20 °C Budapest
An engineering tutor speaking to his students during a seminar in a bright, modern lab at a university.

Félállásban is meg lehet keresni havi 320 ezret: rengeteg embert keresnek ősztől ezek a cégek

2021. augusztus 23. 05:55

Habár elsődlegesen a nyár számít a diákmunka fő szezonjának, ősszel sem áll meg az élet, szüksége van a gazdaságnak minden dolgos kézre, és aki dolgozni szeretne felsőfokú tanulmányai mellett, annak szeptembertől is van lehetősége erre. A  rendezvények, gyorsétterem hálózatok országosan, kávézóláncok és futárszolgálatok továbbra is tárt karokkal várják a diákmunkaerőt. 

A világjárvány kitörését követő hónapokban a cégek elsőként a rugalmas keretek között foglalkoztatott munkavállalóiktól, köztük a diákoktól vettek búcsút, aminek következtében a diákfoglalkoztatás volumene a korábbinak a töredékére zuhant vissza. A Trenkwalder közelmúltban elvégzett, diákokat és munkáltató cégeket is megcélzó felméréseiből az derült ki, hogy a diákok 55 százaléka a járvány időszakában egyértelműen kevesebbet dolgozott, mint a járvány előtt, 20 százalékuk körülbelül ugyanannyit, csupán a maradék 25 százalék dolgozott többet ebben az időszakban. Utóbbiak elsősorban azt tudták kihasználni, hogy a korábban irodai környezetben zajló foglalkoztatás az online térbe költözött, az itteni munkavégzéshez és kapcsolattartáshoz pedig a leggyorsabban a diákok alkalmazkodtak. Az újranyitást követően, nyárra aztán felértékelődnek a rugalmas alkalmazási formák, így a diákmunka is, és az kitart egész évben.

Mert habár elsődlegesen még mindig a nyár számít a diákmunka fő szezonjának, ősszel sem áll meg az élet, és aki dolgozni szeretne felsőfokú tanulmányai mellett, annak szeptembertől is van lehetősége erre.

Számos ágazatban komoly munkaerőhiány van, amit az órabérek emelkedése is jelzett a nyár elején – hangsúlyozta Kott Zoltán, a MELÓ-DIÁK elnök-vezérigazgatója korábbi nyilatkozatában. A Pénzcentrumnak most nyilatkozók is egyetértettek abban, hogy aki szeretne dolgozni, az egészen biztosan ősszel is fog találni lehetőséget erre, főleg a legnagyobb egyetemvárosokban.

Az euDiákok Iskolaszövetkezetnél a rendezvények, gyorsétterem hálózatok országosan, kávézóláncok és futárszolgálatok továbbra is tárt karokkal várják a diákmunkaerőt. Gyakornoki pozíció (IT, bank szektor) akár nagyobb létszámban is elérhető - szeptember első hetében már körvonalazódik a diákok órarendje, ekkor már bátrabban mernek munkát vállalni. Ezenfelül a kiskereskedelemben kiemelt időszak ősszel a kuponnapokon a webshop, raktár és háttér logisztikai diákmunka.

Széles körű és változatos lehetőségekkel várja szeptembertől a diákokat a MADS Iskolaszövetkezet, számos gyakornoki lehetőséggel a pénzügy-, számvitel, HR, értékesítés, logisztika és informatika területén. Ezen felül elérhetőek lesznek kínálatukban ősszel is a gyorséttermi, promóciós, egyszerűbb irodai adminisztratív és alkalmi fizikai munkalehetőségek is azon diákok számára, akik még keresik az útjukat, de időközben szívesen szereznek munkatapasztalatot és pénzt.

Mennyit lehet keresni ma diákként?

Először is fontos minden érdeklődőnek tudnia, hogy a diákmunkára is ugyanúgy írásban kell szerződni, mint bármely más munkavégzés esetén, és

nem lehet a minimálbérnél kevesebbet fizetni, amely jelenleg bruttó 963 forint óránként.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jelenleg a kínált órabérek túlnyomó többsége a bruttó 1200 – 1400 forintos sávban mozog. Egyes, magasabb hozzáadott értéket igénylő pozíciók esetében, mint például az idegen nyelvtudás, pénzügyi-, számviteli-, HR-, logisztikai- vagy informatikai ismeretekkel, tanulmányokkal és munkatapasztalattal elérhető a bruttó 1500 – 4000 Ft/óra a díjazás.

Nyáron vagy ősszel?

Arra a kérdésre, hogy az őszi órabérek jellemzően magasabbak vagy alacsonyabbak a nyári órabéreknél, Virág Viktor a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja azt válaszolta

az elérhető órabérek a pozíciók túlnyomó többségében jellemzően nem fognak változni a nyár végét követően. Csökkenés biztosan nem várható szeptembertől, viszont növekedés igen, az alkalmi jellegű fizikai pozíciók esetében. Ez a mintázat több éve megfigyelhető, úgy gondoljuk, az idén sem lesz másképp.

Ősszel – iskola mellett – kevesebb munkát tudnak vállalni diákok munkát vállalni, ezért a nyári időszakban a több ledolgozott óraszám több bért is jelent, de ez nem az óradíjak függvénye, hanem a diákok ledolgozott munkaóra számának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?