27 °C Budapest

Ehhez még egy világjárvány is kevés: nincs az a pénz, hogy a magyarok közmunkásnak álljanak

2021. január 26. 16:48

Hiába emelkedett jelentősen a munkanélküliségi ráta 2020-ban a járvány hatására, a közfoglalkoztatottak száma tovább csökkent. Hiába lenne tehát több ezer ember számára, akik régóta vannak munka nélkül, bevételi lehetőség a közmunka, mégsem vált a korábbi éveknél vonzóbb alternatívává a tavalyi rendkívüli évben sem. Ennek hátterében főként a befagyasztott alacsony bérezés állhat.

Hétfőn megszületett a megállapodás a 2021-es éves minimálbér és garantált bérminimum mértékéről, amelyet hosszas egyeztetés előzött meg. A munkaadói oldal múlt év végén még nem akart engedni a 3%-os javaslatból, míg a munkavállalói oldal 5-6%-ot remélt. A végső döntés értelmében 4%-kal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum Magyarországon februártól, ami bruttó 167 400 forintot, illetve 219 000 forintot jelent.

Az egyeztetések során nagy hangsúlyt kapott, hogy a koronavírus világjárvány következtében bekövetkezett élelmiszerdrágulás éppen a kevés bérből élőknek jelenti a legnagyobb terhet. Ez azonban nem csak a minimálbér szintjén keresőket érinti, hanem a kisnyugdíjasokat és a közmunkásokat is, ugyanis a közfoglalkoztatott bérek függetlenek az éves minimálbér emeléstől. Az összegeket rendeletben határozták meg, amelyen 2017 óta nem változtattak.

A 170/2011. rendeleta közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér megállapításáról a teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatott részére bruttó 81 530 forintot állapít meg havi szinten, középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén pedig bruttó 106 555 forintot. (A munkavezetőknek pedig 89 705, illetve végzettséget igénylő munkakör esetén117 245 forintot.) Ez a rendelet 2017 óta hatályos, azóta nem változott.

2020. szeptember 27-én Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorában beszélt a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezeléséről, amellyel kapcsolatban hagsúlyozta, hogy "a gazdaságot illetően a beruházás-fejlesztés van fókuszban, további lehetőség, hogy az állam vegyen fel dolgozókat, harmadikként pedig marad a közmunka, amelyben muszáj lesz béreket emelni jövőre". Azonban a közmunkásbérek emelése egyelőre nem került terítékre, hiába zajlottak heves egyeztetések a minimálbérről.

A közfoglalkoztatottak bruttó átlagkeresete a KSH legutolsó, októberi adatai szerint 81 147 forint volt, a nettó pedig 53 963 forint (a tavalyi évi 10 havi átlag is 54470 forint). Látható, hogy mivel a közfoglalkozatottak rendeletben meghatározott bére 2017 óta nem emelkedett, egy olyan rendkívüli helyzetben sem teszi vonzóvá ezt a foglalkoztatási formát a munka nélkül maradtak számára, mint amilyen a jelenlegi. 2019 októberéhez viszonyítva a közfoglalkoztatottak száma még 7,8 százalékkal csökkent is:

Mindeközben hiába emelkedett jelentősen a munkanélküliségi ráta a járvány miatt, azonban a közfoglalkoztatás mégsem nőtt, sőt csökkent. Ezek szerint hiába vesztették el rengetegen az állásukat, és járt le a három hónapos álláskeresési járadékuk, mégsem váltak közfoglalkoztatottakká:

Ebben azonban nem csak aza alacsony bérezésnek lehet szerepe, amely 2017 óta az inflációt sem követi. A kormány kifejezett célja az elmúlt években a közfoglalkoztatottság csökkentése, és a foglalkoztatottság növelése. A járvány első hulláma alatt még annyi közmunkás állást sem nyitottak meg, mint a korábbi időszakokban, pedig éppen azt lehetne hinni, hogy ilyen rendkívüli helyzetben ez - még ha csekély mértékben is - segítséget nyújthat azok számára, akiknek semmilyen bevétele nincs, és olyan szektorból váltak munkanélkülivé, amelyet nagy mértékben sújtott a járvány.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azonban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havi jelentéseinek adatai szerint 2020 márciusában több mint 92 ezer új államilag támogatott munkahely jött létre - az előző évinél mintegy 14 ezerrel kevesebb. Áprilisban 9300, májusban pedig 10 400 közmunka-lehetőség nyílt meg, tehát a három hónapban összesen 112 ezer ilyen elhelyezkedési lehetőség adódott (míg 2019 azonos időszakában 135 ezer). Természetesen, aki az első hullámban veszítette el a munkáját, még nem csaphatott le egyébként sem ezekre a lehetőségekre, hiszen előbb az álláskeresési járadék jogosultsági időszaknak kellett lejárnia. Viszont a fenti grafikonokról az olvasható le, hogy a munkanélküliek száma magas maradt, a közfoglalkoztatottaké szintén csökkent.

További háttérokként kell említeni, hogy a közfolgalkoztatottakat jellemzően kölcsönzött munkaerőként alkalmazták a cégek, és ahogy arról lapunk is beszámolt: a járvány kezdetén őket érintette legelőször és drasztikusan a kirúgási hullám. Hiszen a kölcsönzött dolgozótól, diákmunkástól könnyebb "megszabadulnia" egy cégnek.

Több mint a semmi?

Bár eddig is kérdéses volt, mire elég a közmunka-bér - az a nettó 54 ezer forint - amikor egy nemrég megjelent kutatás szerint csak az alapélelmiszerekre fordított nagybevásárlás 25 ezer forintos kiadást jelent, és akkor lakhatásról, rezsiről, egyéb költségekről még nem is beszéltünk. Ráadásul a kormány szándéka, hogy kiterelje a dolgozókat a közfoglalkoztatásból szintén abba az irányba viszi a mutatókat, hogy csökken a közmunkások száma, hiszen kevesebb az ilyen álláshely, továbbá az önkormányzatok, akik a legfőbb foglalkoztatók, szintén megszorultak a járvány következtében.

Az az elv pedig, hogy az álláskeresők könnyebben tudnak visszatérni a közfoglalkoztatásból a munkaerőpiacra, az elmúlt 10 év során nem igazolódott be teljesen, hiszen jellemzően a munkahelyekben szűkölködő országrészekben esély sincs visszatérni, megtakarítást pedig egy esetleges lakóhelyváltáshoz nehezen lehet képezni az alacsony összegből. A közmunka-program lassú hanyatlása - tudatos leépítése - viszont azt eredményezi, hogy az a 80-90 ezer ember, aki "ottragadt" mint közmunkás, végzetesen elszegényedik, ha az infláció így elszabadul.

Ahogy a minimálbér emelés mértéke nem követi az átlegbérek emelkedésének ütemét - ezáltal a minimálbérhez kötött juttatások, önkormányzati szociális támogatások sem, a közmunkásbér évek óta változatlan, az öregségi nyugdíjminimum, amin szintén sokféle támogatás alapul, 2008 óta 28 500 forint, úgy nyílik az olló a leszakadó legszegényebb réteg és a többi jövedelmi osztály között. A nyugdíjemelés százalékos számítási módja szintén csak a szakadékot mélyíti: a kis ellátásból élők egyre inkább elszegényednek. A járvány hatására pedig nem csak Magyarországon, hanem világszinten is még nagyobb problémát fog okozni a szegény és gazdagabb rétegek között tátongó jövedelmi szakadék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm