9 °C Budapest
An engineering tutor speaking to his students during a seminar in a bright, modern lab at a university.

Félállásban is meg lehet keresni havi 320 ezret: rengeteg embert keresnek ősztől ezek a cégek

2021. augusztus 23. 05:55

Habár elsődlegesen a nyár számít a diákmunka fő szezonjának, ősszel sem áll meg az élet, szüksége van a gazdaságnak minden dolgos kézre, és aki dolgozni szeretne felsőfokú tanulmányai mellett, annak szeptembertől is van lehetősége erre. A  rendezvények, gyorsétterem hálózatok országosan, kávézóláncok és futárszolgálatok továbbra is tárt karokkal várják a diákmunkaerőt. 

A világjárvány kitörését követő hónapokban a cégek elsőként a rugalmas keretek között foglalkoztatott munkavállalóiktól, köztük a diákoktól vettek búcsút, aminek következtében a diákfoglalkoztatás volumene a korábbinak a töredékére zuhant vissza. A Trenkwalder közelmúltban elvégzett, diákokat és munkáltató cégeket is megcélzó felméréseiből az derült ki, hogy a diákok 55 százaléka a járvány időszakában egyértelműen kevesebbet dolgozott, mint a járvány előtt, 20 százalékuk körülbelül ugyanannyit, csupán a maradék 25 százalék dolgozott többet ebben az időszakban. Utóbbiak elsősorban azt tudták kihasználni, hogy a korábban irodai környezetben zajló foglalkoztatás az online térbe költözött, az itteni munkavégzéshez és kapcsolattartáshoz pedig a leggyorsabban a diákok alkalmazkodtak. Az újranyitást követően, nyárra aztán felértékelődnek a rugalmas alkalmazási formák, így a diákmunka is, és az kitart egész évben.

Mert habár elsődlegesen még mindig a nyár számít a diákmunka fő szezonjának, ősszel sem áll meg az élet, és aki dolgozni szeretne felsőfokú tanulmányai mellett, annak szeptembertől is van lehetősége erre.

Számos ágazatban komoly munkaerőhiány van, amit az órabérek emelkedése is jelzett a nyár elején – hangsúlyozta Kott Zoltán, a MELÓ-DIÁK elnök-vezérigazgatója korábbi nyilatkozatában. A Pénzcentrumnak most nyilatkozók is egyetértettek abban, hogy aki szeretne dolgozni, az egészen biztosan ősszel is fog találni lehetőséget erre, főleg a legnagyobb egyetemvárosokban.

Az euDiákok Iskolaszövetkezetnél a rendezvények, gyorsétterem hálózatok országosan, kávézóláncok és futárszolgálatok továbbra is tárt karokkal várják a diákmunkaerőt. Gyakornoki pozíció (IT, bank szektor) akár nagyobb létszámban is elérhető - szeptember első hetében már körvonalazódik a diákok órarendje, ekkor már bátrabban mernek munkát vállalni. Ezenfelül a kiskereskedelemben kiemelt időszak ősszel a kuponnapokon a webshop, raktár és háttér logisztikai diákmunka.

Széles körű és változatos lehetőségekkel várja szeptembertől a diákokat a MADS Iskolaszövetkezet, számos gyakornoki lehetőséggel a pénzügy-, számvitel, HR, értékesítés, logisztika és informatika területén. Ezen felül elérhetőek lesznek kínálatukban ősszel is a gyorséttermi, promóciós, egyszerűbb irodai adminisztratív és alkalmi fizikai munkalehetőségek is azon diákok számára, akik még keresik az útjukat, de időközben szívesen szereznek munkatapasztalatot és pénzt.

Mennyit lehet keresni ma diákként?

Először is fontos minden érdeklődőnek tudnia, hogy a diákmunkára is ugyanúgy írásban kell szerződni, mint bármely más munkavégzés esetén, és

nem lehet a minimálbérnél kevesebbet fizetni, amely jelenleg bruttó 963 forint óránként.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jelenleg a kínált órabérek túlnyomó többsége a bruttó 1200 – 1400 forintos sávban mozog. Egyes, magasabb hozzáadott értéket igénylő pozíciók esetében, mint például az idegen nyelvtudás, pénzügyi-, számviteli-, HR-, logisztikai- vagy informatikai ismeretekkel, tanulmányokkal és munkatapasztalattal elérhető a bruttó 1500 – 4000 Ft/óra a díjazás.

Nyáron vagy ősszel?

Arra a kérdésre, hogy az őszi órabérek jellemzően magasabbak vagy alacsonyabbak a nyári órabéreknél, Virág Viktor a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja azt válaszolta

az elérhető órabérek a pozíciók túlnyomó többségében jellemzően nem fognak változni a nyár végét követően. Csökkenés biztosan nem várható szeptembertől, viszont növekedés igen, az alkalmi jellegű fizikai pozíciók esetében. Ez a mintázat több éve megfigyelhető, úgy gondoljuk, az idén sem lesz másképp.

Ősszel – iskola mellett – kevesebb munkát tudnak vállalni diákok munkát vállalni, ezért a nyári időszakban a több ledolgozott óraszám több bért is jelent, de ez nem az óradíjak függvénye, hanem a diákok ledolgozott munkaóra számának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem