21 °C Budapest
craftsman, welding, metal rose,

Komoly minimálbér-emelés érik Magyarországon? Kezd tisztulni a kép, sokan örülhetnek

2024. február 5. 18:29

A helyi és regionális munkaerőpiaci trendeket és kihívásokat járták körbe a térség legfontosabb gazdasági szereplői Székesfehérváronegy szakmai rendezvényen. A konferenciát Cser-Palkovics András, a vármegyeszékhely polgármestere nyitotta meg, aki a régió gazdasági fejlettsége kapcsán többek között a rednkívül alacsony munkanélküliségre, és az ezzel járó munkaerőhiányos állapotra hívta fel a figyelmet. Míg Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke arra világított rá, hogy az infláció drasztikus csökkenése miatt idén már várhatóan enyhülni fog a munkáltatókra ható béremelési nyomás, viszont a minimálbért egy EU-s szabályozás miatt is legalább 10%-kal, vagy a feletti mértékben kell majd emelni, ami feszültségekhez is vezethet a munkaerőpiacon.

Székesfehérvár és a tágabb régió gazdasága az elmúlt évtizedben hatalmas fejlődésen ment keresztül, aminek köszönhetően rengeteg beruházás érkezett a térségbe, több tízezer új munkahelyet teremtve. Ennek köszönhetően a rendszerváltást követő gazdasági nehézségeket és jelentős munkanélküliséget követően a térség mára Magyarország egyik, gazdaságilag legfejlettebb régiójává vált, mely számos jelentős multinacionális és hazai tulajdonú vállalatnak ad otthont.

A székesfehérvári polgármester ezt követően kifejtette, hogy a munkaerőhiányra komplex kihívásként tekintenek, ami jelentős mértékben határozza meg a város- és régiófejlesztéssel kapcsolatos irányokat is. Hiszen ahhoz, hogy a térség vonzó legyen a magasan képzett, jó minőségű munkaerő számára, nem csak kiváló munkaadókra, munkahelyekre van szükség, hanem egy olyan életminőségre, szolgáltatási palettára, amivel Székesfehérvár európai viszonylatban is versenyképes tud lenni a magyar munkavállalók számára. A polgármester szerint ebben a szellemben az elmúlt tíz évben rengeteg fejlesztés valósult meg többek között a közszolgáltatások, kultúra, sport, vendéglátás és ingatlan kínálat terén is, melyek mind fontos szerepet játszanak a térség munkaerő vonzó és – megtartó képességében is.

A rendszerváltást követően, a szocialista ipar összeomlásával mintegy 20 ezer álláshely szűnt meg Székesfehérváron. Ehhez képest az elmúlt évtized rohamtempójú gazdasági fejlődésének köszönhetően mára a munkanélküliségi ráta mindössze 2%-ra, gyakorlatilag nullára csökkent. A technikailag teljes foglalkoztatás következményeként mára a régió, és egyébként az egész ország, legégetőbb munkaerőpiaci kihívása nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány lett

– hívta fel a figyelmet Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a rendezvényen.

Jelentősen emelkedhet a minimálbér a jövőben is

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke a béremelésre, juttatásokra és versenyképességre fókuszáló beszélgetés során kifejtette, hogy a jövőben várhatóan feszültséget fog okozni a munkaerőpiacon az, hogy egy EU-s rendelkezés miatt a minimálbért a medián kereset 60%-ra kell emelni, hiszen ez olyan ütemű, kétszámjegyű százalékos emelkedést vetít előre, amit a magasabb bérkategóriában dolgozó munkavállalók bérfejlesztése nem fog tudni lekövetni.

A panelbeszélgetés során Klesitz Eszter, a Valeo Automotive Hungary Kft. site HR managere arra hívta fel a figyelmet, hogy a juttatások terén nagyon kreatívnak kell lennie a munkáltatóknak, mert ezeknek nemcsak a munkavállalók jólétét (well-being) kell elősegítenie, hanem a fluktuáció csökkentésében is szerepet kell játszania. A szakember rávilágított, hogy ez különösen a fiatal generációk esetében kihívás, hiszen tanulmányok bizonyítják, hogy a 30 év alatti munkavállalók 80%-a egy éven belül munkahelyet vált.

Hatalmas munkaerőtartalékot jelent a szövetkezeti foglalkoztatás

A munkaerőhiány nemcsak Fejér megyében és azon belül Székesfehárváron, hanem országos szinten is az egyik legjelentősebb gazdasági kihívás jelenleg, mely már a növekedés gátjává is válhat. Éppen ezért a munkáltatóknak és az őket kiszolgáló munkaerő kölcsönző, - és közvetítő HR szolgáltatóknak is folyamatosan új megoldásokat kell találnia a munkaerőigény kielégítésére. Ennek egyik kiváló formája a szövetkezeti foglalkoztatás, mely a munkáltatók számára könnyített feltételekkel biztosítja, hogy diákokat, kisgyermekes szülőket vagy nyugdíjasokat rugalmasan foglalkoztassanak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A téma kapcsán Nerhaft Marianna, a WHC szövetkezeti-szolgáltatás területi vezetője elmondta, hogy jelenleg hazánkban közel 2 millió nyugdíjas korú, 260 ezer kisgyermekes és 431 ezer 16 év feletti diák, illetve hallgató él, akik hatalmas, potenciális munkaerőtartalékot jelentenek a vállalkozásoknak.

Kiemelt feladat a munkaerő megtartása

A jelenlegi munkaerőhiányos környezetben a cégek számára nemcsak az új munkaerő toborzása, hanem a meglévő munkatársak megtartása is egyre nagyobb kihívássá és feladattá válik.

A megtartás nagyon nagy fókuszt kap az idei évben. Nagyon fontos a megfelelő vállalati kultúra és légkör megteremtése, ami egy hosszútávú, proaktív folyamat, stratégiai elköteleződés a munkáltató részéről. A munkavállalók elismerésére számos eszköz rendelkezésre áll a munkáltatók kezében, azonban a legfontosabb és mindennek az alapja az, hogy a cégek emberként bánjanak a munkavállalókkal

– hangsúlyozta a téma kapcsán Horváth Ágnes, a WHC szellemi munkaerő közvetítés és kölcsönzés üzletágának vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem