16 °C Budapest
Over the shoulder view of young Asian businesswoman using AI assistant on smartphone on the go in financial district in the city

Ezek a magyar dolgozók már megnyugodhatnak: biztosan nem veszik el a munkájukat a robotok

2021. szeptember 13. 20:48

Egy új személyiségtípus-teszt alapján mindenki könnyen kiderítheti, hogy a következő évtizedben új állás után kell-e néznie. Egy új személyiségteszt az önismereten túl abban is segíthet, hogy felmérd, a következő tíz évben mekkora veszélyt jelent munkádra a robotizáció terjedése.

Sokszor beharangozták, újabban pedig már az évtized végére teszik annak időpontját, amikorra több foglalkozásban is robotok válthatják ki az emberi munkaerőt. Ebből a szempontból hallani a könnyen automatizálható munkakörök veszélyeztetettségéről: sofőrökről, egészségügyi pozíciókról, vagy éppen az adminisztratív feladatokat végzőkről is.

Valójában azonban nem a foglalkozás szabja majd meg, hogy ki kerül utcára, illetve ki találja meg a számítását a robotok terjedésével 2031-ben is, még ha nem is feltétlenül ugyanabban a munkakörben, amelyben ma tevékenykedik

Egy új, szakértők által készített teszt megmutatja, hogy milyen a munkahelyi személyiséged. Ez pedig az önismereten túl abban is segíthet, hogy felmérd, a következő tíz évben mekkora veszélyt jelent munkádra a robotizáció terjedése.

A legkönnyebben az új felosztás szerint az újító és a felfedező személyiségtípusba tartozók vészelhetik át a robotmunka terjedését. Ők folyamatosan járatlan utakat és megoldásokat keresnek, sőt, remekül alkalmazkodnak a változásokhoz is. Az átlagnál kevésbé kell aggódnia a megérzéseire hallgató különcöknek is, akik a legharcosabb személyiségtípust képviselik. A rendszerező és a logikus csoportba sorolhatók – más okokból, de – szintén megtalálhatják a számításukat az új világban. Ők lesznek elsősorban azok, akik a gépek tevékenységét irányítják és tervezik a jövőben. Hasonlóképp felelősségteljes állásra számíthat, az, akire leginkább a megbízhatóság jellemző, a konzekvens és kiszámítható munkaerőnek ugyanis bármilyen körülmények között hasznát veszik majd a munkáltatók, és persze a robotok is. No, és aki csapatjátékos, vagy igazi csupaszív ember? A jóslatok szerint a robotizáció erősödésével párhuzamosan felértékelődik majd az emberi tulajdonságok szerepe, a korábbinál fontosabbá válnak a valódi kapcsolatok, a közösség.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Valójában tehát mindenki megtalálhatja a számítását, ha képes az új feladatokhoz alkalmazkodni. A következő évtized kezdetére ugyanis számtalan olyan új állás jöhet létre, amiről ma még elképzelésünk sincs, a felkészülésben pedig saját magunk megismerése lehet az egyik leghatékonyabb eszköz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?