21 °C Budapest
Már több mint félmillió magyar választotta ezt az adóformát: nem véletlenül

Már több mint félmillió magyar választotta ezt az adóformát: nem véletlenül

2020. február 19. 18:02

Már több mint 530 ezer egyéni vállalkozás működik Magyarországon, ezzel 16 év után újra több az egyéni vállalkozó, mint a társas vállalkozás hazánkban.

Közel 88 ezer új egyéni vállalkozás indult az elmúlt egy évben, amely minden idők legtöbb új induló egyéni vállalkozója. A magas indulási számnak köszönhetően 530 ezer felé kúszott az összesített egyéni vállalkozás számláló, ami szintén minden idők legmagasabb hazai értéke. "Az elmúlt években évről évre egyre populárisabb az egyéni vállalkozási forma, viszont az igazi mérföldkő az, hogy már a társas vállalkozások számát is meghaladta az egyéni vállalkozás számláló" - kezdi elemzését Pertics Richárd, az Opten elemzője.

A vállalkozási forma népszerűsége alapvetően három tényezőre vezethető vissza. A cégjogi környezet konszolidációjának köszönhetően - amely számos szigorítást vezetett be a cégalapítás területén a 2010-es évek elején - a társas vállalkozások jóval átláthatóbbak lettek, és a felelősségi körök is letisztultak. A társas vállalkozás alapítása felelősségteljesebb és összetettebb lett, mint az évezred elején volt. Ennek köszönhetően a társas vállalkozások népszerűsége valamelyest visszaesett az új vállalkozók körében. Ezzel párhuzamosan az egyéni vállalkozás indítása pedig egyre egyszerűbb lett, 

a KATA adózási forma belépése pedig komoly lökést adott az egyéni vállalkozóknak. A KATA feltételeinek egyre kedvezőbbé tétele évről évre egyre magasabb induló egyéni vállalkozás számot generált.

A harmadik tényező pedig már a generációkban keresendő. Jelenleg mind a vállalkozások, mind az alkalmazottak körében az 1960-1979 között született X generáció tagjai vannak a legtöbben, de az újonnan induló vállalkozások körében már az Y és a Z generáció tagjai egyre erősebbek. "A fiatal generációk számára már egyre természetesebb a vállalkozói lét, hiszen ők már nyitottabb világban nőttek fel, mint szüleik" -mondja az Opten elemzője. Ehhez hozzájárul, hogy a fiatalok általános szkepticizmussal állnak a majd időskorukban várható nyugdíjaikkal kapcsolatban, ami szintén nem az alkalmazotti életforma felé tereli őket.

Sajnos az induló egyéni vállalkozások száma mellet magas a törölt egyéni vállalkozók száma is, évente a teljes bázis 10 százaléka törlésre kerül, amely magasabb a társas vállalkozásnál meglévő törlési aránynál is. Ennek vélhetően az is az oka, hogy sokan eleve nem tervezik hosszú távra az egyéni vállalkozást, valamint viszonylag könnyen lehet megszüntetni és új vállalkozást is indítani ebben a vállalkozási formában.
Az egyéni vállalkozási forma kétségtelenül segíthet az induló vállalkozóknak, ugyanakkor ilyen magas számban már a negatívumok is megjelennek makrogazdasági szinten. Az eleve elaprózódott cégstruktúrának, tőkeellátottságnak nem feltétlen tesz jót a sok egyéni vállalkozó. Továbbá a legújabb jelenségek között említendő, hogy a KATA-s vállalkozási formát egyes nagyobb vállalkozások a munkaviszony kiváltására használják, nem teljesen szabályos módon. A jelenségre már a NAV is felfigyelt, így várhatóak ellenőrzések e tekintetben 2020-ban is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magas egyéni vállalkozási számhoz fontos hozzátenni, hogy rendkívül sok egyéni vállalkozó szünetelteti a tevékenységét. Jelenleg 80 ezer szüneteltett tevékenységű egyéni vállalkozót tart nyilván az Opten. A magas törlési szám mellet ez szintén azt jelzi, hogy a magánszemélyek jelentős része csak átmeneti ideig, vagy csak időnként használja ezt a vállalkozási formát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?