2021. február 27. szombat Ákos, Bátor
HR Centrum

A Tesco dolgozói kaphatják meg soron kívül a koronavírus-védőoltást


A Pénzcentrum értesülése szerint a Tesco, a Spar, és több hazai áruházlánc dolgozói is soron kívül kaphatják meg a koronavírus-védőoltást. Jelenleg az igényfelmérés indult el az érintett piaci szereplőknél. Értesüléseink szerint a rendelkezésre álló vakcinák közül nem választhatnak majd a dolgozók, de sehol sem lesz kötelezően előírva az oltás.

Értesülésünket a Tesco is megerősítette. Megkeresésünkre a Tesco sajtóosztálya elmondta:

A ma megjelent sajtóértesüléseket, miszerint zajlik a létfontosságú létesítmények körébe sorolt logisztikai központjainkban az oltási hajlandóság felmérése, meg tudjuk erősíteni. Az oltási terv megtervezésének keretében a NÉBIH arra kérte a Tescót, hogy mérje fel a logisztikai központokban dolgozó munkatársai oltási hajlandóságát.

Iparági információink alapján viszont az is egyértelmű, hogy nem a Tesco az egyetlen áruházlánc, amely, mint létfontosságú létesítmény, megkeresését kapott a NÉBIH-től arra vonatkozóan, hogy mérjék fel dolgozóik körében az oltási hajlandóságot. Informátoraink arról is tájékoztattak minket, hogy az áruházlánci dolgozók nem választhatnak majd a rendelkezésre álló vakcinák közül, amennyiben soron kívül szeretnék megkapni a védőoltást.

Frissítés 1. Érdeklődésünkre Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője is megerősítette, hogy ők is abban a körben vannak, akik felkérést kaptak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól arra vonatkozóan, hogy a "létfontoságú rendszerelemekben" mérjék fel az oltási hajlandóságot.

Frissítés 2. Nem megerősített információink szerint a kiskereskedelmi szektoron túl egyéb ágazatokban is elindulhat a soron kívüli oltakozás. Mint ismert, az agrárágazaton belül három részterületen mérték fel korábban a létfontosságú létesítményeket, ezek a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az elosztó hálózatok.

Frissítés 3. Meg nem erősített iparági információink szerint az egyik legnagyobb hazai diszkont-áruház is kapott megkeresést az oltási hajlandóság felmérésére. Érdeklődésünkre ezt Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs cégvezetője is megerősítette. Mint a Pénzcentrumnak elmondta, "igen, meg tudom erősíteni a tényt, miszerint a Lidl Magyarországot, mint létfontosságú létesítményt, felérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az oltási hajlandóság felmérésére".

Frissítés 4. A Pénzcentrum értesülései szerint a hazai élelmiszer-kiskereskedelem szereplői közül csak a Tesco, a Spar és a Lidl kapott felkérést arra vonatkozóan, hogy mérjék fel a hálózatukon belüli "létfontosságú rendszerelmekben" a dolgozóik oltakozási hajlandóágát.

Friss: megszólalt a Koronavírus Sajtóközpont
"Félreérthető hírek jelentek meg a sajtóban. Nem oltják soron kívül semelyik élelmiszer-áruház raktárosait, az oltás az oltási terv szerint történik" - közölte a Koronavírus Sajtóközpont. A közlemény szerint az oltási tervben valóban szerepel a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása, és a magyar emberek ellátásának biztonsága szempontjából elengedhetetlenül szükséges logisztikai munkatársak felmérése is megtörténik, de ez nem azt jelenti, hogy bárkit közülük soron kívül oltanának.

Háttér

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kezdeményezésére a logisztikai központokban már zajlik az országos felmérés arról, hogy a napi fogyasztású élelmiszer- és italtermékek elosztásával, mozgatásával megbízott alkalmazottak közül hányan élnének a soron kívüli az oltás lehetőségével.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak azt mondta, az Operatív Törzs bízta meg a hivatalt, hogy mérje fel, be akarják-e oltatni magukat "idő előtt" az országos oltási tervben prioritásként kezelt létfontosságú létesítmények dolgozói. Hozzátette, hogy azt remélik, hamarosan "az áruházi vásárlótér szereplőinek is soron kívül biztosítják majd a védőoltás lehetőségét", mert "ezek a lépések ösztönzik a belső fogyasztással támogatott nemzetgazdaság biztonságos újraindulását".

Az oltásokról szóló vállalati levélben azt írják, amennyiben a dolgozó most jelentkezik az oltásra, azzal vállalja, hogy a jelenleg Magyarországon hivatalosan engedélyezett vakcinák bármelyikével elláthatják.  A levél szerint a felkínált vakcinát csak akkor utasíthatják el az érintettek, ha koruk és egészségi állapotuk szerinti országos oltási tervnek megfelelően veszik majd fel az oltást, tehát nem prioritásként kezelt létfontosságú létesítmény alkalmazottjaként.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2021. 02. 26. 08:55
A konfliktusok hét bugyra

Ha nem is hét, mint a pokolban, de legalább négy, és ha nem is pokolra kell menni a jó csapatműködésért...

perfekt
2021. 02. 25. 07:44
NAV ellenőrzési elvek és terv 2021

A NAV közzétette a 2021. évi ellenőrzési elveket és az ellenőrzési tervet.    Forrás: https://www.nav.gov.hu/nav/adotraffipax

coachco
2021. 02. 24. 20:28
Séta a mádi főutcán 2.

Játsszunk egy kis időutazást, ugorjunk vissze több mint száz évet, és nézzünk be újra a mádi...

hrdoktor
2021. 02. 22. 06:18
Spermagyilkos szokások és foglalkozások

Ma Magyarországon a gyermekre vágyó párok körülbelül 10-15 százaléka küzd meddőségi problémákkal....

hrbonbon
2021. 02. 12. 17:15
Felmérés - tapasztalatok a kiválasztási folyamatok pandémia miatti változásaival kapcsolatban

A válaszokat kommentben várjuk!   A vírushelyzet hatására a kiválasztás milyen módon zajlik?...

ajovomunkahelye
2021. 02. 12. 09:29
A válság egyik hatása: megállt a munkavállalói elkötelezettség csökkenése Magyarországon

A járvány és a gazdasági válság hatása a munkavállalói elkötelezettségben is éreztette hatását:...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked