Ki fogja pótolni a külföldi idénymunkásokat? Nincs nagy tolongás, pedig igény lenne bőven

2020. június 18. 18:01

Elég vegyesen oszlik meg az Európai Unió országain belül, kik vállalják el az alkalmi munkákat: egyes helyeken főként az őslakosok vállalnak idénymunkát, máshol az EU-n túli országokból érkezők körében nagy az időszakos munkát végzők aránya. Magyaországon is sok volt tavaly a külföldi idénymunkás, azonban a koronavírus járvány ebbe is beleszólt, és most nincs aki leszedje a gyümölcsöket, zöldségeket. A jelenleg munkanélküli magyarok viszont nem tudják ellátni ezeket a munkákat.

Az Európai Unióban a tavalyi év adatai alapján minden ötödik alkalmi munkavállaló (22%) az EU-n kívül született. Mindeközben az EU-n belülről érkezők aránya 15 százalék volt, és azoké pedig csak 13 százalék, akik az adott ország állampolgáraiként vállaltak idénymunkát. Azonban országonként nagy mértékben eltérhet ez az arány az Eurostat friss adatai szerint.

Például amíg Cipruson a nem EU-ból érkező munkavállalók aránya 32,7 százalék, a helyieké a második hely 10 százalékkal, és az EU-ból érkezőknek pedig csak 8,7 százaléka vállal időszakos munkát. Addig például Ausztriában teljesen kiegyenlített az EU-ból és EU-n túlról érkezők aránya, Görögországban az EU-n belül születettek körében nagyobb a részaránya az idénymunkásoknak.

2019-ben az EU-n túlról érkezők alkalmi munkát a legnagyobb arányban Lengyelországban (52,)%), Spanyolországban (38%), Cipruson (32,7%), Portugáliában (28,7%), Svédországban (26,3%), és Hollandiában (24,8%) vállalnak. A legkevesebb idénymunkás az EU-n túlról érkezők között Írországban (9,7%), Ausztriában (7,5%) és az Egyesült Királyságban (7,1%) van.

A valamelyik uniós tagállamból származók között az idénymunkások aránya szintén magas Spanyolországban (28,5%) és Portugáliában (23,6%), valamint Görögország (23,2%), Olaszország (21,2%) és Hollandia (18,8%) is az élen járnak. Ezzel szemben kevés az időszakosan foglalkoztatott, más EU-országból érkezett dolgozó Norvégiában, Ausztriában, Angliában, Izlandon, Írországban és Magyarországon is (5,8%).

Az országokban a saját állampolgárok között magas az alkalmi foglalkoztatásúak aránya Spanyolországban, Lengyelországban, Portugáliában és Horvátországban, valamint az olaszoknál is. Jellemzően azokban az országokban magasabb az alkalmi munkavállalás aránya a saját és más uniós állampolgárok között, ahol jelentős a turizmusból élők száma - ahol pedig sok a mezőgazdasági idénymunka, ott inkább az EU-n kívül születettek alkalmi munkavállalásának aránya a nagyobb.

Eleve az idénymunka lehetősége jóval magasabb bizonyos országokban, szintén részben a turizmus, részben a mezőgazdaság fontosságának függvényében.

A koronavírus közbeszólt

A magyarországi számok érdekessége, hogy egyrészt eleve alacsonyak, tehát kevés az alkalmi szerződéssel foglalkoztatottak száma. Másrészt köztük is a legnagyobb a nem EU-n belülről érkezők aránya. Viszont, ami az idénymunkákat illeti, még mindig több magyart foglalkoztatnak így, mint más EU-s országból jött munkavállalókat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az viszont tudható, hogy a magyar mezőgazdaság évek óta küzd munkaerőhiánnyal az idénymunkák terén, amelyet a koronavírus-járvány csak tovább súlyosbított, a helyzet pedig a külföldi vendégmunkások elmaradásával csak még kiszámíthatatlanabbá vált. Nem kérdés, hogy a szezonmunkásokra hatalmas szükség van: a nyár elejétől október végéig, az alma- és szőlőszüretig folyamatosan érő zöldségek és gyümölcsök betakarítása havonta átlagosan mintegy 60-70 ezer fő foglalkoztatását igényli.

Fennáll a veszélye például annak, hogy a szükséges munkaerő hiánya miatt értékes kertészeti termékek betakarítása marad el, ami nemcsak a gazdálkodók számára jelent károkat, hanem az ellátás biztonságát is veszélyezteti. Erre már példa volt a spárga- és a szamóca-betakarítás területén. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint

a magyar gazdálkodók számára elsődleges a magyarországi munkaerő alkalmazása.

Külföldi példák is azt mutatják, hogy a járvány miatt más iparágakból felszabadult munkaerő nehezen vagy egyáltalán nem tudja helyettesíteni a mezőgazdasági idénymunkásokat. Nagy-Britanniában például kormányzati felhívásra több mint 50 ezren jelentkeztek az ország legnagyobb agrár-munkaerőközvetítőjénél mezőgazdasági munkára, azonban csak 2 ezrelékük, alig több mint 100 ember fogadta el a számára felajánlott munkát.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem