25 °C Budapest
Kiderült: ezért keresnek tízezrekkel többet a pesti tescósok, mint a vidékiek

Kiderült: ezért keresnek tízezrekkel többet a pesti tescósok, mint a vidékiek

2017. november 21. 11:31

Több tízezres bérkülönbségek is vannak a Tescónál. Miközben Győrben és akármelyik budapesti Tescóban 209614 forint a fizetés, addig Albertirsán egy bolti eladó havonta bruttó 199614 forintot keres, Mezőberényben ugyanezért a munkáért bruttó 193614 forintot adnak. Utánajártunk, mi ennek az oka.

Néhány hónappal ezelőtt még arról cikkezett a magyar sajtó, hogy a Tesco és a szakszervezetek képtelenek megállapodást kötni. Szeptember 8-án aztán robbant a hír: elfajult a helyzet, aznap délután 4 órától éjfélig és másnap délelőtt 10 órától éjfélig több üzlet is bezárt a dolgozók sztrájkja miatt. Október elején aztán megszületett a megállapodás, és a cég 2017. szeptember elsejétől - visszamenőleg - a havi bérminimumot bruttó 179 000 forintra emelte.

Ettől az időponttól kezdve minden teljes munkaidős, áruházi, valamint raktári munkatárs fizetése legalább bruttó 191 000 forint (bruttó munkabér + cafetéria) lesz,

ez kiegészülhet pótlékokkal és egyéb bérkiegészítéssel - írta a cég közleményében.

A munkavállalók leterheltségének csökkentése érdekében megállapodtak arról is, hogy egyes területeken több száz fő felvételére kerül sor. Épp ezért egy hónappal a bejelentés után megnéztük, milyen állásajánlattal várják most az érdeklődőket.

Jelenleg is több száz embert keresnek országszerte, köztük bolti eladókat, pénztárosokat, árufeltöltőket. Átböngészve a hirdetéseket azt találtuk, hogy ugyanazon munkakörben hatalmas eltérések vannak a fizetéseket tekintve. A példa kedvéért: Mezőberényben egy teljes munkaidős bolti eladónak túlórákkal és műszakpótlékokkal együtt havonta bruttó 193614 forint a fizetése, míg az albertirsai áruházban ugyanezen munkakörben bruttó 199614 forintot fizetnek. Győrben és Budapesten viszont ugyanezen munkakörben már bruttó 209614 forintot lehet hazavinni.

Hasonló különbségeket tapasztalhatunk az árellenőr munkaköröknél is. Tatán például túlórákkal és műszakpótlékokkal együtt bruttó 193614 forintot vihet haza a dolgozó, Jászberényben és Esztergomban szintén ennyiért keresnek embert, de Hatvanban vagy a 13. kerületi, budapesti áruházban ugyanezért a munkáért már bruttó 209614 forintot fizetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kíváncsiak voltunk, mi lehet az oka a jelentős fizetésbeli különbségeknek, ezért megkerestük a Tescót. Válaszukban azt írták,

a bérkülönbségek oka a területi Alapú Bérkiegészítés bevezetése.

Erre azért volt szükség, hogy a béreket "a magyar munkaerőpiac adottságaihoz igazítsuk - az átlagbér Pest megyében, Budapesten, Győrben magasabb, mint az ország más területein" - írták.

A területi alapú bérkiegészítés mértékét és az áruházak zónába sorolását bérpiaci információk alapján valósítják meg, méghozzá egy külső tanácsadó partnertől kapott adatok alapján.

Áruházainkat három zónába soroljuk, mely kategóriák segítségével tudjuk kezelni a régiós eltéréseket. A kategóriák felülvizsgálata folyamatos

 - írták.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?