19 °C Budapest
Aggasztó kép a jövőnkről: ezért nem szülnek gyereket a magyar nők?

Aggasztó kép a jövőnkről: ezért nem szülnek gyereket a magyar nők?

2018. június 27. 13:45

Magyarországon sok szó esik arról, hogy fontos lenne növelni a megszülető gyermekek számát. E cél érdekében több kormányzati intézkedés is történt az elmúlt időszakban, a népesség robbanására viszont még várni kell. Mutatjuk, hogy egy friss tanulmány szerint miért nem vállalnak gyereket a nők.

  • Családi adókedvezmény,
  • családi otthonteremtési kedvezmény (azaz a CSOK),
  • három gyermek után a diákhitel elengedés

- ez csak három, az elmúlt években bevezetett számtalan kormányzati intézkedés közül, amelyekkel legalábbis részben azt a célt kívánják elérni, hogy növekedjen hazánkban a megszületett gyermekek száma. A népességrobbanás mindemellett egyelőre elmaradt.

A KSH Statisztikai Tükör 2017-es kiadványa szerint "a 2017. évi születésszám-csökkenés a szülőképes korú nők létszámának visszaesésével párhuzamosan ment végbe. Az előző évhez viszonyítva több mint 20 ezer fővel csökkent a 15-49 éves nők évközepi létszáma". A visszaeséshez eltérő mértékben járultak hozzá a különböző korcsoportokba eső, de szülésre alkalmas életkorban lévő nők. A legnagyobb csökkenés a 25 év alattiak és a 30-39 évesek körében történt, akik mintegy 1000-rel, illetve 770-nel kevesebb gyermeket hoztak világra, mint egy évvel korábban. Születésszám-emelkedés csak a 40 éves és ennél idősebb nők körében volt (mintegy 300 többletszületéssel), de ez csak mérsékelni tudta a csökkenés mértékét.

Ehhez kapcsolódik, hogy egyre idősebb korban szülik meg a nők az első gyermeküket, ebből pedig az kötvetkezik, hogy egyre kevesebb idejük marad több gyereket szülni. Az Eurostat adatai alapján a magyarországi átlag egyre csak közeledik az Egyesült Királyságban megfigyelt értékhez, ami azért érdekes, mert egy friss kutatás felmérte, hogy mi állhat annak a hátterében, amikor egy brit nő egyre csak tolja a gyermekvállalást.

A Storck recept nélkül kapható teherbeesést elősegítő eszköz gyártójának kutatása szerint a megkérdezett ezer brit nő háromnegyede a pénzügyi helyzetét nevezte meg a legfőbb akadályként az anyaság felé vezető úton. A Daily Mail brit lapban közölt kutatás szerint ez égetőbb probléma, mint a megfelelő partner hiánya (a nők 59 százaléka említette ezt az okot). Mindemellett fontos kiemelni, hogy az összes megkérdezett nő anyává szeretett volna válni a jövőben, a családalapításra ideális életkor pedig 25 és 30 év közé esik a megkérdezettek 56 százaléka szerint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben a megkérdezettek 75 százalékának nem szerepelt a terveiben, hogy 30 éves koruk előtt anyává váljanak.

Az anyagi helyzeten és a megfelelő partner megtalálásán túl, a nők 51 százalékát befolyásolta vagy álláspontja szerint befolyásolni fogja a karrierje a gyermekvállalás időzítésében, a lakhatással kapcsolatban pedig a megkérdezettek 44 százaléka nyilatkozott hasonlóképpen. Az Index májusban kérdezett meg arról fiatal magyar nőket, hogy min múlik a gyermekvállalás, a videós anyagban hasonló okok jelentek meg, mint a brit kutatásban.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?