17 °C Budapest

Havi 40 ezer forint támogatást kaphatsz, ha bölcsis gyermek mellett dolgozol

MTI
2018. október 31. 18:32

Havi legfeljebb 40 ezer forint adómentes támogatást ad a magyar állam azon szülőknek, akik a 20 hetesnél idősebb, de az óvodai kort még el nem érő gyermeküket családi, vagy munkahelyi bölcsődébe íratják azért, hogy dolgozni tudjanak - derül ki egy ma meghirdetett 9,8 milliárd forintos keretösszegű uniós pályázatból.

Havi legfeljebb 40 ezer forint adómentes támogatást ad a magyar állam azon szülőknek, akik a 20 hetesnél idősebb, de az óvodai kort még el nem érő gyermeküket családi, vagy munkahelyi bölcsődébe íratják azért, hogy dolgozni tudjanak - adta hírül szerdán az MTI.

A konstrukció a gyakorlatban azt jelenti, hogy legfeljebb 2022 közepéig EU-pénzből ad díjtámogatást a kormány a szülőknek, hogy a jellemzően havi 40-120 ezer forintos bölcsődei költségeikhez hozzájáruljon. Ezáltal nőni tud a 3 év alatti gyermeket nevelők körében még mindig kirívóan alacsony foglalkoztatási ráta és enyhülhet a munkaerőhiány, illetve a bölcsődei férőhely hiány is.

Fontos, hogy a díjtámogatás csak a közép-magyarországi régión kívüli bölcsődei elhelyezés esetén áll fent és csak a regisztrált családi, vagy munkahelyi bölcsődei férőhelyeken való elhelyezést támogatja - írja elemzésében a Portfolio.

Az is lényeges, hogy a szülők most még nem kérhetik a pénzt, mert ma még csak a lebonyolító kiválasztására szolgáló pályázat jelent meg.

Várhatóan a téli-tavaszi hónapoktól lehet majd kérni a havi legfeljebb 40 ezer forintot a nyertes lebonyolító oldalán kitöltött nyilatkozat nyomán.

A pályázat felvezetője egyébként megjegyzi, hogy a KSH 2017. évi adatai alapján a munkahelyi bölcsődék száma 2017-ben 7 db volt, amely 49 férőhelyet biztosított. Emellett közel ezer családi bölcsőde működik mintegy 6 ezer férőhellyel az országban, és a szolgáltatások, illetve a férőhelyek 60 százaléka található a kevésbé fejlett régió területén (amelyre ez a díjtámogatás igénybe vehető). Ezekre a férőhelyekre vonatkozik tehát a mostani pályázat, illetve azokra, amelyek a következő időszakban jönnek létre a kereslet (és a díjtámogatás) hatására a központi régión kívüli térségekben, ahol az önkormányzati, vagy magánbölcsődék férőhelyhiánya ezt indokolttá teszi.

Az anyag szerint a családi bölcsődékben átlagosan 40-120 ezer forint között fizetnek térítési díjat a családok és a jelenleg működő szolgáltatásokban közel 400 esetben történt elutasítás férőhelyhiány miatt. Részben tehát ezt a problémát igyekszik enyhíteni a mostani pályázat és a díjtámogatás során a legfeljebb 40 ezer forintos havi támogatás sem véletlen.

A pontos szabály egyébként úgy néz ki, hogy

gyermekenként legfeljebb havi 40 ezer forint lehet, és a támogatás összege nem haladhatja meg a szülő által fizetett személyi térítési díj 100 százalékát.

Amennyiben a szülő által fizetett személyi térítési díj 40 ezer forint összegű vagy az alatti összeg, akkor a támogatás összege a teljes személyi térítési díjjal megegyező mértékű.

Meddig és miért lehet majd pénzt kapni?

A szülők majd csak legfeljebb 2021. december 31-ig kérhetik a támogatást és a folyósítás legfeljebb 2022. június 30-ig történhet meg. Azért csak átmeneti időszakra tervezik ezt a pályázatot és a díjtámogatást, mert a bölcsődei férőhely kapacitások növekedését szolgáló fejlesztések folyamatban vannak és várhatóan 2022-től már rendelkezésre állnak.

Az anyag emlékeztet rá, hogy az elmúlt években létrehozott 14 ezer új bölcsődei férőhellyel 48 ezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, és ez a KSH 2017. évi adatai alapján azt jelenti, hogy a 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek már mintegy 17 százaléka tudott igénybe venni valamilyen napközbeni ellátást biztosító, bölcsődei ellátást. Ez azonban még mindig alacsonyabb, mint a 2002-ben elfogadott barcelonai célkitűzés, amely egyharmados arányt írt elő, ezért a kormány célkitűzése az, hogy a 3 éven aluli gyermekek elhelyezését biztosító férőhelyek száma 2020-ig elérje a 60 ezret.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felvezető azt is elismeri, hogy a 3 éven aluli gyermeket nevelő nők esetében a foglalkoztatási szint még mindig különösen alacsony uniós összehasonlításban, azonban a gyermekek életkorának növekedésével a nők foglalkoztatási rátája is emelkedik. 2017-ben a 3 év alatti gyermeket nevelő 15-49 éves anyák foglalkoztatási rátája 13,5 százaléka volt, a 3-5 éves gyermeket nevelők esetében ez már elérte a 68 százalékot.

A ma közzétett konstrukció célja tehát az, - írja a Portfolio -  hogy javítsa a gyermekek napközbeni elhelyezését biztosító szolgáltatásokhoz való hozzáférést, csökkentse az elhelyezés költségeit, és ezáltal segítse a kisgyermekes szülők munkába való visszatérését kiemelten azokon a településeken, ahol az önkormányzati bölcsődei vagy mini bölcsődei ellátás nem elérhető, vagy ahol ezen ellátás iránti igény meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyek számát. A támogatás a kisgyermekes szülő munkába állásának többletköltségét kompenzálja, így egy speciális foglalkoztatási célú támogatásnak tekinthető, ami az egyén oldalán felmerülő többletköltséghez, a gyermek napközbeni elhelyezését segítő szolgáltatás költségéhez járul hozzá.

A konstrukció célja továbbá az is, hogy ösztönözze a munkáltatókat is a szolgáltatókkal való megállapodások megkötésére, amennyiben egy munkáltató több munkavállalója is igényli a támogatást. Ezáltal a konstrukció hozzájárul újabb bölcsődei kapacitások létrehozásához.

Kik kérhetik a pénzt?

A támogatás lebonyolító szervezete majd biztosan széleskörű tájékoztatási kampányt fog folytatni, így a pontos részletek majd később válnak ismertté, de az a kiírás alapján már most látszik, hogy kikre vonatkozik a havi legfeljebb 40 ezer forintos támogatási lehetőség.

A konstrukció keretében családi bölcsőde, munkahelyi bölcsőde térítési díjához támogatásban részesülhet "az a munkába visszatérő szülő, aki a kedvezményezett elektronikus felületén közzétett felhívás szerint elektronikus felületen tett nyilatkozataival és adataival igazolja az alábbi feltételeknek való megfelelést" és:

  • 20 hetesnél idősebb, családi vagy munkahelyi bölcsődei ellátásba kerülő gyermeket nevel és munkavállalóként vagy önfoglalkoztatóként munkába áll, és
  • akinek állandó lakóhelye, vagy ha tartózkodási hellyel rendelkezik, a tartózkodási helye a Közép-magyarországi régión kívüli településen van, és
  • akinek állandó lakóhelye, vagy ha tartózkodási hellyel rendelkezik, tartózkodási helye megegyezik azon gyermekével, akinek a bölcsődei ellátásához támogatást igényel;
  • akinek állandó lakóhelye, vagy ha tartózkodási hellyel rendelkezik, tartózkodási helye olyan településen van, ahol a KSH legutolsó adatai alapján összeállított, a Kincstár honlapján közzétett, és a térítési díjhoz kapcsolódó kérelem elektronikus dokumentációjának részét képező lista alapján bölcsődei, mini bölcsődei ellátás nem áll rendelkezésre, vagy a támogatás iránti kérelméhez csatolja az önkormányzati bölcsődei vagy mini bölcsődei elhelyezésre vonatkozó, férőhely hiány miatti elutasító határozatot, és
  • rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval és bankszámlával, amelyre a támogatás folyósítható.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a támogatás kizárólag a kevésbé fejlett régiók (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl) területén élők számára elérhető.

A támogatásra való jogosultság szempontjából az egyén (kisgyermeket nevelő szülő) állandó lakóhelyét, vagy ha tartózkodási hellyel rendelkezik, a tartózkodási helyét kell figyelembe venni. Így tehát csak a Közép-magyarországi régión kívül állandó lakóhellyel vagy ha tartózkodási hellyel rendelkezik, a Közép-magyarországi régión kívül tartózkodási hellyel rendelkező személyek részesülhetnek támogatásban. A bölcsődei szolgáltatás helye csak a kevésbé fejlett régiókban lehet.

Fontos továbbá, hogy egy szülő több, a fentieknek megfelelő gyermek után is támogatásban részesülhet, de egy gyermek után csak egy szülő részesülhet támogatásban. Az is lényeges, hogy a fenti 4. alpontot a sajátos nevelési igényű, illetve korai fejlesztésben, gondozásban részesülő gyermekek esetében nem kell figyelembe venni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem