7 °C Budapest

Így erősítik a pénzügyi tudatosságot a magyar iskolákban: 200 ezer diák érintett

2018. július 16. 20:30

Június végén zárult a tankönyvrendelés, és a legfrissebb adatok szerint országosan már több mint 200 ezer diák tanulhat újonnan fejlesztett, korszerű tankönyvekből és munkafüzetekből.

A Pénziránytű Alapítvány által kiemelt célja a könyvek minél szélesebb körű terjesztése annak érdekében, hogy lakóhelytől és anyagi helyzettől függetlenül egyre több magyarországi diák kapjon lehetőséget mindennapi pénzügyi ismereteinek bővítésére - derült ki az alapítvány közleményéből.

Az Alapítvány általános és középiskolai programjai elsősorban a közoktatáson belüli pénzügyi-gazdasági ismeretterjesztést szolgálják. Az ehhez kapcsolódó intenzív tankönyv- és tartalomfejlesztési tevékenység szervesen kapcsolódik a köznevelési tartalmak modernizációjához. Az elmúlt két évben fejlesztett, hivatalos tankönyvi minősítéssel rendelkező könyvek és munkafüzetek kedvező áron rendelhetők a hivatalos tankönyvjegyzékről, és folyamatosan megvásárolhatók. Fontos kiemelni, hogy az ingyenes állami tankönyvprogram, továbbá az Alapítvány és az MNB támogatásának köszönhetően

az Alapítvány tankönyveinek több mint 95%-a ingyenesen jutott el a diákokhoz.

Az Alapítvány 2016-ban megjelent "Iránytű a pénzügyekhez" című középiskolai tankönyve volt az első a pénzügyi-gazdasági tankönyvek sorában, majd ezt követte 2017-ben a "Küldetések a pénz világában" című általános iskolásoknak szóló tankönyv és munkafüzet. Ezek a könyvek innovatív módon gyakorlati problémák, "esettanulmányok" felől indulva mutatják be a mindennapi pénzügyek és a gazdaság működésének fontosabb összefüggéseit. A tankönyveket a megjelenés első évében az MNB támogatásának köszönhetően 40 ezer, illetve 60 ezer példányban ingyenesen bocsátotta a tanítást vállaló iskolák rendelkezésére az Alapítvány, így jelenleg már több mint 350 középiskolában és közel 1500 általános iskolában tanulhatnak a diákok ezekből a könyvekből. A tartós könyvek az iskolákban jellemzően könyvtári tulajdonban vannak, amelyek több évig állnak a diákok rendelkezésére. Az Alapítvány honlapjáról való letöltésekkel együtt a tankönyvek az elmúlt két évben már mintegy 136 ezer diákhoz érhettek el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 2018/2019-es tanévtől kezdve az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében fejlesztett - "Mindennapi pénzügyeink" fejezettel bővített - 5-6. osztályos matematika munkafüzeteket is kézbe vehetik a diákok, és ennek köszönhetően a gyakorlatias pénzügyi példák már közel 35 ezer általános iskoláshoz jutnak el. Az új típusú matematika munkafüzeteket megrendelő intézmények diákjai számára az Alapítvány a pénzügyi-gazdasági alapismeretek biztosítása érdekében ingyenesen juttatja el a "Küldetések a pénz világában" című tankönyvet és munkafüzetet, közel 25 000 példányban. A nyár folyamán folytatódik a további évfolyamokat érintő pénzügyi matematikai tartalomfejlesztés előkészítése is.

A pedagógusokat augusztusban két ingyenes tanártovábbképzési lehetőség várja, ahol a felkészülésben kiemelt hangsúlyt kapnak a matematika példatárban található feladatok. Az Alapítvány 30 órás, ingyenes akkreditált tanártovábbképzései szeptembertől továbbra is elérhetőek lesznek az ország számos pontján.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem