Stressed business man at the office. He is casually dressed and looking distraught. He looks very uncomfortable and could also have a headache. He is has his head in his hand and looks very upset. He is sitting at a desk with a computer. Copy space.

Magyarok ezreit teszi tönkre a munkahelye: erre rámehet az egészséged, ha nem vigyázol

2023. január 6. 19:06

Valószínűleg a legtöbben voltunk már abban a kellemetlen helyzetben, mikor plusz feladatot kaptunk a munkahelyünkön úgy, hogy már a meglévő munkáinkra is csak bajosan jutott idő. A felettesünknek nemet mondani sosem egyszerű feladat, hiszen senki sem szeretné, hogy azt gondolják, kikerüli a munkát. Azonban a túlvállalásból is komoly probléma lehet, ugyanis az egyre tornyosodó feladatok komoly stresszhez, és akár kiégéshez is vezethetnek. Most összeszedtük, hogyan előzhetjük meg, hogy a munkahelyünk tönkre tegyen minket.

Az év első pár hónapja sűrű időszak sok cég és munkavállaló életében. Számos helyen indulnak új projektek, a cégek pedig nem biztos, hogy a megnövekedett rezsi- és más költségek mellett hajlandóak lesznek új embereket toborozni ezekre a feladatokra. Ilyenkor könnyen kerülhetünk csapdába a munkahelyünkön, hiszen a legtöbb embernek nehéz nemet mondani a főnökének, ha az pluszmunkát akar rásózni. Ha viszont túl sok feladat kerül az emberhez, annak ritkán van jó vége: ez könnyen stresszhez, elmulasztott határidőkhöz és végső soron kiégéshez vezethet. Most a Business Insider cikke alapján összeszedtük, hogyan mondjunk nem az extramunkára, hogy elkerüljük az ünnepek utáni garantált kiégést.

Csendben szedi a munkahelyi áldozatokat

Ugyan itthon viszonylag kevés szó esik róla, a munkahelyi kiégés egyre több ember számára jelent gondot világszerte. Egy felmérés szerint 2022-ben 10-ből 4 munkavállaló válaszolt úgy, hogy tavaly komoly problémát okozott számára a kiégés. A jelenségért persze nincs egy kifejezett ok, melyet felelőssé lehetne tenni azért, hogy rengeteg ember szenved a munkahelye miatt. A helyzet ennél jóval összetettebb: az utóbbi évben válságok sorozatát éltük át a koronavírustól az Ukrajnában zajló háború át az energiakrízisig, a brutális inflációról nem is beszélve. Így pedig nem csoda, ha egyre többen érzik úgy, nem tudnak megfelelően teljesíteni a munkahelyükön.

Lassan három éve világszerte túlélő módban működünk. Senki sem tudja megmondani, mire számíthatunk holnap, ez pedig már extrém mértékű stresszt jelent

– magyarázza a problémát Alexandra Levit, üzleti- és munkahelyi tanácsadó. A kiégés egyik legfőbb oka a krónikus munkahelyi stressz, melyet olyan tünetekről lehet felismerni, mint a folyamatos kimerültség, az általános negativitás és az alacsonyabb teljesítőképesség. A szakértők megpróbáltak nevet is adni az egyre növekvő jelenségnek; olyan munkahelyi fogalmakkal például, mint a „nagy felmondási válság” vagy a „csendes felmondás”, vagyis mikor az ember tényleg csak annyit tesz meg a munkahelyén, amennyit igazán muszáj.

Kérjünk segítséget

Jessica Kriegel munkakultúrával foglalkozó szakember azt tanácsolja, hogy a legjobb védekezés a megelőzés, úgyhogy jobb azelőtt segítséget kérni, hogy a ránk tornyosuló feladathalommal együtt megnő a stressz is a munkahelyünkön.

Ha további feladatokat kapunk, melyekről nem tudjuk, hogyan tudjuk, hogyan tudjuk majd azokat beilleszteni a munkánkba, akkor természetesen kérjünk segítséget

– hangsúlyozza a szakértő, és hozzáteszi, hogy ilyenkor tegyük a fel a kezünket: szóljunk, hogy tanácsot szeretnénk a feladatok fontossági sorrendbe állításához. „Ez egy nagyon finom módja, hogy jelezzük, ez nem fog menni mind” – mondja Kriegel.

Vonjuk be a főnökünket

Levit szintén Kriegel tanácsát emelete ki: a legjobb, ha már előre felhívjuk a főnökünk figyelmét egy olyan stresszes szituációra, ami később akár kiégéshez is vezethetne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lényegében ezzel a főnökünk viszi el helyettünk a kellemetlenséget. Mindig menjünk vissza ahhoz a kollégához, aki a plusz feladatot kiosztotta nekünk, és mondjuk el, hogy nagyon szívesen segítenénk, de saját főnökünk már más, fontosabb munkát adott ki nekünk

– tanácsolta a szakértő. Levit szintén hangsúlyozta, hogy munkavállalóként a saját felettesünktől kapott feladatok kapnak elsőbbséget a listánkon.

Tudjuk, mikor lépjünk tovább

S. Chris Edmonds HR-tanácsadó szerint a folyamatosan túlterhelt munkavállalókat nehéz döntés elé állítja a munkahelyük. Ha úgy érezzük, pár dolog kivételével jó a munkahelyünk, akkor gondoljuk végig, hogy ezekkel kapcsolatban mikor várhatunk javulást.

Ha viszont azt látjuk, belátható időn belül nem fognak változni azok a feltételek, melyek plusz stresszt okoznak a munkahelyünkön, akkor inkább érdemes fontolóra vennünk a váltást.

Itthon továbbra is magas a munkaerőhiány, így aki nem elégedett a munkájával, most még akár válogathat is, ezzel pedig hosszú távon a mentális és a fizikai egészségét is meg tudja védeni a kiégéstől.

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem