23 °C Budapest
Unemployed Businesswomen with cardboard paper box sitting in city and feeling worried and sad. She got fired of business downsizing from COVID-19

Téged is kiidegel a munkád? A legrosszabb stratégia dühből felmondani

2021. május 6. 16:46

Sok filmben láthattuk már ahogyan a szereplők dühösen felmondanak a munkahelyükön, majd bevágják maguk ögött az ajtót. Ez azonban a való életben nem ilyen egyszerű, bármilyen sokat is fantáziálunk rajta. Ehelyett érdemesebb szembenézni a valósággal: mutatjuk, hogyan irányítsd a dühödet produktív cselekvésbe, amely megszabadíthat a boldogtalanságot okozó munkától.

Rengeteg filmben, tévéműsorban láthattuk, hogy a szereplők hirtelen felindulásból felmondanak a munkahelyükön, mert annyi frusztrációt és sérelmet kellett elviselni a melóban. Olykor mindenki elgondolkodik rajta, hogy ugyanígy cselekszik, ilyenkor sürgősen változtatni kell a munkahelyi életünkön.

Ez annak a jele, hogy valami nincs rendben. A kellemetlenségünk, a dühünk, a haragunk olyan információ, amely jelzi számunkra, hogy valamilyen szükségletünk van, ami nem teljesül

- mondta Cicely Horsham-Brathwaite pszichológus a HuffPostnak. Szerinte bár csábító lehet a dühből felmondásról álmodozni, amikor a munka egy rémálom, de ez nem hasznos. Megakadályozhatja, hogy ténylegesen hasznos vagy a helyzetnek megfelelő dolgokat tegyünk - mondta Horsham-Brathwaite. Csapdában érzezhetjük magunkat, ahelyett, hogy a kiváltó okot, problémát néznénk, ami miatt a kilépésről fantáziálunk.

Ahelyett, hogy fantáziába menekülnél, mutatjuk, hogyan nézz szembe a valósággal, és hogyan irányítsd a dühödet produktív cselekvésbe, amely megszabadíthat a boldogtalanságot okozó munkától.

Ismerd meg a dühöd forrását.

Mielőtt a idegességedben kilépnél a melóból, Horsham-Brathwaite azt ajánlotta, hogy tarts önvizsgálatot, hogy pontosan mi okozza a dühödet. Néha ez az első lépés a legnehezebb: A tisztánlátás érdekében a szakértő azt javasolta, hogy naplózd a munkáddal kapcsolatos gondolataid és érzelmeid.

Beszélj másokkal a problémáidról

Mivel a düh elhomályosíthatja az ítélőképességünket, hasznos, lehet kívülállókkal is beszélni a munkahelyi problémákról, akik új szemszögből értékelhetik a problémáinkat.

Hasznos, ha vannakolyan emberek az életünkben, akik elmondják, hogy mit tartanak jogosnak a sérelmeink közül

- mondta Horsham-Brathwaite.

Lisa Orbé-Austin pszichológus és karrier coach szerint ezekhez a személyekhez nem csak panaszokkal lehet fordulni, hanem tanácsokat kérhetünk tőlük, mi lehet a legjobb stratégia a következő lépés előtt.

Hálózatépítés

A jobb lehetőségekért való hálózatépítés egy olyan proaktív lépés, amellyel megszabadulhatsz attól a munkától, ami ennyi bánatot okoz. De ne hagyd, hogy a jelenlegi állásod miatti düh határozza meg a karriertörténeted, amit másoknak mesélsz.

Nem szabad úgy network-ölni, hogy közben ócsárolod a helyet, ahol dolgozol, vagy a főnöködet. Ez egyszerűen nem hasznos, nem ad az embereknek képet arról, hogy milyen csapattag lennél egy új környezetben, vagy hogy nyugodtan ajánlanának-e téged egy HR-esnek

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- mondta Horsham-Brathwaite

Orbé-Austin azt is javasolta, hogy ha nagyon elborul az agyad a meló miatt, használd ki a munkahelyi juttatásokat, például az egészségügyi ellátást, és dolgozzátok fel az érzéseidet egy szakemberrel.

Gyakran, amikor annyira dühösek vagyunk, nem csinálunk mást, csak levezetjük a feszültséget. Ezért azt gondolom, nagyon fontos, hogy gondoskodj lelki egészségedről.

Tervezd meg a felmondási stratégiádat

Ami a filmekből és tévéműsorokból nem derül ki, hogy az azonnali felmondás akkor remek érzés lehet, de hosszú távú következményekkel járhat. Orbé-Austin is így mondott fel egy korábbi munkahelyén, de nem tanácsolja, hogy terv nélkül, tegyük ezt.

Olyan következményekkel járhat a szakmai hírnevedre nézve, amelyekre talán nem is gondolsz. Én akkoriban tisztában voltam ezekkel a következményekkel

- mondta. Ha mégis úgy döntesz, hogy azonnali hatállyal felmondasz, készülj fel arra, hogy a kollégák pletykálnak rólad. De várakozni sem érdemes, abban reménykedve, hogy majd jobb lesz a munkahelyi helyzeted. Előbb-utóbb olyan belső lehetőségek is adódhatnak, mint például egy új főnök vagy egy új csapathoz való csatlakozás, amelyek enyhítik a dühünket. Ha úgy érzed, hogy dühből felmondanál, akkor nagyobb önállóságot és irányítást akarsz kialakítani az életedben - mondta a szakértő.

Ehhez az kell, hogy olyan dolgokat tegyél, amelyekkel előrébb lépsz, és nem feltétlenül arra vársz, hogy valami jobbat találj

- összegezte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?