14 °C Budapest

Súlyos: ennyi magyar szabadult meg gyűlölt nevétől az elmúlt években

2019. március 13. 05:41

Magyarországon majd 5 év leforgása alatt több mint 20 ezer személy kérelmezte az erre kijelölt szervnél nevének megváltoztatását. Egyre többen vannak ráadásul azok is, akik első névváltoztatásuk után újabbra adnák a fejüket, nem törődve a horribilis költségekkel. Amik mellett ráadásul szoros szabályoknak is meg kell felelniük a kérelmezőknek. Ezeket vettük a sorra az erre kijelölt hivatalos szerv segítségével.

"A név kötelez" - tartja a mondás, ezzel szemben évente több ezren vannak Magyarországon, akik névváltoztatási kérelmet adnak be az illetékes hatóságnak. Ennek az eljárásnak két fajtája ismeretes hazánkban, az egyik a születési név megváltoztatása, a másik pedig házassági névváltoztatás. Fontos tisztázni, hogy a házassági névváltoztatás itt nem a házasságkötéskor történő névfelvételt jelenti, hanem éppen ellenkezőleg azt, amikor a házastársak elválnak, és valamelyikőjük meg szeretné változtatni a házasságkötéskor felvett nevét. Ez utóbbi egyébként jóval olcsóbb eljárás, mint a születési névnek a megváltoztatása, de erről majd később. Először lássuk a számokat.

Rengeteg embert érint

Hazánkban, a 2010. évi I. törvény 49. paragrafusának értelmében magyar állampolgár születési családi és utónevének megváltoztatását az anyakönyvi szerv (Budapest Főváros Kormányhivatala) engedélyezheti.

Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) 2014-ben 3770, 2015-ben 3640, 2016-ban 4625, 2017-ben 4780, 2018 első három negyedévében 5435 névváltoztatási kérelmet bírált el

- közölte a Pénzcentrummal a BFKH. Amint az látható a benyújtott kérelmek száma évről-évre nő, nem is kevéssel. 2018 első három negyedévében ugyanis majd 2 000-el több benyújtott kérelem érkezett az illetékes kormányhivatalhoz, mint 2014-ben összesen.

Nem marad a családban

A temérdek névváltoztatás okán kíváncsiak voltunk, hogy mi a leggyakoribb indok, ami miatt valaki nevet szeretne változtatni. A BFKH szerint, bár a névváltoztatási eljárásban törvényi előírás a névváltoztatási kérelmekhez kapcsolódó indokolások, a kormányhivatal ezeket statisztikai célzattal nem tárolja, tehát indoklási nyilvántartás nincs. Ennek ellenére a BFKH szerkesztőségünknek eljutatott válaszaiból általánosságban elmondható, hogy a névváltoztatás okai sokrétűek lehetnek, és a főbb indokok között szerepelhet:

  • a vér szerinti családtagok között megromlott viszony; 
  • a nevelőszülők nevének felvétele, 
  • vallási és egyéb meggyőződésből történő névváltoztatás;
  • a szülők által választott utónév megváltoztatása;
  • esetleg külföldi munkavállalás, letelepedés céljából kérelmeznek elsősorban magyar hagyományoktól eltérő hangzású nevet,
  • de lehet ennek fordítottja is: Magyarországra települt magyar állampolgárok esetében.

Az indoklásokkal kapcsolatba a BFKH azt is közölte lapunkkal, hogy "nincsen "jó" vagy "rossz" indoklás, hiszen az elbírálás szempontjából a választott név képezi a vizsgálat tárgyát, amely nem lehet a magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, történelmi név, régies írásmóddal írott név, továbbá nem sértheti mások személyiségi jogait.

Elbíráláskor a hivatal természetesen figyelembe veszi a kérelmező által benyújtott indoklást is, és minden egyéb, kapcsolódó okiratot is, amely esetleg méltányosságra adhat okot a főszabálytól eltérő nevek tekintetében."

Ez bizony drága lesz

Ahogy azt a bevezetőnkben is írtuk, a BFKH hivatalos tájékoztatása szerint a névváltoztatási eljárásnak két fajtája ismert. Egyik a születési név megváltoztatása, a másik a házassági név megváltoztatása.

Legyek inkább Buja Zeusz

A születési név megváltoztatásának amellett, hogy rengeteg dolognak kell megfelelni bizony költsége is van.

Az eljárás illetéke 10 000 forint, ami a megváltoztatott név ismételt megváltoztatására irányuló kérelem esetén már 50 000 forint.

Ezt a kérelmen illetékbélyeg, külföldön pedig konzuli díj formájában kell leróni. Fontos megjegyezni, hogy névváltoztatási kérelmek esetében nem kell külön eljárási illetéket fizetni, ha a névváltoztatás hatálya kiterjed a kérelmező házastársa házassági nevére és/vagy a kiskorú gyermek születési családi nevére.

Ahogy az látható, az ismételt, már megváltoztatott névről történő változtatási kérelem ötször annyiba kerül (és az első névváltoztatást követően 5 éves időkorlátja is van), mint az első, ezért kíváncsiak voltunk, mennyien lehetnek azok, akiknek nem volt elég egyszer váltaniuk:

2014-től 2018 harmadik negyedévéig terjedő időszakban az esetek 3,2 százalékában fordult elő ismételt névváltoztatási kérés az ügyfelek részéről, ami emelkedő tendenciát mutat

- válaszolta lapunknak a BKFH. Ha utánaszámolunk, mindez azt jelenti, hogy 2014-től 2018 utolsó negyedévéig az országban összesen történt 22 250 névváltoztatási kérelem, aminek a 3,2 százaléka 712 ilyen embert jelent. Ők nem voltak restek 

összesen 35 600 000 forintnyi illetéket kifizetni azért, hogy minimum másodjára is megváltoztassák a nevüket.

Ebből kiindulva kíváncsiak voltunk arra is, hogy vannak-e esetleg olyanok, akik nemhogy másodjára, de harmadjára vagy kitudja hanyadszorra is belevágnak a névváltozásba. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Arra vonatkozóan, hogy az ismételt kérelmet benyújtó személyek közül hányan kérelmezték az öt éves időkorlát lejárta előtt vagy után az újabb névváltoztatást, a kormányhivatal nem gyűjt adatot

- tudtuk meg a BFKH-tól. A születési név megváltoztatásáról a magas illetéki díj megfizetése mellett fontos még tudni azt is, hogy:

  • magyar hagyományoktól eltérő hangzású,magyartalanul képzett név, történelmi név, régies írásmóddal írott családi név felvételét - különös méltánylást érdemlő körülmények kivételével - nem lehet engedélyezni;
  • Különös méltánylást érdemlő körülményként értékelhető többek között, ha az ügyfél bármely egyenes ági felmenője által viselt családi név felvételének engedélyezését kérelmezi és igazolható a felmenő és a kérelmező közötti családi kapcsolat (családfa felállítás) vagy a kérelmező külföldön hivatalosan nevet változtatott és a külföldi névváltoztatás tényét okirattal tudja igazolni;
  • Kiskorú gyermek családi és utónevének megváltoztatását törvényes képviselője kérheti. Kiskorú gyermek névváltoztatásához mindkét szülő hozzájárulása szükséges, kivéve, ha a gyermek sorsát érintő lényeges kérdések közé tartozó névváltoztatás tekintetében a szülői felügyeleti jogot kizárólag a kérelmet benyújtó szülő gyakorolja;
  • Ha a gyermek a 14. életévét betöltötte a névváltoztatás a gyermek hozzájárulására is szükség van;
  • A szülő családi nevének megváltozását a kiskorú gyermek születési anyakönyvi bejegyzésébe akkor is fel kell jegyezni, ha a szülő nem kérte a névváltoztatás hatályának a kiskorú gyermekre történő kiterjesztését vagy a gyermek nem a névváltoztatással érintett szülő születési családi nevét viseli.

Mindezek mellett fontos még azt is megjegyezni, hogy a névváltoztatás engedélyezése nem sértheti a kérelmező közvetlen környezetében élő személyek (kivételt képez, ha a kérelem az egyenes ági felmenő családi nevének felvételére irányul) névviseléshez való jogát. Ha a kérelem egy konkrét személy nevének a felvételére irányul (pl. nevelőszülő) az érintett személynek a névváltoztatásához hozzá kell járulnia.

Rózsák háborúja

A születési név megváltoztatása mellett a házassági név is megváltoztatható. A házassági név módosításától meg kell különböztetnünk a házassági név megváltoztatására irányuló eljárást. Ennek során az anyakönyvi szerv a házastársa nevét viselő személy házassági nevét kérelemre megváltoztathatja, ha a kérelmező

  • házassága megszűnt, és
  • személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvánnyal vagy a személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapiratával igazolható, hogy volt házastársa nevét a kért formában használta.

A házassági név megváltoztatása iránti kérelmet az e célra rendszeresített nyomtatványon, személyesen kell benyújtani bármely polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjénél, külföldön élő magyar állampolgár a kérelmét az illetékes hivatásos konzuli tisztviselőnél is előterjesztheti.

A házassági névváltoztatás - ellentétben a születési névváltoztatással - illetékmentes eljárás.

Külön elbírálás alá esnek transzszexuális személyek is, ugyanis az ő nem-változásának jogi elismerésére irányuló eljárásuk nem névváltoztatási eljárás, az új nemnek megfelelő utónév bejegyzését tehát nem terheli a névváltoztatási eljárás 10 000 forintos illetéke.

Rejtett költségek

A névváltoztatás ténye után felmerül a kérdés, mennyibe fog kerülni az összes hivatalos iratunk cseréje. A BFKH tájékoztatása szerint az "állandó személyazonosító igazolvány és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány vonatkozásában a hatályos jogszabályok értelmében évente egy alkalommal vehető igénybe illetékmentes eljárás". A két legfontosabb iratunk cseréjéért tehát nem kell fizetnünk.

Ezen felül a családi állapot változásból (házasságkötés) eredő személyazonosító igazolvány igénylése minden esetben ingyenes. Az útlevél és a vezetői engedély kiadására irányuló eljárás abban az esetben illetékmentes, ha az eljárás családi állapot változásból eredő névváltozás miatt indul.

Abban az esetben viszont, ha az útlevél és a vezetői engedély kiadására irányuló eljárások nem családi állapot változásból eredő névváltozás miatt indultak, az eljárásokért illetéket kell fizetni, 

  • amely útlevél esetében 7500 forint; 10 évre igényelt magánútlevél esetén 14 000 forint;
  • vezetői engedély esetén 4000 forint, 

azonban a hatóság külön jogszabály alapján ezekben az esetekben is engedélyezheti az ügyfél illetékfizetésre vonatkozó teljes vagy részleges költségmentességét.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem