16 °C Budapest

A munkakörök közel fele megy a levesbe: mutatjuk, kiknek van félnivalójuk

2019. február 5. 15:01

Vajon kell-e félnünk a küszöbön álló változásoktól, a technológia hihetetlen ütemű fejlődésétől, vagy léteznek olyan mindenki számára elérhető módszerek, melyek segítségével az előnyünkre fordíthatjuk ezeket a folyamatokat és személy szerint is profitálhatunk belőlük. A jövő HR kérdéseire is keresi a választ az SAP The Future of Work Now konferenciája, melyre a Pénzcentrum is meghívást kapott. Betekinthettünk az átalakulás folyamatába és jövőjébe egyaránt.

Sokkal emberibbé lehet és is kell tenni a cégeket a technológia segítségéve, hiszen ma már jellemzően nem vállalatokat építünk, hanem szervezet - kezdődött el az SAP The Future of Work Now konferenciája Dr. Steve Hunt előadásával, aki a globális HR szakma Mérő Lászlója, és arra tette fel az életét, hogy kikutassa, mitől válnak elkötelezetté a dolgozók, hogyan lehet növelni a produktivitást.

Dr. Steve Hunt Fotó: Adrián Zoltán/SAP

A mesterséges intelligencia, melyről mostanában annyi szó esik a HR kapcsán, talán nem feltétlenül a legtalálóbb elnevezés, hiszen a gépek nem gondolkodnak, nem is intelligensek - bonyolult matematikai képletekkel számolnak, de hiányzik belőlük az emberi: a kreativitás, az érzékenység és a szociális képességek. Valakinek be kell programoznia őket, és az csakis ember lehet.  Éppen ezért senkinek nem kell félnie, hogy a technológia egyszer majd elveszi a munkáját, mivel az soha nem lehet emberibb, mint az ember.

Habár a jelenlegi munkakörök 47 százaléka meg fog szűnni a közeljövőben a mesterséges intelligencia miatt az USA-ban, ám ugyanez újakat is fog létrehozni, melyekbe bele kell tanulnunk.

Ahhoz azonban, hogy tényleg biztonságban érezhessük magunkat a munkahelyünkön és a saját életünkben egyaránt, egy dolgot meg kell értenünk: az élethosszig tartó tanulás ma már nem csak egy lehetőség, hanem létszükség.

Talán erősnek hat ma még a megfogalmazás, de 2019-ben azért dolgozunk, hogy minél többet tanulhassunk, és így megfelelően tudjunk alkalmazkodni az éppen zajló hihetetlen gyorsan végbemenő és visszafordíthatatlan változásokhoz.

Egy vállalat sikere mostantól kezdve azon áll, vagy bukik, hogy képesek-e olyan környezetet kialakítani, amelyben végbe mehet változás, képes-e tanuló szervezetté válni. Ezen kívül a jelen és a jövő menedzsereinek, vezetőinek alapvetően három dologra kell összpontosítaniuk annak érdekében, hogy vállalatuk minél tovább sikeresen fennmaradhasson:

  • Legfontosabb feladata, hogy értelmes célokat tűzzön a munkavállalói elé: meg kell érteniük , mi az, amiért nap mint nap küzdenek.
  • Fontos az érzés, hogy csoporthoz tartoznak ( mivel alapvetően az ember szociális lény), akikkel közösek ezek a célok és együtt küzdenek értük.
  • De elengedhetetlen az is, hogy biztonságban érezzék magukat és családjukat. Érezze a munkavállaló, hogy nem csak támogatják, de gondoskodnak is róla.

Kreativitás, játékosság nyitottság

A tanuláson kívül azonban más képességekre is szüksége lesz még a jövő munkavállalójának, melyeket azonban nem lehet megtanulni, pontosabban nem úgy, mint azt elsőre gondolnánk - tudtuk meg Dirk Dobiey előadásából, aki az Age of Artists egyik alapítója. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy a műalkotások természete, a művészi gondolkodás hogyan segítheti a vállalatokat a jövőben?

Nem művészként kell gondolkodni a jövő menedzsereinek, csupán csak ki kell tágítani a határokat, és kölcsön kell venni a szemléletet. A jövőben nem lesznek már jól bevált metódusok, csak minták, melyeket lehet követni, de még jobb ha keverik, kritizálják, összehasonlítják őket. Ezen kívül még a kreatív megoldások, amiket a művészektől kölcsön vehetünk, valamint az örök kíváncsiságot, a szenvedélyt, a magabiztosságot és a rugalmasságot.

(A borítóképet Adrián Zoltán/SAP készítette)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem