14 °C Budapest

Durva így összegezve: 90 ezer órát töltünk a munkahelyünkön

2019. május 12. 20:00

Egész életünk során mintegy 90 ezer órát töltünk a munkahelyünkön, ami már önmagában megmagyarázza azt, hogy miért kell arra törekedni, hogy a legmegfelelőbb környezetben töltsük el ezt a rengeteg órát. A fizikai, a kulturális és a környezeti tényezők azok, amelyek a leginkább befolyásolhatják a közérzetünket ezért a munaadóknak ezekre érdemes odafigyelni, ha meg akarják tartani a legjobb kollégákat - hangzott el az FM & Office konferencia egyik előadásán.

Jelen időszakban a munkaadók nem engedhetik meg maguknak, hogy vállat vonjanak a dolgozók igényeire, ha jó szakembert szeretnének a cégnél tudni, oda kell figyelniük az alkalmazottak elégedettségére. Szabó Viktória, Munka- és szervezetpszichológus, Coaching Team Kft. az előadásában azokra a legfontosabb tényezőkre hívta fel a figyelmet, amelyekkel hosszú távon is megtarthatóak a jó munkatársak.

A fizikai, kulturális és a környezeti tényezők

Külföldön nem ritka, hogy a munkavállalók behozhatnak bárkit az irodában. Akár barátot, vagy egy ismerőst. Ez egy nagyon jó mutató arra, hogy a munkavállaló büszke arra a helyre, ahol dolgozik. Ehhez természetesen a technikai háttért is meg kell teremteni, például a beléptető rendszert ennek megfelelően kell kialakítani. Az ottani dolgozó, így sokkal kellemesebben érezheti magát, miközben a cég egyfajta reklámot kap ezáltal, és még az is lehet, hogy az odalátogató ismerős lesz az egyik új munkatárs

- mondta el Szabó Viktória.

A fizikai környezetnek az egyik fontos része a változatos térhasználat, vagyis, hogy legyenek hangszigetelt terek az irodában, ahol lehet telefonálni, legyen csendszoba, ahol lehet koncentrálni, illetve legyen közösségi tér is, amiről korábban sok cég úgy gondolkozott, hogy elvonja a dolgozók figyelmét a munkáról. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy általában már az 5. percben a munkáról kezdenek el beszélgetni a dolgozók ezeken a közös területeken.

A technológiai környezet megfelelő minősége szinte már alapelvárás, de a munka során használt eszközökön túl is vannak olyan módszerek, amivel kellemesebben érezhetik magukat a dolgozók. Két elvre kell odafigyelni: mindenkinek elérhető legyen (pl. ha a gyakornok nem kap mindenre ugyanolyan jogot, miért akarna ott maradni) a másik, hogy a felhasználói igényeknek megfelelő legyen.

A kulturális tényezőknél több mindent is fel lehet sorolni, ami hozzájárul ahhoz, hogy az adott cég felé elkötelezett legyen a munkavállaló. Az egyik ilyen az értékteremtés, vagyis egy olyan cél biztosítása a dolgozónak, ami miatt fontosnak érezheti magát. Az állásinterjúk sokszor már nem arról szólnak, hogy megkérdezik a jelentkezőt, hogy miért őt vegyék fel, sokkal inkább arról, hogy az adott céget miért érdemes választani. A szakértő példaként egy gyártósoron dolgozó munkásokkal megtörtént motivációs eseményt hozott fel példaként:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan lehet motiválni azokat a dolgozókat, akik egész nap fecskendőket raknak össze? Úgy, hogy elvisszük őket egy kórházba és megmutatjuk nekik, hogy az a tárgy, amit ők raknak össze akár életet is menthet.

Egy mentorként viselkedő vezető, a megbecsülés és a továbbképzések

Szintén a kulturális tényezők közé tartozik, hogy a vezető segíti-e a csoportját a fejlődésben, mentorként, vagy egyfajta coachként viselkedik. A megbecsülés kapcsán a szakértő hozzátette, hogy ideje lenne túllépni azon a berögződésen, hogy megbecsülni, csak fizetéssel lehet, ugyanis egy szint után már nem az fog számítani, hogy 10 ezer forinttal magasabb fizetés kap a dolgozó, hanem az, hogy melyik munkahelyen becsülik meg jobban. Ha például nem kérik ki a véleményét, nem hallgatják meg, akkor az szintén azt erősíti, hogy nincs megbecsülve azon a helyen, ahol dolgozik. A vezetők sokszor tartanak tőle, hogy a továbbképzések után a dolgozók egyszerűen otthagyják a vállalatot, bezsákolva az extra tudást, vagy szakképesítést. Ez egyfajta bizalmi faktor, ami nélkül nem tud jól működni egy szervezet.

Végül a dolgozók egészsége is egy fontos szempont, a szervezetek valamilyen szinten felelősséggel tartoznak a dolgozóik egészségi állapotáért. Egyre gyakoribbá kezd válni itthon is, hogy van konditerem, vagy masszázs az irodában, de ezek mellett hiába tűnik banális dolognak, elengedhetetlen az elégedettséghez a megfelelő minőségű étterem, a kínált ételek és a kávé is. Összességében tehát ez a három tényező - kulturális, fizikai, környezeti - foglalja össze, hogy mitől érzik jól magukat a munkavállalók. Amikor egy munkahelyen ezek együttesen megvannak, akkor már csak az a veszély maradt, hogy a dolgozók számára annyira kényelmessé válik az iroda, és annyi mindent el tudnak bent intézni, ott maradnak a délutáni edzésre, vagy az esti eseményekre, hogy szinte az egész életüket ott töltik, és nem "csak" azt a 90 ezer órát.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem