Kiderült: ezért keresnek tízezrekkel többet a pesti tescósok, mint a vidékiek

Kiderült: ezért keresnek tízezrekkel többet a pesti tescósok, mint a vidékiek

2017. november 21. 11:31

Több tízezres bérkülönbségek is vannak a Tescónál. Miközben Győrben és akármelyik budapesti Tescóban 209614 forint a fizetés, addig Albertirsán egy bolti eladó havonta bruttó 199614 forintot keres, Mezőberényben ugyanezért a munkáért bruttó 193614 forintot adnak. Utánajártunk, mi ennek az oka.

Néhány hónappal ezelőtt még arról cikkezett a magyar sajtó, hogy a Tesco és a szakszervezetek képtelenek megállapodást kötni. Szeptember 8-án aztán robbant a hír: elfajult a helyzet, aznap délután 4 órától éjfélig és másnap délelőtt 10 órától éjfélig több üzlet is bezárt a dolgozók sztrájkja miatt. Október elején aztán megszületett a megállapodás, és a cég 2017. szeptember elsejétől - visszamenőleg - a havi bérminimumot bruttó 179 000 forintra emelte.

Ettől az időponttól kezdve minden teljes munkaidős, áruházi, valamint raktári munkatárs fizetése legalább bruttó 191 000 forint (bruttó munkabér + cafetéria) lesz,

ez kiegészülhet pótlékokkal és egyéb bérkiegészítéssel - írta a cég közleményében.

A munkavállalók leterheltségének csökkentése érdekében megállapodtak arról is, hogy egyes területeken több száz fő felvételére kerül sor. Épp ezért egy hónappal a bejelentés után megnéztük, milyen állásajánlattal várják most az érdeklődőket.

Jelenleg is több száz embert keresnek országszerte, köztük bolti eladókat, pénztárosokat, árufeltöltőket. Átböngészve a hirdetéseket azt találtuk, hogy ugyanazon munkakörben hatalmas eltérések vannak a fizetéseket tekintve. A példa kedvéért: Mezőberényben egy teljes munkaidős bolti eladónak túlórákkal és műszakpótlékokkal együtt havonta bruttó 193614 forint a fizetése, míg az albertirsai áruházban ugyanezen munkakörben bruttó 199614 forintot fizetnek. Győrben és Budapesten viszont ugyanezen munkakörben már bruttó 209614 forintot lehet hazavinni.

Hasonló különbségeket tapasztalhatunk az árellenőr munkaköröknél is. Tatán például túlórákkal és műszakpótlékokkal együtt bruttó 193614 forintot vihet haza a dolgozó, Jászberényben és Esztergomban szintén ennyiért keresnek embert, de Hatvanban vagy a 13. kerületi, budapesti áruházban ugyanezért a munkáért már bruttó 209614 forintot fizetnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kíváncsiak voltunk, mi lehet az oka a jelentős fizetésbeli különbségeknek, ezért megkerestük a Tescót. Válaszukban azt írták,

a bérkülönbségek oka a területi Alapú Bérkiegészítés bevezetése.

Erre azért volt szükség, hogy a béreket "a magyar munkaerőpiac adottságaihoz igazítsuk - az átlagbér Pest megyében, Budapesten, Győrben magasabb, mint az ország más területein" - írták.

A területi alapú bérkiegészítés mértékét és az áruházak zónába sorolását bérpiaci információk alapján valósítják meg, méghozzá egy külső tanácsadó partnertől kapott adatok alapján.

Áruházainkat három zónába soroljuk, mely kategóriák segítségével tudjuk kezelni a régiós eltéréseket. A kategóriák felülvizsgálata folyamatos

 - írták.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?