíváncsi vagy, mennyiért vehetsz fel 2 millió forint személyi kölcsönt? Segítünk! Kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 09. 26. 09:16
A motiváció vs demotiváció dialektikája... (avagy a húzd meg - ereszd meg művészete...:-)))

Meg is lepett, meg nem is a demotiválásról írt rövid szösszenet iránt támadt érdeklődés...

legacykft
2020. 09. 25. 09:00
Hányszor csináljátok még, ami nem működik?

Nem sikerült? Meg kell próbálni újra! Logikusnak tűnik, mégsem mindegy, hogy hogyan csináljátok:...

perfekt
2020. 09. 23. 07:46
Fontos változás a tárgyi illetékmentesség szabályaiban

Ajándékozással, illetve örökléssel történt vagyonszerzés esetén az illetékekről szóló 1990....

coachco
2020. 09. 22. 20:36
Szakmai vita? Arra nincs idő. Csapjunk össze, küzdjünk meg egymással!

  Még mindig bízom a világbékében, bár mostanában egyre nehezebb. Azt látom, hogy a srácok...

hrdoktor
2020. 09. 21. 04:59
A túl sok munka egészségügyi kockázatai

Ha túl sokat dolgozunk, testi és mentális egészségünk bánhatja. A rengeteg munka okozta túlhajszoltság...

hrbonbon
2020. 09. 17. 12:01
A vezetők felelőssége - a tervezés fontossága

Mégis megérkezett, amit szerettünk volna elkerülni! Még bőven benne voltunk az első hullámban...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó