9 °C Budapest
Unemployed Businesswomen with cardboard paper box sitting in city and feeling worried and sad. She got fired of business downsizing from COVID-19

Téged is kiidegel a munkád? A legrosszabb stratégia dühből felmondani

2021. május 6. 16:46

Sok filmben láthattuk már ahogyan a szereplők dühösen felmondanak a munkahelyükön, majd bevágják maguk ögött az ajtót. Ez azonban a való életben nem ilyen egyszerű, bármilyen sokat is fantáziálunk rajta. Ehelyett érdemesebb szembenézni a valósággal: mutatjuk, hogyan irányítsd a dühödet produktív cselekvésbe, amely megszabadíthat a boldogtalanságot okozó munkától.

Rengeteg filmben, tévéműsorban láthattuk, hogy a szereplők hirtelen felindulásból felmondanak a munkahelyükön, mert annyi frusztrációt és sérelmet kellett elviselni a melóban. Olykor mindenki elgondolkodik rajta, hogy ugyanígy cselekszik, ilyenkor sürgősen változtatni kell a munkahelyi életünkön.

Ez annak a jele, hogy valami nincs rendben. A kellemetlenségünk, a dühünk, a haragunk olyan információ, amely jelzi számunkra, hogy valamilyen szükségletünk van, ami nem teljesül

- mondta Cicely Horsham-Brathwaite pszichológus a HuffPostnak. Szerinte bár csábító lehet a dühből felmondásról álmodozni, amikor a munka egy rémálom, de ez nem hasznos. Megakadályozhatja, hogy ténylegesen hasznos vagy a helyzetnek megfelelő dolgokat tegyünk - mondta Horsham-Brathwaite. Csapdában érzezhetjük magunkat, ahelyett, hogy a kiváltó okot, problémát néznénk, ami miatt a kilépésről fantáziálunk.

Ahelyett, hogy fantáziába menekülnél, mutatjuk, hogyan nézz szembe a valósággal, és hogyan irányítsd a dühödet produktív cselekvésbe, amely megszabadíthat a boldogtalanságot okozó munkától.

Ismerd meg a dühöd forrását.

Mielőtt a idegességedben kilépnél a melóból, Horsham-Brathwaite azt ajánlotta, hogy tarts önvizsgálatot, hogy pontosan mi okozza a dühödet. Néha ez az első lépés a legnehezebb: A tisztánlátás érdekében a szakértő azt javasolta, hogy naplózd a munkáddal kapcsolatos gondolataid és érzelmeid.

Beszélj másokkal a problémáidról

Mivel a düh elhomályosíthatja az ítélőképességünket, hasznos, lehet kívülállókkal is beszélni a munkahelyi problémákról, akik új szemszögből értékelhetik a problémáinkat.

Hasznos, ha vannakolyan emberek az életünkben, akik elmondják, hogy mit tartanak jogosnak a sérelmeink közül

- mondta Horsham-Brathwaite.

Lisa Orbé-Austin pszichológus és karrier coach szerint ezekhez a személyekhez nem csak panaszokkal lehet fordulni, hanem tanácsokat kérhetünk tőlük, mi lehet a legjobb stratégia a következő lépés előtt.

Hálózatépítés

A jobb lehetőségekért való hálózatépítés egy olyan proaktív lépés, amellyel megszabadulhatsz attól a munkától, ami ennyi bánatot okoz. De ne hagyd, hogy a jelenlegi állásod miatti düh határozza meg a karriertörténeted, amit másoknak mesélsz.

Nem szabad úgy network-ölni, hogy közben ócsárolod a helyet, ahol dolgozol, vagy a főnöködet. Ez egyszerűen nem hasznos, nem ad az embereknek képet arról, hogy milyen csapattag lennél egy új környezetben, vagy hogy nyugodtan ajánlanának-e téged egy HR-esnek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta Horsham-Brathwaite

Orbé-Austin azt is javasolta, hogy ha nagyon elborul az agyad a meló miatt, használd ki a munkahelyi juttatásokat, például az egészségügyi ellátást, és dolgozzátok fel az érzéseidet egy szakemberrel.

Gyakran, amikor annyira dühösek vagyunk, nem csinálunk mást, csak levezetjük a feszültséget. Ezért azt gondolom, nagyon fontos, hogy gondoskodj lelki egészségedről.

Tervezd meg a felmondási stratégiádat

Ami a filmekből és tévéműsorokból nem derül ki, hogy az azonnali felmondás akkor remek érzés lehet, de hosszú távú következményekkel járhat. Orbé-Austin is így mondott fel egy korábbi munkahelyén, de nem tanácsolja, hogy terv nélkül, tegyük ezt.

Olyan következményekkel járhat a szakmai hírnevedre nézve, amelyekre talán nem is gondolsz. Én akkoriban tisztában voltam ezekkel a következményekkel

- mondta. Ha mégis úgy döntesz, hogy azonnali hatállyal felmondasz, készülj fel arra, hogy a kollégák pletykálnak rólad. De várakozni sem érdemes, abban reménykedve, hogy majd jobb lesz a munkahelyi helyzeted. Előbb-utóbb olyan belső lehetőségek is adódhatnak, mint például egy új főnök vagy egy új csapathoz való csatlakozás, amelyek enyhítik a dühünket. Ha úgy érzed, hogy dühből felmondanál, akkor nagyobb önállóságot és irányítást akarsz kialakítani az életedben - mondta a szakértő.

Ehhez az kell, hogy olyan dolgokat tegyél, amelyekkel előrébb lépsz, és nem feltétlenül arra vársz, hogy valami jobbat találj

- összegezte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm