16 °C Budapest

Tágul a bérolló: már 90 ezer a különbség boltos és boltos között

2019. április 1. 12:01

Az illatszeres boltos járt megint a legjobban, 274 ezer forinttal, a januári béreket nézve. A zöldséges bolti eladók 180 ezres hó végi borítékot tapogathattak, így tekintélyes is a bérolló, 90 ezer forint felett jár. Feljebb kapaszkodtak az élelmiszerboltok, összecsúszott a híradástechnikai bolt és a webáruház. És van még bér 200 ezer alatt.

A boltos világban is folytatódott a bérek nagy menetelése (bérek alatt most is a havi bruttó átlagkereseteket értjük). 2019 januárjában újabb 30 ezer forinttal kellett a boltos béreket emelni. 2016-2019 között együtt nézve az időszakot 90 ezer forint, összesen 50% körüli volt a béremelések nagysága, sokkal több, mint a kiskereskedelmi forgalom növekedése - írta a blokkk.com szakportál.

A kötelező minimálbérek 8 százalékkal emelkedtek 2019-ben, a boltos bérek viszont ennél nagyobb léptékben nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest, a kiskereskedelem egészét, és ezen belül viszont a fizikai dolgozók (eladók, pénztárosok, árufeltöltők) körében egyaránt 12-13 százalék közötti mértékben. De hát a boltos világ is tarka, így jókora különbségek vannak a bérekben, attól függően, mit árul a bolt.

Több tízezres a különbség

Voltak persze jókora különbségek is az év eleji  boltos béremelés mértékeiben, hiszen például a a könyvesboltban, illatszerboltban és a benzinkúton 40 ezer forint feletti összeggel híztak a hó végi borítékok. Ezzel szemben a pékárus és a halasbolt eladója csak 9-9 ezer forinttal többet tudott összeszámolni béremelésben 2019 januárjában, a zöldséges bolt eladója pedig kétezer forintnál már meg is állhatott.

A legjobban és a legrosszabbul fizető boltok közötti bérolló 91 ezer forint volt év elején.

Az illatszerbolt eladóját az iparcikkes vegyesbolt és az élelmiszerbolt követi, de persze itt a nagyláncokra kell gondolni, azok húzták fel a béreket. Hiába, ha kell a munkaerő, pénz nélkül nem megy. Az élelmiszerek drágulásában ez is benne van. Közben pedig hátrébb csúszott a sorban az autókereskedés, amiben nem csak a szalon, hanem a használt kereskedés is benne van.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Összecsúszott a híradástechnika és a web, ami nem véletlen, hiszen a webáruházak legtekintélyesebb termékköre a műszaki cikk. És hogy nincsenek az élen, annak az oka egyebek mellett az is lehet, hogy brutális a verseny, a nagy webáruházak egy része veszteségbe hajszolja magát az akciózással, ami mellett a béreket is kordában kell tartani.

A boltok többsége azért 200 ezert forint felett fizeti eladóit, de az eladóhelyek ötöde még mindig 200 ezer forint alatt jár a bérekben. És a boltos bérrangsor második felében jobbára a kisboltok mozognak, ami egyértelműen jelzi, hogy a kisboltok csak kisebb béreket tudnak adni eladóiknak. Ráadásul a béremelések is kisebbek a kisboltok körében, ami egyidejűleg leszakadásukat is jelenti a bérversenyben, mivel az eladókért ugyan úgy kell versenyezni a munkaerőhiány közepette, mint a vásárlókért: csak éppen fordítva a számokat nézve, a vásárlónak kicsi ár, az eladónak nagy bér kellene. De hát a végén az eladó rendel és fizet, a boltosnak abból kell kijönnie.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem