9 °C Budapest
Ennyi plusz pihenőt kell kapj a hidegben: minden dolgozóra vonatkozik

Ennyi plusz pihenőt kell kapj a hidegben: minden dolgozóra vonatkozik

2018. február 27. 12:02

Az egész országban elképesztő hideg van, aki pedig tartósan hidegben dolgozik, számos veszélynek van kitéve. Összeszedtük, hogy ezek közül melyek a legsúlyosabbak, és annak is utánajártunk, hogy milyen intézkedésekkel kell biztosítani, hogy a munkavállalók egészségesek maradjanak a zord körülmények ellenére.

Ha sokáig tartózkodunk hidegben megfelelő ruházat nélkül, könnyen összeszedhetünk különböző, hideg okozta megbetegedéseket. A weborvos.hu szerint Ezek közé tartozik a kihűlés és ide sorolandóak különböző fagyási sérülések, több bőrgyógyászati kórkép, ráadásul rosszabbá válhatnak már meglévő szív-érrendszeri és légzőszervi megbetegedéseink is.

A hidegben az ujjaink, a lábujjaink és az orrunk van kitéve a legnagyobb veszélynek, ugyanis ezeken a területeken nincs nagyobb mennyiségű izom, melyek melegíthetnék e szerveinket. Ezen felül még tetézi is a bajt, hogyha csökkenne a testünk hőmérséklete, akkor a szervezetünk az életfontosságú belső szerveink melegen tartására koncentrál, így csökken a végtagjaink vérellátása. 

A lábaink és a kezeink amúgy is hamarabb hűlnek ki, mivel a testünk többi részénél nagyobb a hőleadásuk, ráadásul nagyobb eséllyel is érintkeznek a hideggel vagy hideg felületekkel - olvasható a kanadai kormány munkavédelmi hivatalának honlapján, akik földrajzi elhelyezkedésükből adódóan vitán felül állóan nagy hidegszakértőnek számítanak.

A fentiekből adódóan rendkívül fontos, hogy mindig megfelelően legyünk felöltözve a hidegben, munka esetén pedig a biztonságos körülmények is biztosítva legyenek. Arról, hogy ezek a körülmények teljesüljenek, hazánkban jogszabályok gondoskodnak.

Először is fontos kiemelni, hogy a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló rendelet szerint fiatalkorú és várandós dolgozó hideg vagy váltakozóan hideg és meleg munkakörnyezetben munkát nem végezhet.

A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelet  szerint a zárt térben lévő munkahelyeken, a biztosítandó hőmérséklet télen

  • szellemi munka esetén 20-22 fok,
  • könnyű fizikai munka esetén 18-20 fok,
  • közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18 fok,
  • nehéz fizikai munka esetén pedig 12-14 fok.

E rendelet alapján fő szabály szerint az számít hideg munkahelynek, ahol "a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el".

A jogszabály szerint, amennyiben hideg munkahelyen dolgozunk, akkor jogunk van óránként legalább öt, de legfeljebb tíz perc pihenőidőhöz. Ez pedig nem azt jelenti, hogy abbahagyhatjuk a munkát és fagyoskodhatunk, mert a rendelet azt is meghatározza, hogy "a munkavállalók részére tiszta levegőjű, kellő megvilágítású, szükség esetén fűthető" helységet kell biztosítani pihenőhelyként.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezen túlmenően, a munkavállalók részére biztosítani kell legalább 50 °C-os teát, ám a teát nem elegendő csakúgy kitenni, ahhoz cukrot és édesítőszert is biztosítani kell, a fogyasztásához pedig 

legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni

- írja a jogszabály.

Vannak azonban további jogszabály is, amely alkalmazandó, ha hidegben dolgozik egy munkavállaló. A munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeiről szóló rendelet hőmérséklet okozta veszélyként határozza meg a hideget, és "esőben vagy hideg időben végzett szabadtéri munkák" esetére vízhatlan öltözék biztosítását írja elő.

A vízhatlan öltözéken túl pedig egyéni kockázatértékelés alapján más védőöltözékekre (például sapkára, sálra vagy kesztyűre) is szükség lehet, melyeket szintén biztosítani kell a munkavállaló számára.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40