Student study, érettségi, Hungary

Sok magyar ezért nem keres annyit, amennyit szeretne: ezt már lusták megtenni a plusz gázsiért

2021. december 15. 16:01

A magyar felnőtt lakosság 11 százaléka költene oktatásra, képzésre, tanfolyamokra - derült ki egy friss felmérésből. A tanulni vágyók többsége a saját munkájához kapcsolódó készségeit, képességeit fejlesztené, az ilyen típusú tanfolyamokon kívül a legtöbben a nyelvtanulást és az informatikai ismeretek fejlesztését tartják kiemelten fontosnak.

Az OTP Bank számára készült felmérés azt vizsgálta, hogy milyen célra költenének 2 illetve 5 millió forintot az emberek. Az eredmények azt mutatják, hogy a felnőtt lakosság körében van igény a tanulásra. Arra a kérdésre, hogy milyen képzéseket végeznének el a megkérdezettek a munkaerőpiaci versenyképességük növelése érdekében a legtöbben a saját munkájukhoz kötődő tanfolyamokat (39%), a nyelvtanulást (40%), valamint az informatikát jelölték meg (29%).

Az informatika inkább a férfiakat vonzza, a nők pedig a szépségipari, illetve az oktatással, neveléssel összefüggő képzéseket választanák az átlagosnál magasabb arányban. A válaszadók között mindössze 15 százalék azoknak az aránya, akik egyáltalán nem nyitottak arra, hogy (tovább) képezzék magukat, esetleg elvégezzenek egy tanfolyamot a munkaerőpiaci versenyképességük növelése érdekében.

Ez elsősorban főleg a visszavonulásra készülő idősebb (60 vagy azon túli) korosztály tagjaira jellemző.

A válaszadók 44 százaléka ugyan hasznosnak tartja az informatikai képzést, mégis 29 százalékuk azt nyilatkozta, hogy önmaga biztosan nem iratkozna be ilyen tanfolyamra. A nyelvtanulásnál is viszonylag magas (19 százalék) azoknak az aránya, akik bár fontosnak gondolják ezeket a tanfolyamokat, ők maguk azonban nem vágnának bele.

Ennyit szánnak tanulásra a válaszadók

Arányaiban a legtöbben (31%) évi 50-200 ezer forintot szánnak önképzésre. Többet költenének tanulásra a magasabb végzettségűek, körükben 34 százalék azoknak az aránya, akik 200 ezer forintot meghaladó összeget is hajlandóak kifizetni, hogy önmagukat fejlesszék.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hitelintézet tapasztalatai szerint a személyi kölcsönt jellemzően nagyobb, milliós összeget is elérő költésekre használják az ügyfelek, tipikusan lakásfelújítással, autóvásárlással vagy akár önfejlesztéssel kapcsolatos kiadások fedezésére. Az OTP Bank legfrissebb, harmadik negyedéves adatai azt mutatják, hogy a személyi kölcsönök állománya az egy évvel korábbihoz képest csaknem ötödével emelkedett, a második negyedévhez viszonyítva pedig 6 százalékos volt a növekedés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?