13 °C Budapest
job interview jobless work meeting business

Rengeteget bukhatnak a munkaadók az infláción: óriási felmondási hullám indulhat 2023-ban

2022. december 15. 16:34

Idén jelentős mértékben emelkedett sokak keresete, ám a legtöbben úgy értek el kiemelkedő bérnövekedést, hogy munkahelyet váltottak. A legnagyobb béremelkedést ugyanis úgy lehet kiharcolni, ha valaki új munkahely után néz. A következő hónapokban az évtizedek óta nem látott infláció miatt számos dolgozó erre kényszerülhet, ugyanis nem minden cég fogja a pénzromlás mértékével arányosan emelni a béreket.

Kiemelkedő kereseti lehetőséget biztosít az IT-szektor Magyarországon, egyes pozíciókban már nem ritka az 1,5-2 millió forintos bruttó fizetés. Érdemben emelkedtek a fizetések a pénzügyi szakemberek esetén, de a feldolgozóipari területen és az SSC-szektorban is ez a trend látszódik, a magas infláció azonban újabb jelentős béremeléseket tesz szükségessé hamarosan. Azok a cégek, amelyek nem tudnak legalább inflációkövető béremelést adni, a fluktuáció növekedésével nézhetnek szembe, ugyanis a megélhetési költségek drasztikus emelkedése miatt sok dolgozó kénytelen lesz váltani – derül ki a Grafton Salary Guide kutatásából.

A legkevésbé az IT-szektorban dolgozókat érinti az egyre erősödő recesszió szele. Az IT-szektor növekedése ugyanis idén is kitart, amelynek következtében egyre több képzett dolgozóra van szükség. A növekvő munkaerőhiány miatt pedig folyamatosan emelkednek a bérek. A vállalatok többsége az év első felében 5 és 15% közötti béremelést adott. Ennek köszönhetően már egyes junior pozíciókban (1-3 év tapasztalat) is megjelentek a bruttó 1 millió forint feletti fizetések. A mediorok szintjén nem ritka az 1,5 milliós, míg a legalább 6 év tapasztalattal rendelkezőknél, vagyis a senior munkavállalóknál a 2 milliós fizetés. „A Covid okozta digitalizáció miatt még inkább megnőtt a kereslet az IT-szakemberekre, amely hatással volt a bérükre is, kiváltképp igaz ez a Cloud, DevOps, automatizáció és tesztelés területekre” – mondta Farkas Tamás, a cég üzletágvezetője. Ebben a szektorban már a járvány előtt is jellemző volt az otthoni munkavégzés, azóta pedig minden IT-cég meghonosította ezt.

A home office az SSC-szektorban is nagy múltra tekint vissza, a COVID utáni időszakban pedig tovább erősödött ez a trend. Az elmúlt tíz évben még nagyobb ütemben érkeztek Magyarországra a szolgáltató központok mint azelőtt, egyrészt a kifejezetten kedvező bérszint, másrészt a képzett munkaerő miatt. A nyugat-európai vállalatok egyre több folyamatot szerveznek ki Kelet-Közép-Európába, ahol Magyarország pozíciója kedvező, hiszen a teljes bérköltség alacsonyabb, mint a versenytárs országokban. Az SSC/BSC-kben menedzseri szinten érhető el a bruttó 1 millió forint feletti fizetés, a seniorok 600-900 ezer forint között keresnek a munkakör komplexitásától függően. Ugyanakkor az SSC-k kifejezetten széleskörű juttatási csomagokat kínálnak, ami vonzó a munkavállalók számára.

Az IT-szektorral és az SSC-kkel ellentétben a feldolgozóiparban van a legkevésbé lehetőség az otthoni munkavégzésre. A vállalatok ebben a szektorban nemcsak a kékgalléros dolgozóktól, hanem a mérnököktől is megkövetelik, hogy a munkanapok döntő többségében bejárjanak. Eljutott a munkaerőpiac oda, hogy a kékgalléros dolgozók egy részének a bére már a fehérgallérosokéval vetekszik. Egy tapasztalt CNC operátor akár bruttó 700 ezer forintot, egy PLC-programozó pedig 950 ezer forintot is megkereshet. „Nehéz ezekre a pozíciókra képzett dolgozókat találni, ennek köszönhető, hogy a bérük ilyen ütemben zárkózik fel. Azonban ne felejtsük el, hogy ők több műszakban, 12 órában dolgoznak, míg a mérnökökre ez nem jellemző. Ezek a pozíciók nem követeknek meg felsőfokú végzettséget, általánosságban elegendő egy OKJ-s képzés” – mondta Farkas Tamás. A kutatás szerint ebben a szektorban vágynak leginkább céges autóra a dolgozók – a home office hiánya miatt –, vagyis az a cég, amelyik ezt megadja, komoly piaci előnyre tehet szert.

Az általános pénzügyi-számviteli tudással, könyvelési ismerettel rendelkezőkért minden iparág kiélezett harcot vív. Az SSC-k pénzügyi és könyvelési területen bővülnének a következő időszakban, ezért még nagyobb lesz a verseny ezekért a szakemberekért. A pénzügyi területen dolgozók negyede 10 és 20% közötti béremelést kapott, tízből egy dolgozó pedig 20% feletti béremelésben részesült. Ennek köszönhetően a kezdő fizetés a könyvelőknél 400 ezer forint körül mozog, azonban gyorsan és jelentősen nőhet a bére annak, aki ezen a területen dolgozik. A seniorok bruttó 750-900 ezer, a főkönyvelők pedig 900 ezer és 1,3 millió forint között keresnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A következő hónapok turbulensek lehetnek a munkaerőpiacon. A rezsiszámlák növekedése ugyanis sokkoló hatással lesz a dolgozókra. Ahol jövő januárban nem lesz inflációkövető béremelés, ott megnőhet a fluktuáció, a dolgozók új munkahely után nézhetnek. Nem luxustermékeket szeretnének venni, hanem az alapvető szükségletek kielégítéséről van szó

– vélte Farkas Tamás. Szerinte lesznek olyan szektorok, amelyek megsínylik majd a válságot, ilyen lehet a turizmus-vendéglátás és az építőipar, ami a munkanélküliség kismértékű növekedéséhez vezethet. A béremelések mellett a cégeknek nem szabad megfeledkezniük azokról a további, nem kifejezetten bér jellegű juttatási lehetőségekről sem, melyek a munkavállalók számára kiemelt fontossággal bírnak. Ilyenek például a munkáltató által nyújtott rugalmasság, a munka-magánélet egyensúlyának biztosítása, vagy az extra fizetett szabadnap, mely szinte minden munkavállaló számára kiemelt jelentőséggel bír.

       

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem