18 °C Budapest
Money of Hungary. Hungarian forint bills. HUF banknotes. 10000 forintok. Business, finance, news background.

Kegyetlen bércsapdába kerültek a magyar dolgozók: sokakat fog kifosztani a 2023-as rögvalóság

2023. január 4. 16:02

Ma reggel jelentek meg a Központi Statisztikai Hivatal adatai a tavaly októbeir átlagbérekről. Eszerint 2022 ősszel 510 500 forint a bruttó átlagkereset, nettó átlagbér kedvezmények nélkül 339 500 forintot tett ki. Ez ugyan az egy évvel korábbi bruttó és nettó fizetések esetében is 18,4%-os növekedést jelentett, azonban a már 20% feletti infláció miatt tovább folytatódott a reálbérek csökkenése. Így ugyan nagyot emelkedtek itthon a fizetések, mégis 2,2%-kal kevesebbet értek, mint 2021 októberben. Most megnéztük, hogyan alakulhat idén a magyar bérek vásárlóértéke.

Ugyan már pár napja 2023-at írunk, azért sok tekintetben nem tekinthetjük lezártnak az óévet:  jó pár statisztika és átlag megjelenését várjuk még 2022-ből. Ide tartoznak az átlagbérekkel kapcsolatos adatok is, melyeket az inflációval ellentétben nem havonta, hanem kéthónapos elcsúszással közül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).Így a ma megjelent októberi adatok szerint folytatódott azt a negatív trend, amiről már mi is írtunk korábban: korrekciók ide vagy oda, a brutális infláció miatt most már érezhetően csökkent a magyar fizetések vásárlóereje.

2022 októberében a bruttó átlagkereset 510 500 forint volt, míg a nettó átlagbér kedvezmények nélkül 339 ezer forintot tett ki. Ez alapján az előző év azonos időszakához képest a bruttó és a nettó átlagfizetés is 18,4%-kal nőtt. Ugyan elsőre ez magas emelkedésnek tűnhet, azonban tavaly októberben az infláció mértéke meghaladta a 20%-ot, vagyis 2022 szeptember után megint csökkent a hazai fizetések vásárlóértéke.

Jól indult, aztán rosszabb nem is lehetett volna

Az utóbbi fél év során tapasztalt horrordrágulás miatt lehet, sokan már nem is emlékeznek rá, de 2022 nagyon jól indult a különböző emelések és bevételek szempontjából: 20%-kal több lett a minimálbér, a gyermeket nevelők visszakapták a SZJA-t, de visszavezették a 13. havi nyugdíjat is. Ezek a megnövekedett bevételek a munkaerőpiac más területein is feljebb húzták a béreket, azonban nem sokáig örülhettünk a megszokottnál jóval magasabb korrekcióknak: a brutálisan elszálló infláció még a 20%-os béremeléseket is bőven elvitte.

2021 októberéhez képest 20,1%-kal nőttek itthon az árak, így legalább ekkora béremelésre lett volna szükség egy év alatt ahhoz, hogy a munkavállalók fizetése megtartsa a vásárlóértékét. Talán nem meglepő, hogy a statisztikák alapján nem ez valósult meg, hanem a fizetések vásárlóerejének csökkenése.

Míg 2022 szeptemberben a nettó bérek átlagosan 1,7%-ot veszítettek az értékükből, októberben pedig már 2,2%-kal csökkent a vásárlóerő átlagosan.

Éves szintű drágulás

A reálbérek értékének csökkenése ugyan csak szeptembertől jelent meg a statisztikákban, de könnyen lehet, hogy éves szinten is visszaesést tapasztalhatunk. Ezt most még nem tudjuk, ugyanis a teljes tavalyi évre  vonatkozó inflációs-, valamint átlagbéradatokra még egyelőre várnunk kell. Így továbbra is nyitott kérdés, hogy tavaly valóban bekövetkezett-e, amire 2012 óta nem volt példa: éves szinten is csökkent a bérek értéke. Akkor egyébként 3,4% volt alacsonyabb a fizetések vásárlóereje, mint az azt megelőző évben.

Ez már az életszínvonal-csökkenés?

Mindezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy kénytelenek leszünk szembenézni azzal, hogy a fizetésünk értéke már tavaly elkezdett csökkenni, és nem tudni, ez a visszaesés hol áll meg. Ráadásul már a novemberben mért 22,5%-os drágulás is hajmeresztő, azonban ez csupán a jéghegy csúcsa: az élelmiszerek 43,8%-kal kerültek többe, mint egy évvel korábban.

Az, hogy az alapvető termékek ilyen mértékű inflációt tapasztalhattunk, olyan fajta drágulást jelent, amit rengeteg magyar vásárló tapasztal a saját pénztárcáján. Lassan luxustermékké válik a trappista sajt, a tejföl, de a pékáruknál is brutális volt a drágulás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azt pedig, hogy ezeket a termékeket egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, nehéz bárhogy máshogy értelmezni, mint az életszínvonal kézzelfogható csökkenéseként.

Már a 2023-as emelések is elúsztak?

A jegybank prognózisa szerint a nemzetgazdasági bruttó átlagbér 2023-ban 10% körül nőhet, miközben a versenyszférában 12-13%-os béremelkedést várnak. Ehhez képest az éves szintű drágulást 15 és 19,5% közé jósolják. Ráadásul, ha ekkora lesz itthon az infláció mértéke 2023-ban, akkor a 16%-os minimálbér-emelés, a garantált bérminimum 14%-os növekedése, és a 15%-os nyugdíjkorrekció is mint értékét veszti, illetve legjobb esetben is csupán 1%-os bérnövekedést fog jelenteni.  A jegybank idén egyébként 4%-os bruttó reálbér-csökkenésre számít a versenyszférában, ilyen mértékű visszaesésre pedig a KSH adatai alapján 2007 óta nem volt példa.

Talán csekély vigaszt jelent, de a reálbérek ilyen fajta csökkenése egy pozitívumot talán mégis előrevetíthet. Sok gazdasági szakértő gondolja úgy itthon, hogy az inflációt csak a fizetések értékének visszaesése lassíthatja. Szerintük ellenkező esetben ár-bér spirál alakulhat ki, vagyis az inflációt meghaladó mértékű fizetésemelések fűtik tovább az áremelést. Az viszont egyelőre kétségesnek látszik, hogy 2023-ban ez a probléma fennállna.

A reálbérek csökkenése miatt nem valószínű, hogy a megnövekedett keresleti igények tolnák feljebb itthon az árakat; sokkal inkább a kínálati oldal drágításáról van szó.

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem