Close-up side view of arms and hands of designers planners consultants holding documents paperwork diagrams layouts talking partnership business daylight sunlight in table contemporary modern lobby co-working meeting space in startup tech company office freelancer small business casually dressed collaboration cooperation teamwork creativity innovation planning unity sketch direction advice choices decision

Minimálbér, garantált bérminimum 2023: döntöttek a bruttó összegekről, jövőre évközi emelés jöhet

2022. december 14. 17:30

Két oldalról is megerősítést kért a Pénzcentrum a minimálbér és a garantált bérminimumról való megegyezés híréről. Az érintettek elismerték, hogy nagyon közel a megállapodás, és arra is ígéretet tettek egymásnak, hogy ha szorulna a hurok, akkor újra fogják tárgyalni az összegeket - akár év közben is. Az nagyjából biztosnak látszik, hogy az év legvége előtt hivatalossá is teszik a két összeg nagyságát.

Tegnap mi is beszámoltunk róla, hogy elvi megállapodás született a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összegéről a tárgyalásokon. A szándék önmagában azonban kevés, még le kell tisztázni néhány dolgot, de most már igen jó esély van rá, hogy az év utolsó napja előtt tinta kerüljön a papírokra. Újra megkérdeztük forrásainkat, hogy állnak a tárgyalások, és minek kell megtörténnie, hogy a most elfogadott összegek ne csak elviekben, hanem a végleges papírokon is szerepelhessenek.

Folyamatos emelkedés

Mint a lenti grafikonon is ábrázoltuk, 1992 óta mind a minimálbér, mind pedig a garantált bérminimum minden évben emelkedett (utóbbi csak 2006-tól, mert ekkor vezették be). Az értesülés pedig helytálló volt: a munkáltatók egyik képviselője a Pénzcentrumnak megerősítette, hogy valóban

bruttó 232 ezer lesz a minimálbér, 296 400 forint pedig a garantált bérminimum összege 2023-ban.

Ezt azt jelenti, hogy a minimálbér 16, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal nő az idei évihez képeset, ha valóban ezeket a számokat írják alá. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke elmondta azt is, hogy szerinte nem lesznek már nagyon késhegyre menő tárgyalások: a labda ráadásul szerinte nem is náluk pattog.

A szakszervezetek egymással sem mindig értettek egyet, volt ugyanis olyan, aki teljesen irreális követelésekkel állt elő, holott addigra a többiek már elfogadták a munkáltatói oldal vállalásait. Azt azonban el tudom már mondani, hogy igazán csak néhány apró részletben kell megegyezni, és akkor a jövő héten aláírhatjuk a végleges összegeket papíron is

- mondta a Pénzcentrumnak Rolek Ferenc.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Irreális követelések

A munkavállalói oldal képviseletét is elértük, akik szintén megerősítették, hogy alig néhány tárgyalás van hátra - és elismerték azt is, hogy valóban a munkavállalói oldalnak voltak olyan követeléseik, amelyekről sem a munkáltatók, se a kormány nem akart hallani.

Előfordult, hogy egyes szakszervezetek 20-25 százalékos emelést követeltek a tárgyalásokon, ami természetesen irreális, és nem is tudták elfogadni a tárgyalópartnereink. Ezzel az elvi megállapodással azonban már sokkal közelebb vagyunk ahhoz, hogy egy kívánatos mértékű emelést írjunk alá ennek a két számnak a tekintetében, ráadásul leszögeztük azt is, hogy ha a makrogazdasági helyzet, például az infláció emelkedésének mérteke megkívánja, akkor akár év közben is áttekintsük a számokat, és esetleg új minimumkereseteket határozzunk meg

- mondta lapunknak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Vagyis akkor sem kell aggódni az ilyen jövedelemből élőknek, ha nyolc nap múlva a jegybank a 14, illetve 16 százalékos emelésnél magasabb inflációt jósol a következő évre: mind a szakszervezetek, mind pedig a munkavállalók eltökéltek abban, hogy a fizetések ne menjenek az infláció alá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm