14 °C Budapest
Súlyos kór támadja a magyarokat: népbetegség, pedig filléres a megelőzés

Súlyos kór támadja a magyarokat: népbetegség, pedig filléres a megelőzés

2018. március 7. 15:32

A stressz a mindennapok része, nincs más választás, mint hogy együtt éljünk vele. Csakhogy ez sokszor nem egyszerű: rengeteg munka, a határidő szorítása, konfliktus a főnökkel, mindez, ha nem vigyázunk, komoly egészségügyi gondokat okozhat. Ráadásul a megélhetésünket is veszélyezteti a munkahelyi stressz: az állandó nyomás hatással van a teljesítményünkre. Mutatjuk, hogyan könnyíthetjük meg a mindennapjainkat néhány egyszerű trükkel.

Gyors munkatempó, rengeteg elvárás, teljesíthetetlen határidők, konfliktus a kollégákkal vagy a főnökkel - sokaknak csenghet ez ismerősen. A munkahelyi stressz sajnos egyre inkább az élet velejárója, megkerülhetetlen, az egyetlen megoldás az, ha megtanulunk együtt élni vele. Muszáj, ugyanis ha nem vigyázunk, komoly egészségügyi és magánéleti problémákat okozhat: rendszeresen jelentkezhet fejfájás, fülzúgás, de a stressznek hatása van a különféle szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában is, sőt, depresszióhoz is vezethet. Nem ritka az alvászavar, libidócsökkenés, és különféle emésztési problémák is jelentkezhetnek.

Nemzetközi kutatások szerint egy felnőtt átlagosan napi 2 órát és 11 percet stresszel valamin, legyen szó munkahelyi dolgokról, családi problémákról. Vagyis hetente több mint 15 óránk telik el úgy, hogy feszültek vagyunk, rosszkedvűek és szorongunk valami miatt. Ez évente 33 napot jelent. Ennyi idő megy el arra, hogy ahelyett, hogy élveznénk az életet, pocsékul érezzük magunkat valami miatt. Ez ellen viszont tehetünk, egy kis odafigyeléssel megkönnyíthetjük az életünket, ráadásul a munkában és a magánéletben is hatékonyabbak lehetünk.

1. Iktass be szünetet

Próbáld rendszerezni a napodat, hetedet, lásd, mikor, mivel kell foglalkoznod, mikor kivel van megbeszélésed, és még egy nagyon sűrű napon is iktass be egy rövid szünetet, amikor nem a munkával foglalkozol. Ez lehet egy 15-20 perces séta a munkahelyed környékén, egy kávészünet a közeli kávézóban, félrehúzódhatsz az egyik tárgyalóba egy könyvvel, elég elolvasnod egy fejezetet, máris jobban fogod érezni magad és utána hatékonyabban tudod majd elvégezni a munkádat is.

2. Reggeli torna

A reggel a legtöbb ember számára egyet jelent a rohanással és a káosszal, mindenki siet, hogy időben beérjen a munkahelyére, sokaknak még a gyerekeket is rendbe kell tenni, öltöztetés, készülődés, reggeli, majd irány a bölcsi, óvoda vagy suli. Viszont érdemes egy kicsit korábban felkelni, nem sokkal, mondjuk fél órával a megszokotthoz képest és beiktatni egy kis tornát (nem edzőteremre vagy kardio-edzésre kell gondolni, néhány jóga gyakorlat is megteszi), vagy míg a család alszik, elmenni egy reggeli sétára a kutyával. 20 percnyi séta a friss levegőn vagy torna a nappaliban rengeteget számít, érdemes kipróbálni.

3. Használj jegyzeteket

Egy kemény nap után, ülj le, és írj fel egy-két olyan dolgot, amit aznap nem tudtál elintézni, de tudod, hogy amúgy gyorsan meglennél vele. Írd fel egy Post-itra, azt pedig tedd rá a számítógép képernyőjére. Másnap, mikor beérsz a munkahelyre, kezdj ezekkel, utána jöhetnek az e-mailek, a megbeszélések, és a nap végén úgy fogod érezni, hatékony voltál, hiszen a betervezett feladatokat elvégezted.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

4. Rangsorolj, írj listát

Van, hogy annyi munka szakad a nyakunkba, hogy azt se tudjuk, hirtelen mihez fogjunk először. Egy iszonyú sűrű napon nézzük át a feladatainkat, és írjunk listát: az elejére kerüljön az, amelyikkel a leggyorsabban kell végezni, írjuk mellé, milyen részfeladatok kellenek ahhoz, hogy végül végezzünk az adott dologgal. Ha minden feladathoz minden szükséges lépést feljegyzünk, egyrészt látni fogjuk, a következő napokban mivel kell foglalkoznunk, és nem feledkezünk meg egyetlen határidős munkáról sem.

(via Forbes)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20