16 °C Budapest
Ezt még ma intézd el a munkahelyeden: rengeteg szabadnap múlhat rajta, ne hagyd, hogy elvegyék

Ezt még ma intézd el a munkahelyeden: rengeteg szabadnap múlhat rajta, ne hagyd, hogy elvegyék

2023. január 2. 10:01

Máris beköszöntött az újév első napja, de nem éri meg lazsálni egy munkahelyen sem. A leggyorsabb munkavállalók ugyanis már ma előirányozhatják az év közbeni szabadságaikat, amiket ha jól mixelnek a 2023-as ünnepnapokkal, akkor egyhuzamban jó sokat lehetnek távol munkahelyeiktől. Idén 4 háromnapos, és 2 négynapos hosszú hétvége is lesz, de összességében 9 (!) ünnepnap fog munkanapra esni, úgyhogy lesz alkalom pihenni. Mutatjuk, milyen szabadságmixekkel lehet a legkevesebb igényelt szabadsággal a legtöbbet otthon maradni 2023-ban.

Véget ért a szilveszteri buli, volt lehetőség pihenni vasárnap, ma viszont már a legtöbb magyarnak bizony munkába is kellett állnia. Új év, új lendület, nem szabad ugyanakkor elfejteni egy nagyon fontos dolgot elintéznie ma minden dolgozónak, aki nem akar hoppon maradni másokkal szemben. A szabadságmaximalizálást ugyanis okosan tervezve nem is annyira nehéz tető alá hozni, ehhez azonban érdemes betéve ismerni a 2023-as év munkarendjét, beleértve természetesen az ünnepnapok alakulását.

Ezt tudva ugyanis lehetősége nyílik az embernek úgy kivennie elsőként a munkahelyén néhány nap szabadságot, hogy azzal sokkal több időt tudjon távol maradni a munkától, kihasználva a három, esetleg négy napos hosszú hétvégéket. Mutatjuk is a legfontosabb tudnivalókat a 2023-as évre vonatkozóan, és végzünk néhány példa-szabadságkivételt is, amivel a legtöbbet lehet nyerni az ünnepnapok kihasználása révén.

Hogyan alakulnak a munkaszüneti napok 2023-ban?

Az első és egyik legfontosabb tudnivaló, hogy 2023-ban nem lesz szombati munkanap, ez azt jelenti, hogy egyetlen ünnepnaphoz hozzácsapott munkanapot sem kell bedolgoznia senkinek sem, azon az áron, hogy más héten viszont hat napot dolgozzon. Ez azt is jelenti, hogy sem csütörtökre, sem keddre nem esik munkaszüneti nap, ami érdekelté tenné, hogy egy pénteket vagy hétfőt „grátiszba” kapjon az ember.

Ezzel szemben rengeteg lesz a hétfőre eső munkaszüneti nap, ugyanis a pünkösd hétfő és húsvét hétfő mellett hétfőre fog esni a május elseje, az október 23-a, december 25-e, majd utána december 26-a keddre, és ha ez nem volna elég, 2024 január 1-je is hétfőn lesz. Mindez összességében azt jelenti, hogy három napos hosszú hétvégék 2023-ban 4-szer lesznek, míg négynaposak kétszer.

Három napos hosszú hétvégék 2023-ban:

  • Április 29-30. és május 1. – szombat, vasárnap, hétfő (munka ünnepe)
  • Május 27-28-29. – szombat, vasárnap, hétfő (pünkösd)
  • Október 21-22-23. – szombat, vasárnap, hétfő (október 23-i forradalom)
  • December 30-31. és 2024. január 1. – szombat, vasárnap, hétfő (újév)

Négy napos hosszú hétvégék 2023-ban:

  • Április 7-8-9-10. – péntek, szombat, vasárnap, hétfő (húsvét)
  • December 23-24-25-26. – szombat, vasárnap, hétfő, kedd (karácsony)

A hosszú hétvégés ünnepnapokon túl érdemes még megemlíteni, hogy március 15-e szerdára, illetve Mindenszentek napja, azaz november 1-je is szintén szerdára esik. Ezeknek is lehet fontos szerepük a szabadságolásokat illetően.

Mikor vegyek ki szabadságot 2023-ban?

A szabadságmaximalizálásnál az egyik legfontosabb, hogy a 4 napos hosszú hétvégéket mennyire lehet jól használni. Az egyik ilyen most a karácsony lesz, hiszen december 25-26 hétfőre és keddre fog esni. Aki tehát még dolgozik az év végén (sok helyen, például gyárakban, nagy multiknál, ssc-kben ilyenkor már simán lehet leállás) annak célszerű kivennie időben szabadságot december 27-28-29-re, hiszen ezzel 5 munkanapot otthon maradhat, és ha idevesszük, hogy január 1-je hétfőre esik, akkor máris ott tartunk, hogy az ember 3 nap szabadsággal egyszerre 10 napot maradhat otthon december 23-tól január 1-ig.

A másik négynapos hétvége a húsvét, nagypéntekkel és húsvét hétfővel. A tavasz közepén már elég jó lehet az idő, és a húsvéti négynapos hosszú hétvégével jól lehet ügyeskedni, hiszen aki az ünnepek elé venne ki 4 nap szabadságot, az összességében 10 napot tud otthon maradni április 1-től április tízig. Illetve aki mögé, az is négy nap szabival 10 napot tudna nyerni, április 7-től április 17-ig.  Extrém esetbe a húsvéttal 8 nap szabadság esetén 16 napot is otthon lehetne maradni, igaz ebben 3 hétvége adja a hat napot, és csupán a húsvéti munkaszünetiek csak kettőt, de azért az is extra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A négynapos hétvégéken túl a szabadságmaximalizálás szent grálja az október 23 és november elsejének a közölsége. Ha ezek közel kerülnek egymáshoz, esetleg pont úgy esnek, hogy valamilyen bedolgozós módszer révén ki is bővülnek, akkor nagyon szépen össze lehet őket kötni. Most viszont nem ez a helyzet. Október 23-a ugyanis hétfőre esik, míg rá egy hétre szerdára a november elseje. Így mind az októberi egy hét szabihoz 4, megint a novemberi egy héthez szintén 4 nap szabadság kellene. Összességében viszont ezzel a 8 napnyi szabadsággal október 21-től november 6-ig távol lehetnénk a munkától. Ami így összesen 16 napot jelenteni, igaz ebből 6 hétvége lenne, és csak kettő munkaszüneti nap. Ez a kettő viszont így is, úgy is grátisz, viszont az összekötés problémás. Ráadásul az ősz sok cég életében erőltetett menetet jelent, illetve az idő is elég rossz Európa szerte, szóval nem a legideálisabb.

Ha a nyarat nézzük, egyetlen magyarországi ünnep, az augusztus 20-a esik erre az időszakra. Ez viszont most egy vasárnapi napot jelent, amivel így semmire nem mennek a dolgozók a szabadságokat illetően. A három napos hosszúhétvégékkel is lehet persze játszani, azokból négy is lesz, kettő tavasszal, egy ősszel és egy télen. Ezeket az ünnepeket előtte vagy utána bárki simán kipótolhatja 4 nap szabadsággal, ami a hétvégéket is beleszámítva 9 napot jelente távol a munkától. Legyen szó akár a munka ünnepének az időszakáról vagy éppen pünkösdről, október 23-ról, újév napjáról.

A szerdai november 1-je mellett lesz még egy ünnepnapunk szerdán, mégpedig a március 15-e. A nem nagyravágyók 2 nap szabadsággal ezzel nagyon szépen csinálhatnak maguknak egy 5 napos hosszú hétvégét a tavasz elején vagy novemberben. Természetesen négy nap szabival ezeket is 9 napra lehet duzzasztani a hétvégék beszámításával.

Összegzés

Akárhogy is nézzük, idén bizony a 4 három-, és 2 négynapos hétvégével bőven van lehetősége bárkinek ügyeskednie a szabadságaival. De a szerdai, hét kettévágó ünnepnapokkal is bőven lehet kreálni saját 5 napos hosszú hétvégéket. Üröm az örömben, hogy az egyetlen nyári munkaszüneti napunk viszont vasárnapra esik. Ezen kívül viszont csak a december 24-e lesz hétvégén, tehát sok évnyi túlkapás után 2023-ban ténylegesen sok munkanapra, számszerűen 9-re fog pihenő nap esni. Ez pedig azt jelenti, hogy majd két hétnyi (2x5) munkanaptól menti meg a magyarokat az idei ünnepi felhozatal.

Ami viszont a szabadságmaximalizálást illeti, összességében talán a karácsony és az újév összekötése tűnik a legoptimálisabbnak. Azt már ugye fentebb pedzegettük, hogy 3 nap szabadsággal karácsony után gyakorlatilag 9 napot otthon lehet lenni, viszont ha valaki kiveszi még a január 2-5-ig tartó időszakot, akkor 7 nap szabadsággal, a hétvégéket is beleszámolva 16 napot lehet odahaza az év végén, illetve az év elején, pihenni és feltöltődni 2023-ra.

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem