Zara, H&M, C&A: nyilvános, ennyiért güriznek a magyar ruhaboltosok

2018. augusztus 1. 05:45

Néhány hete nyilvánosak a cégek elmúlt évi beszámolói, amelyekből többek között az is kiderül, hogy mennyit fizetnek a dolgozóiknak. Folytatódik sorozatunk, amelyben azt mutatjuk be, hogyan keresnek a nagy nemzetközi láncok hazai dolgozói. Ezúttal néhány fast fashion ruhaboltot vettünk górcső alá, mutatjuk a Zara, a Bershka, a Pull & Bear, a Massimo Dutti, a Stradivarius, a C&A és a H&M fizetéseit.

Magyarországon 2017-ben egy átlagos munkavállaló bruttó 297 017 forintot keresett. Ezzel szemben, a KSH adatai szerint a kiskereskedelmi szektorban az átlagos bruttó munkajövedelem 239 729 forint volt, amely tehát jócskán nem érte el az országos átlagot.

Fast fashion boltnak nevezzük azokat a ruhaüzleteket, amelyek a nagy divatmárkák trendjeit gyorsan lemásolják és megfizethető áron teszik azokat elérhetővé a vásárlóknak. A piac egyik legnagyobb szereplője az Inditex spanyol vállalat, hozzá tartozik többek között a Zara, a Bershka, a Pull & Bear, a Massimo Dutti és a Stradivarius is. Szerencsére ezeket a márkákat mind-mind külön cégben üzemeltetik, ezért a fizetési adatok is márkánként elérhetőek.

Kié az Inditex?

Az Inditex tulajdonosa  Amancio Ortega, aki a Forbes listája szerint a világ hatodik leggazdagabb embere, vagyona 71,3 milliárd dollár, azaz 19 518 milliárd forint (nem hagytunk le egy vesszőt sem). Szemléltetésül, ez 40 százalékkal több mint a magyar állam összes tervezett kiadása 2018-ban.

Fontos szereplője még a piacnak a svéd H&M és a német-holland Brenninkmeijer-család által alapított C&A is. Elemzésünkben két dologra kerestük a választ. Jobb-e a fizetésük azoknak, akik magasabb presztízsű márkáknál dolgoznak, valamint pedig, hogy hogyan alakultak az Inditex-csoportnál a bérek a C&A-hoz és a H&M-hez viszonyítva. 

Az adatokat a cégek éves beszámolóiból nyertük. Az eltérő kezdetű üzleti évek miatt a Zara, a Pull & Bear, a Massimo Dutti, a Bershka és a Stradivarius könyveiből származó adatok a 2017. február 1-től 2018. január 31-ig terjedő időszakra vonatkoznak, a H&M esetében 2016. december 1. és 2017. november 30. közötti, a C&A esetében pedig 2017. március 01. és 2018. február 28. közötti adatokat használtunk fel.

Átlagos dolgozói létszám alapján a fenti cégek közül messze a H&M a legnagyobb márka Magyarországon, náluk 1003-an dolgoztak 2017-ben, a második helyen a Zara állt 415 alkalmazottal, a harmadik helyen pedig a C&A végzett 377-tel. Érdekes, hogy az összes vizsgált vállalat dolgozói létszáma emelkedett 2017-ben, kivéve a C&A-é, ahol héttel dolgoztak kevesebben 2017-ben, mint 2016-ban.

Ha a fizetéseket vizsgáljuk, akkor egyértelműen a Zara dolgozói kerestek a legjobban 2017-ben, átlagos bruttó bérük 271 322 forint volt, ami 6,4 százalékkal haladja meg a 2016-os értéket. A második helyezett a Massimo Dutti lett 239 972 forinttal (+11% 2016-hoz képest), a harmadik helyen pedig a C&A végzett 237 681 forinttal (+16,1% egy év alatt). Érdekes, hogy az összehasonlított márkák közül messze a Massimo Dutti rendelkezik a legmagasabb presztízzsel, mégsem ott kerestek a legjobban a dolgozók, igaz, nekik emelkedett a második legnagyobb ütemben a bérük. A 11 százalékos emelkedésüket csak a már említett C&A 16,1 százalékos növekedése haladta meg, harmadik helyezett ebből a szempontból pedig a Bershka lett, 9,3 százalékkal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legkisebb mértékben a Stradivarius, a H&M és a Pull & Bear dolgozóinak nőtt a fizetése 2017-ben, a növekedés náluk sorrendben 2,8 százalék, 3,4, valamint 4,3 százalék volt. A Stradivarius dolgozóinak emellett nemcsak, hogy a legkisebb mértékben emelték a bérüket, de az összehasonlításban szereplő cégek között a legrosszabbul is fizették meg őket, átlagos bruttó fizetésük 195 719 forint volt. A második legszerényebb bért a H&M dolgozói kapták (198 440 forint), a harmadikat pedig a Bershka munkavállalói, akik átlagosan bruttó 203 266 forintot kerestek havonta.

A fenti cégeket tulajdonképpen négy csoportra oszthatjuk. 

  • Bruttó 200 ezer forint körüli bért fizet a Stradivarius, a H&M és a Bershka,
  • a 230 ezer forintot nem éri el a bruttó bér a Pull & Bearnél,
  • a Massimo Duttinál és a C&A-nál közel 240 ezret keresnek átlagosan és
  • a legtöbb pénz messze a Zaránál jut a dolgozóknak, ahol a 270 ezer forintot is meghaladja a bruttó kereset.

További érdekesség, hogy a kiskereskedelmi szektorban 2017-ben tapasztalt 15,6 százalékos béremelkedési ütemet csak a C&A közelítette meg a vizsgált cégek közül, az átlagos bruttó bér pedig csupán a Zaránál és a Massimo Duttinál haladta meg a szektorátlagot. Az Inditex csoport cégeit vizsgálva kiderült, hogy az átlagbér tekintetében a Zara és a Stradivarius között van a legnagyobb különbség, az előbbinél átlagosan havi bruttó 75 603 forinttal (38,6 százalékkal) kerestek jobban a dolgozók, mint az utóbbiban.

Cégenként is mutatjuk az elemzésünk eredményét, tehát, hogy mennyivel emelkedett a bruttó bér 2017-ben a vizsgált vállatoknál. A legördülő listából választhatod ki azt a céget, ami érdekel:

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem