9 °C Budapest
Woman in protective face mask with Christmas presents.

Erre csúnyán ráfázhatnak a magyar dolgozók idén karácsonykor: súlyos összegre vághatják meg őket

2022. december 5. 20:01

Jön a szokásos céges ajándékozás és a karácsonyi rendezvények időszaka. Az energiaáremelkedés és magas inflációs környezet miatt a szokásosnál is nagyobb költségekkel számolhatnak a vállalatok. Fontos figyelni arra milyen ajándék vagy rendezvény után mekkora mértékű adót és kinek kell bevallani és megfizetni, valamint mi adható adómentesen – hívja fel a figyelmet Szabó Csaba, az ICT Európa Finance Zrt. szakmai igazgatója.

Természetesen az első kérdés, hogy mit lehet adómentes adni? A magyar adórendszerben a céges adómentes juttatások tekintetében nem sok lehetősége van a vállalatoknak. Adómentes adóható juttatás lehet például: egy koncertjegy, egy bérlet, tipikusan valamilyen szilveszteri vagy karácsonyi koncert, de adható sportrendezvényre belépő vagy bérlet is. Ebbe a körbe tartoznak még a múzeum látogatási lehetőségek, cirkusz belépők, színház vagy egyéb zeneművészeti rendezvényekre szóló bérletek vagy jegyek. Fontos figyelemmel lenni arra, hogy az adómentesség értékhatára a mindenkori minimálbér összege (idén 200 000 Ft), illetve, hogy nem lehet utalvány formájában juttatni, valamint nem lehet visszaváltható. 

Lehetősége van a munkáltatónak év közben egy alkalommal úgynevezett egyes meghatározott juttatásként ajándékot adományozni a munkavállalóknak. Nagyon fontos viszont, hogy hogyan teszi ezt a cégvezetés, hiszen adókötelezettsége merülhet fel még a munkavállalónak is. Ugyanis egyes meghatározott juttatásként évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig (ez idén 20 000 Ft) adhat ajándékot a munkavállalónak, melynek adózása a munkáltatót terheli. Az ilyen juttatás szokásos piaci értékének a 1,18-szorosa után 15% Szja-t és 13 % szociális hozzájárulást kell fizetnie az ajándékozó vállalatnak. Abban az esetben, ha az ajándék átadására például egy karácsonyi vacsorán kerül sor, akkor a minimálbér 25 százalékáig adható, idén 50 000 Ft-ig, szintén a fenti adózás mellett. Amennyiben viszont meghaladja ezt az összeget az ajándék értéke, akkor már a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelmének minősül és így szja-t (15%) és társadalombiztosítási járulékot (18,5%) kell a munkavállalónak megfizetnie – hívja fel a figyelmet a szakértő. Ez esetben a munkáltatónak is felmerül még szociális hozzájárulási kötelezettsége.

Az átlagos karácsonyi rendezvények (vacsora és buli) reprezentációs alkalomnak minősülnek, így a cégeknek a szokásos piaci értéknek a 1,18-szorosa után 15% Szja-t és 13 % szociális hozzájárulást kell megfizetnie.

A munkavállalók közötti ajándékozás

Sok cégnél szokás, hogy a munkatársak különböző ajándékokkal meglepik egymást. Az Szja törvény értelmében ezen ajándékozás teljesen adómentes, mindaddig, amíg az ajándék nem valamiféle ügylet ellenértékeként szolgál (szolgáltatásnyájtásra vagy termékértékesítésre, illetve ezekkel összefüggésben történik), hiszen akkor már nem beszélhetünk adómentességről – figyelmeztet az ICT Európa Finance Zrt. szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem