14 °C Budapest
Business colleagues sitting at conference table seen through glass wall. Multi-ethnic coworkers are discussing in board room at office. They are planning strategy.

A magyar munkahelyeket sem kerüli el a rezsiemelés: ez lesz, ha beüt a katasztrófa

2022. augusztus 26. 19:31

Az irodaépületek műszaki felkészítése a téli időszakra szorosan ütemezett, összetett, pontos végrehajtást igénylő feladat. A hazai ingatlankezelési, létesítménygazdálkodási piac meghatározó szereplői közül egyedülálló módon magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező ICON Real Estate Management Kft. életében az augusztus már javában ennek a munkának a jegyében telik. A cég az ilyenkor szokásos műszaki rutinfeladatok elvégzése mellett idén két újítást is bevezetett. Javaslatcsomagot állított össze a tulajdonosoknak azokról a megoldásokról, amelyek segítségével komoly beruházás nélkül is javíthatják az irodaépületek energiafelhasználásának hatékonyságát. Ma, az egész Európát sújtó energiahiányban ez a központi kérdés. A cég másik újítása az általa kezelt ingatlanok mindenkor elvárt üzembiztos működését támogatja.

Az irodaépületek műszaki rendszereinek, berendezéseinek karbantartása, felkészítése a téli hónapokra a szokásoknak megfelelően a gyártói előírások, az azokban meghatározott protokoll szerint történik. Ezt a munkát az ICON kezelésében lévő ingatlanoknál alvállalkozó szakcégek munkatársai végzik a 2-300 ezer négyzetméteres létesítményekben, egy családi otthonhoz hasonlóan, csak más léptékben.

Ellenőrzik egyebek között a légkezelő, valamint a hűtési-fűtési rendszerek, azon belül a kazánok, keringető szivattyúk, hőcserélők és szelepek állapotát, elvégzik a szükséges javításokat, alkatrészcseréket. A mai, szakemberhiányos időszakban különösen érdemes ezeket a munkákat idejekorán megrendelni, megfelelően ütemezni, hogy az esetleges komolyabb hibák elhárítása ne csússzon bele a fűtési szezonba, a karbantartások ne rontsák a bérlők komfortérzetét. A kisebb, de a műszaki rendszerek biztonságos működése szempontjából szintén fontos feladatokat, például a fűtési rendszerek hidraulikus körének feltöltését, légtelenítését már az ICON saját, magasan képzett karbantartó munkatársai végzik el. A 2022-es felkészülés a télre az irodapiacon az energiahatékonyság javítása jegyében zajlik, ezért az ICON műszaki üzemeltetéssel (facility management) foglalkozó szakembergárdája javaslatcsomagot állított össze a tulajdonosoknak.

A csomagban szereplő egyes megoldások nem igényelnek új, költséges beruházásokat. Az irodaépületek meglévő rendszereinek működését teszik hatékonyabbá, például a belső hőmérséklet szabályozásával eredményeznek megtakarítást az energiafelhasználásban. Ezekkel a módszerekkel is már átlagosan 2-6 százalékos csökkenést tudunk elérni az energiafogyasztásban

– mondta Flück Róbert, az ICON üzemeltetési igazgatója. A csomagban szereplő megoldások másik előnye, hogy az ICON által üzemeltetett irodai-, retail- vagy logisztikai ingatlanok bérlői ezekből a változásokból gyakorlatilag semmit sem észlelnek, komfortérzetük, a szolgáltatások színvonala változatlan marad. Komolyabb műszaki beavatkozást igénylő energiahatékonysági beruházásoknál már szükség van valamennyi szereplő, a tulajdonosok, a bérlők és az ingatlankezelési, létesítménygazdálkodási szakemberek bevonására már idejekorán az egyeztetési folyamatokba.

A koronavírus-járványban, amikor az irodák egy része több hullámban szinte teljesen kiürült, és a dolgozók a saját otthonukból végezték a munkájukat, megtanultuk kezelni a váratlan helyzeteket. Ezeket a tapasztalatokat irodaépületeink téli felkészítésében, valamint a tulajdonosok és a bérlők érdekeinek folyamatos összehangolásában is jól tudjuk hasznosítani, mindkét fél megelégedésre

–tette hozzá Nagy Gábor, az ICON ügyvezető igazgatója. A cég másik idei újítása, hogy a részben a járvány következményeként kialakult szállítási nehézségek, az olykor többhetes késések kivédésére, az üzembiztonság erősítése érdekében komoly raktárkészletet halmozott fel a meghibásodáskor más rendszerekkel nem kiváltható műszaki berendezések javításához szükséges alkatrészekből, tartozékokból. Jöhet a tél, az ICON, és az általa üzemeltetett ingatlanok felkészültek a hidegebb hónapokra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

TOP 4 teendő: Hogyan készítsük fel az irodaházat a télre?

Fűtési rendszer

Még a fűtési szezon előtt szükséges elvégezni a teljes fűtési rendszer ellenőrzését, szükség szerint a karbantartását annak érdekében, hogy a hidegebb napok beköszöntekor problémamentesen biztosítható legyen a szükséges és komfortos hőmérséklet. Fontos a biztonsági szempontok szem előtt tartása mellett elvégezni a kazánok, gázégők ellenőrzését, a hálózat, a hőleadók átvizsgálását, a szelepek átmozgatását és az esetleges szűrőcseréket.

Nyílászárók

Az ablakok, ajtók esetében is fontos az időszakos karbantartás, ellenőrzés. Lényeges a zárszerkezetek, a szigetelések ellenőrzése, szükség szerinti javítása. A megfelelő izoláció sokat javíthat a fűtés hatékonyságán és ezáltal jelentős mértékű megtakarítást eredményezhet a költségeket tekintetében.

Külső homlokzat és tető

A téli időszakban már jelentősen ronthatja a komfortérzetet egy beázás, amelyet okozhat egy eltömődött eresz vagy egy sérült tetőelem, érdemes ezek karbantartását, javítását még az ősz elején elvégezni. Hasonlóképpen fontos a szigetelés esetleges sérüléseivel, hibáival idejekorán foglalkozni.

Az épület környezete

A felkészüléshez hozzátartozik a külső világítás ellenőrzése, karbantartása, hiszen a világítás hiánya reggel és délután télen baleseteket okozhat. Bár hazánkban egyre kevésbé jellemző a havas időjárás, ennek ellenére kötelezettsége az üzemeltetőknek, tulajdonosoknak az ingatlanuk előtti járdaszakasz szükség szerinti takarítása havazás esetén. Az ehhez szükséges eszközök beszerzése is időszerű ősszel, különösen a nagyobb ingatlanok esetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?