2 °C Budapest
Businessman reading documents while sitting on chair in hotel room cimlapi

Hiába dolgoznak többen, mint egy éve: komplett szektorok rogytak meg a pandémia miatt

2021. november 3. 14:06

A járvány harmadik hullámának enyhülése és a korlátozások fokozatos feloldása hatására tavasszal csökkent a munkanélküliek száma, a foglalkoztatottság pedig nőtt: többen dolgoztak az idei második negyedévben, mint 2020 azonos időszakában. Vannak azonban olyan szektorok, ahonnan szinte eltűntek az emberek: lényegesen kevesebben dolgoznak, mint tavaly.

Az idei 2. negyedévében, azaz 2021 áprilisa és júniusa között a Covid19-járvány harmadik hullámának enyhülése és a korlátozások fokozatos feloldása hatására csökkent a munkanélküliek száma, a foglalkoztatottság pedig nőtt. Míg 2020 azonos időszakában 4 millió 556 ezer fő dolgozott Magyarországon, addig idén ugyanekkor 4 millió 619 ezer fő, ami 63 ezerre több, 1,4 százalékos emelkedés. ugyanakkor az üres álláshelyek száma egy év alatt 24,9 százalékkal nőtt, elérve a 75 ezret - olvasható a KSH Munkaerőpiaci folyamatok, 2021. I. félév című kiadványában.

Sok szektorban nőtt a foglalkoztatottak száma, az építőiparban, vagy például az oktatásban, ugyanakkor vannak olyan szektorok, ahol kifejezetten nagy arányban csökkent.

Ha az egyes nemzetgazdasági ágakat nézzük, azt tapasztalhatjuk, hogy nagy az eltérés: az talán senkit sem lep meg, hogy a turizmusban óriási a visszaesés, akit még az első hullám ideje alatt meg tudtak tartani a vállalkozások, azoknak egy jelentős része a harmadik hullám idejére elszivárgott.

Nem is csoda, hogy a turisztikai szektor kilábalása lehet a leglassabb a gazdasági ágazatok között, a globális turizmus válság előtti szintre való visszatérését például továbbra sem várják 2024 előtt a különböző nemzetközi elemzések. Régiós szinten alacsony volt a szállodák foglaltsága 2021 első félévében, a többi főváros gyakorlatával szemben pedig a budapesti szállodák a 2020-as csökkentés után már a szobaár emelésével igyekeztek bevételt növelni - olvasható az MNB legfrissebb kereskedelmi ingatlan-piaci jelentésében. A hazai szállodák forgalma a járvány hullámainak enyhülésével javult, de a 2019-es átlagos havi forgalmat júliusban sem sikerült még elérni.

Szintén csökkent, ugyan csak 1 százalékkal a kereskedelemben dolgozók száma 2020. második negyedéve és 2021. ugyanezen időszaka között, és nagy kérdés, mi lesz ezeknek a dolgozóknak a sorsa, ha a munkáltató elrendeli dolgozói körében a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét: nagy a veszélye, hogy sokan elhagynák az amúgy is munkaerőhiányos szektort.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megnövekedett terhek ellenére az egészségügyi és szociális ellátás feladatait is kevesebben látták el 2021 II. negyedévében, mint egy évvel korábban, ezen belül a szociális területen dolgozók száma csökkent nagyobb mértékben.

A feldolgozóiparban ugyan valamivel többen dolgoztak az április-júniusi időszakban, ám egyes területei, például a járműgyártás elsősorban nem a korlátozások miatti időszakos lezárások, hanem a begyűrűző és tartóssá váló alkatrészhiány miatt szenvedtek el létszámveszteséget. A globális csiphiány a magyarországi autógyártóknál is termelésingadozást okozott, az alkatrészek beérkezésének kiszámíthatatlansága tarthatatlanná tette a rendelések teljesítésének korábban megszokott rendjét. A cégek arról számoltak be, hogy a piac elemzésével és rugalmas termelésszervezéssel próbálnak úrrá lenni a helyzeten, törekszenek a dolgozói állomány megtartására, ugyanakkor arra számítanak, hogy a félvezető-ellátás problémája még hónapokig sújtani fogja az autóipart.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm