3 °C Budapest
Tired young business woman or student with a headache using laptop at the home office.

Sok 25 év alatti hiába várja az adómentes fizetését: így játszotta ki őket a munkaadójuk

2022. február 14. 05:45

2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti munkavállalóknak, így ők februárban már magasabb összegű fizetést kaphattak, feltéve ha a munkáltatójuk nem lépett közbe. Az interneten több olyan történet is kering, mely szerint vagy aláírják, hogy lemondanak az adómentességről, vagy kereshetnek új munkát. Okleveles adószakértő segítségével jártuk körül a témát és találtunk megoldást a problémára.

2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti munkavállalóknak, ez 22 százalékos pluszt jelent majd a számukra a jövedelmükben. A kormány tájékoztatása szerint mintegy 280 ezer magyart érint az intézkedés, ők azok, akik most február elején kaphatták meg az első magasabb, adómentes bérüket.

Fontos kitétel, hogy az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2021 júliusában 433 700 forint volt.

A kedvezményt automatikusan érvényesítik, és egészen addig a napig igénybe vehető, míg be nem tölti valaki a 25. életévét.

Mindenkinek jár, amíg le nem mond róla

A közösségi oldalakon különböző csoportokban januárban gyakran lehetett belefutni ilyen és ehhez hasonló üzenetekbe:

Lányom 21 éves, december közepén kezdett el dolgozni a második munkahelyén. Ma a főnökasszony a kezébe nyomott egy papírt, hogy írja alá, miszerint ő nem kéri az adómentességet. Amennyiben ezt nem teszi meg, nem alkalmazza tovább, mert ő így ’nem tudja tovább alkalmazni’, mert a rangidős kollégák is sokkal kevesebb fizut kapnának, mint a lányom. Mondjátok, hogy ilyen nem lehetséges, ilyet nem tehet a főnökasszony?

Sajnos de. Szakértő segítségével jártuk körül a problémát, és kiderült, hogy van ilyen. Persze nem széles körben elterjedt gyakorlatról van szó, de előfordulhat ilyen eset. Kétségbeesni azonban nem kell, hiszen a szakértő szerint, van megoldás.

A 25 év alattiak adóalap kedvezménye – ellentétben a családi és egyéb adóalapkedvezményekkel – nem nyilatkozathoz kötött, automatikusan figyelembe kell venni év közben az adóelőleg levonásnál is. Csak akkor kell nyilatkoznia a 25 év alattinak, ha nem kívánja igénybe venni az adóalapkedvezményt év közben az adóelőlegnél – mondta el a Pénzcentrumnak Angyal József okleveles adószakértő, majd kifejtette:

Ha valaki aláír egy ilyen mellőző nyilatkozatot, akkor nem esik el végleg az adóalapkedvezménytől, hiszen az éves szja bevallásában még érvényesítheti.

Mindazonáltal a 25 év alattiak adóalapkedvezménye véleménye szerint egy rendkívül igazságtalan kedvezmény. Például egy házaspárnál mindketten havi 440 ezer forintot keresnek. Ha mindketten 25 év alattiak, akkor ők ugyanakkora szja kedvezményben részesülnek, mint egy négy gyerekes család és több adóalapkedvezményt kapnak, mint egy három gyerekes család.

A fentiek miatt méltányolható a munkáltató kérése, hogy a 25 év alatti ne vegye igénybe év közben a kedvezményt. A 25 év alatti elkerül számos munkahelyi konfliktust, de nem esik el végleg a kedvezménytől, az éves bevallásban akár 780 ezer forint egy összegű kedvezményhez juthat. Kényszeríteni nem lehet senkit ilyen nyilatkozat aláírására, de megfontolandó, hogy a 25 év alatti eleget tegyen a munkáltató kérésének. Biztosan nem fogják díjazni a tapasztaltabb kollégák, hogy a kezdő 25 év alatti január 1-től akár 65 ezer forinttal több nettó fizetést kapjon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06