32 °C Budapest
Indulhat a sorbanállás ezekben a boltokban: egyre rosszabb lesz a helyzet, ahogy jön a nyár

Indulhat a sorbanállás ezekben a boltokban: egyre rosszabb lesz a helyzet, ahogy jön a nyár

2022. május 23. 11:31

Mélyrepülésben a bolti foglalkoztatás: az első negyedévben 24 ezerrel kevesebb alkalmazott dolgozott a boltokban, mint 2019-ben, főként nők estek ki a szektorból - írja közleményében a blokkk.com. A busás balatoni bérek pedig egyáltalán nem biztos, hogy megmentik a vásárlókat a szokásos sorállástól, pedig az ilyen állás betöltéséhez középiskolai végzettség sem feltétlenül kell.

Már korábban felröppent a hír, hogy az Aldi félmillióért keres bolti dolgozókat a balatoni boltjaiba. Viszont ez csak a nyári hónapokra szól, határozott idejű szerződéssel, igaz, nagy tömeg is csak akkor van a boltokban. A többiek csak fékezett habzással követik a boltos bérversenyt, a Lidl például hasonló módon 432 ezret kínál. Jó kérdés persze, hogy mit szólnak ehhez a többiek a boltban esetleg kevesebbért ügyködők közül, hiszen százezres nagyságrendű a különbség az állandó dolgozókkal szemben, de hát sok más megoldás ugyanúgy nincs, mint elég bolti dolgozó.

Mindeközben figyelni kell még a fagyizókra is, hiszen a járvány alatt volt már szaladgálás ide-oda, ahol munka volt, és a vendéglátósok is izzadnak a meleg mellett a munkaerőhiány miatt is.

A friss statisztika szerint mélyrepülésben a boltos foglalkoztatás (ebben az adatkörben az alkalmazottak és a vállalkozók, például egyéni vállalkozók egyaránt benne vannak). 2022 első negyedévében 2019 azonos időszakához képest 16 ezer foglakoztatott hiányzik. Az összehasonlítást persze árnyalja a boltszám csökkenése is, mellette pedig az elmúlt két esztendőben a különféle kényszerű járványkorlátozások, így az iparcikkes boltzárak, nyitvatartási korlátok, melyek a március hónapok révén megcsapolták az első negyedéves létszámokat is. Igaz, az élelmiszeres boltoknál volt némi spájzolás is, de csak egyszer, 2020 első negyedének végén.

Végül az a kép kerekedik ki, hogy sokkal kevesebben dolgoznak a boltokban, mint azt a boltosok szeretnék, bizonyítja ezt a balatoni megdobott javadalmazás is. Az éves statisztikát nézve egyébként a férfi foglalkoztatottak száma 5 ezerrel, a nőké 14 ezerrel csökkent 2019-2021 között. A 65 év felettiek száma 8 ezer körül volt mindhárom esztendőben, tehát nem szaladt több nyugdíjas árufeltöltőnek, vagy pénztárosnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bolti dolgozó: keresheted nagyítóval

Éles fordulatot vett 2021 szeptemberétől a bolti foglalkoztatás szabálya, mivel gyakorlatilag a boltosokra van bízva, milyen tudással, képzettséggel vesznek fel eladót, pénztárost. A jog nem ír elő kötelező szakképesítést most már (persze, a boltosnak azért gondoskodnia kell arról, hogy az eladója betartsa a szabályokat, különben jön a büntetés). De hát ez sem látszik az alkalmazotti létszám változásában, nem lett könnyebb bolti dolgozót alkalmazni. Alkalmazottból ugyanis még dermesztőbb a hiány: 24 ezer fővel kisebb a létszámuk, mint a járvány előtti időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?