5 °C Budapest
View of an empty office

Ezt nem várták a munkáltatók: akár még ez is megtörténhet a rezsi emelésével

2022. július 15. 21:31

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki a mai napon, melyből az derül ki, hogy augusztus elsejétől a villany esetén 1,4 millió, gáz esetén 900 ezer fogyasztó érintett a várható drasztikus rezsiár emelkedésben. Dr. Zsidi Roland, az ICT Legal, dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje arra hívja fel a figyelmet: most lesz csak igazán jelentősége annak, hogy a munkáltatók és munkavállalók komolyabban megfontolják a távmunkavégzéssel összefüggésben adható költségtérítést, a növekvő rezsivel párhuzamosan várhatóan növekvő bérigények miatt. 

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején került bevezetésre a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítés, amely 2022. június 1-jétől már törvényi szinten került szabályozásra; a személyi jövedelemadóról szóló (röviden: „Szja Tv.”) 3. számú melléklete kiegészült a korábban „rezsiátalányként” ismertté vált jogintézménnyel. A jogintézmény lehetőséget biztosít a munkáltatók számára, hogy a távmunkavégzés keretében munkát végző munkavállalóknak – a felek megállapodás alapján – havonta, maximum az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10%-ának megfelelő összeget (2022-ben havi 20.000 Ft-ot) fizessenek ki adómentesen.

Ma már az esetek túlnyomó többségében a home office a munkavállalók alapvető igényeként jelenik meg az állásinterjúkon és a gyakorlat is azt mutatja, hogy a munkavállalók egy jelentős része munkaidejét részben vagy egészben távmunkában tölti. A korábban „rezsicsökkentett” számlák miatt eddig részükről, ill. a munkáltató részéről is csak kevés esetben merült fel ez az adómentes költségtérítés.

A fejlemények tükrében érdemes átgondolni, hogy ezzel az adómentes költségtérítéssel éljenek az érintettek, hiszen a bérfejlesztések sokkal több kiadással járnak

– állapítja meg Dr. Zsidi Roland, vezető ügyvéd. Távmunkavégzés keretében munkát végző munkavállalónak adható a távmunkavégzéssel összefüggésben. Tekintettel arra, hogy igazolás nélkül adható, így konkrétan nem kell meghatározni, ill. számlával vagy bizonylattal igazolni, hogy a költségtérítés a távmunkavégzéssel összefüggésben mely felmerülő költségre kerül elszámolásra.

Fontos megemlíteni, hogy a távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásról (és annak részletszabályairól) és a költségtérítésről is munkaszerződésben (munkaszerződésmódosításban) kell megállapodni, a költségtérítés hivatalosan csak így adható a munkavállalónak.

A jelenleg 20.000.- Ft-os maximum összeg csak abban az esetben adható, ha a munkavállaló munkaidejének 100 %-t távmunkában tölti. Ha a távmunkavégzés nem érinti az egész hónapot, a havi összegnek a távmunkavégzéssel érintett napokkal arányos része fizethető ki

– figyelmeztet az Ügyvéd úr. A munkáltató köteles meghatározni a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályait és ennek részletszabályait, amit a távmunka egyéb részletszabályaival együtt célszerű egy összefoglaló távmunka (home office) szabályzatban megtenni.

A rezsiátalány mellett a másik lehetőség, hogy a távmunkát végző munkavállaló a távmunkavégzéssel összefüggésben terhelő kiadásait tételesen igazolja és annak költségei kerülnek részére megtérítésre a munkáltató által (szintén adómentesen). Ezért a rezsiátalány csak akkor adható, ha a munkavállaló a távmunkavégzéssel összefüggésben a fentiek szerinti egyéb költséget nem számol el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ilyen költség lehet az internethasználat díja, ill. a munkavégzés helyéül szolgáló ingatlan bérleti díja és rezsi (fűtés, világítás, technológiai energia díja) költségei (Szja tv. 3. melléklet I. alcím 24. pont c) és d) alpontja szerinti). A rezsiköltségekkel kapcsolatban azonban, ha a lakás és a munkavégzési hely műszakilag nem elkülönített, akkor e kiadás(oka)t a távmunkavégzéssel arányosan, az adott költségre jellemző mértékegységek (munkaidő, m2, m3 stb.) alapulvételével lehet figyelembe venni. Érdemes tehát a tételes költségelszámolás megfontolása, amennyiben a munkavállalónak a távmunkával összefüggésben felmerülő havi kiadásai a 20.000.- Ft-ot meghaladják.

Eddigi tapasztalatunk szerint a munkáltatók a rezsiátalányt is ritkán alkalmazzák, ennél még ritkább a fentiek szerinti tételes rezsi-elszámolás, azonban a villany- és gázár várható emelésével ez a trend elképzelhető, hogy megfordul

– hívta fel a figyelmet, Dr. Zsidi Roland, az ICT Legal, dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje. A rezsiárak emelkedésével és távmunkával összefüggő költségtérítés bevezetése nélkül elképzelhető, hogy a jelenleg népszerű és egyre nagyobb teret kapó otthoni munkavégzési trend is megfordul, hiszen a munkavállalónak a rezsiárak emelkedésével jelentős költségei merülnek fel, amelyet a hagyományos irodai munkavégzéssel megspórolhat.

Azonban sok munkáltató már úgy alakította ki a munkavégzés feltételeit, hogy irodai kapacitást, férőhelyet csökkentett, így a tömegesen irodai munkavégzést választó kollégák szintén kihívást fognak jelenteni a munkáltatóknak.

A fentiek tükrében érdemes lehet megfontolni a rezsiátalány adómentes mértékének emelését is

– javasolta Dr. Zsidi Roland, az ICT Legal, dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem