Ezek az ország legjobb középiskolái: elárulták, mit keresnek leendő diákjaikban

Ezek az ország legjobb középiskolái: elárulták, mit keresnek leendő diákjaikban

2018. december 23. 13:00

A Pénzcentrum 2018 elején indított HRCentrum rovatában nem csak a legjelentősebb hazai vállalatok hr vezetőivel készített interjúi jelentek meg, hanem a legjobb magyarországi középiskolák igazgatóival is beszélgettünk. Kiderült, hova mekkora a túljelentkezés, és mi kell ahhoz, hogy bekerülhessenek a gyerekek.

Az igazán innovatív vállalatok ma már nem az egyetemekre és főiskolákra járnak "levadászni" a legtehetségesebb tanulókat, hanem a középiskolákban keresik meg őket. Az egyetemen már késő megszólítani a diákokat, hiszen addigra más sokan nincsenek Magyarországon, és nem is tervezik, hogy visszajönnek.

Többek között ezekben intézményben folynak az ország legszínvonalasabb gimnáziumi képzései, még is van, hogy áldatlan állapotok között kénytelenek dolgozni, ahogy például az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanárai és tanulói. Persze más a helyzet Lauder Javne Iskolában, ahol a színvonalas oktatást szinte sehol máshol nem tapasztalható infrastrukturális háttér támogatja. Mondjuk mindez nincs ingyen, egy évi tandíj 600 ezer és 900 ezer forint között van. De nem panaszkodhatnak a körülmények miatt sem a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, sem pedig a Piarista Gimnáziumban - holott itt nincs tandíj, csupán alapítványi hozzájárulás, ez rendszerint egy jelképes összeg.

Mind a négy iskola különleges a maga nemében, mutatják ezt a számok is. A Radnótiba tízszeres a túljelentkezés, a Lauderbe is óriási: volt, hogy egy hirtelen felszabadult helyre 43-an jelentkeztek. A piaristáknál most éppen kétszeres a túljelentkezés, de Horváth Bálint, az igazgató szerint ide csak azok jönnek, akik kifejezetten vallásosak, hiszen jó minőségű oktatás hozzáférhető máshol is a városban, csak emiatt nem jelentkeznek ebbe a gimnáziumba.

A jól sikerült központi írásbeli felvételi után minden intézmény tart egy szóbeli felvételit is, ami alapján eldöntik, kit engednek be az intézménybe.

Ezeken a beszélgetéseken nem feltétlenül tárgyi tudást kérnek számon, hanem a gyerekek gondolkodására kíváncsiak, arra hogy milyen a problémamegoldó képességünk. De az óvodától a középiskoláig képzést nyújtó Lauderben a szülőktől kérnek motivációs levelet az iskolaérettségi vizsgálat után.

Mind a négy iskola valamilyen formában az együttműködést, a kommunikációs képességeket tűzte zászlajára, céljuk, hogy a gyerekek megtanuljanak együtt dolgozni, együtt gondolkodni. Persze mindenhol más-más eszközökkel, de úgy tűnik az interjúkból, a végcél ugyanaz.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A digitalizáció és a mobiltelefonok használata is előkerült minden inrerjúban, és jól kiolvasható belőlük, hogy ebben a kérdésben nem annyira nagy az egyetértés. A Radnóti, az igazgatónő elmondása szerint élen jár a folyamatokban:

Nagyon régen elkezdtük behozni az iskolába a digitális kultúrát, már a kilencvenes években szerveztünk számítógéppel támogatott órákat.

- mondta el dr. Molnár Katalin, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola igazgatója. Itt az órán is elő lehet venni a telefonokat. Pannonhalmán igyekeznek szabályozni, hogy mennyit használhatják a gyerekek az eszközöket, bár időnként előkerül a mobiltelefon óra alatt, ahogy a Piaristáknál is - szigorúan csak ha a tanár engedélyezi.

Munkaerőpiaci helyzet

A Radnótiban nincs munkaerőhiány, hiszen komoly presztízst jelent, ha valaki egy jó nevű gyakorlóiskolában tanít. De Horányi Gábor, a Lauder főigazgatója panaszkodott a szakemberhiányról, sőt, véleménye szerint egy évtized, és ott leszünk, ahol ma az informatikus szakma tart. A piaristáknál és a bencéseknél a speciális feltételek miatt pedig még nehezebb megfelelő tanerőt találni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16